Woningmarkt veert op door verlaging overdrachtsbelasting

Door
Makelaarsland
op

De compleet vastgelopen woningmarkt lijkt door de verlaging van de overdrachtsbelasting uit het slop te zijn getrokken. Het aantal bezichtigingen en verkopen schiet sinds de verlaging omhoog, tot vreugde van makelaars.

” De negatieve spiraal lijkt eindelijk doorbroken,” zegt Roeland Kimman van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). “Van al onze leden horen we hetzelfde: er zijn meer bezichtigingen en deal komen ineens toch rond.”

Makelaarsland, de grootse makelaar van ons land, is al even juichend. Vorige maand lag het aantal verkopen nog 26 procent lager dan in dezelfde periode een jaar geleden; in de eerste zes dagen van juli ligt dat aantal plotseling enkele procenten hóger dan in juli 2010. Het aantal bezichtigingen lag vorige maand 31 procent lager dan in 2010, en ook dat aantal is nu plotseling enkele procenten hoger dan een jaar geleden.

Ook het aantal mensen dat hun huis te koop zet, zit voor het eerst in langere tijd weer in de lift. “Het effect van de verlaging van de overdrachtsbelasting is spectaculair,” zegt directeur Jeroen Stoop van Makelaarsland.

Welk effect de belastingverlaging op langere termijn heeft, is overigens nog maar de vraag. Mensen informeren bij Vereniging Eigen Huis nu al of het slim zou zijn de vraagprijs te verhogen. De vereniging wil daar geen advies over geven, zegt André de la Porte van Eigen Huis. “Maar wij denken wel dat de voorspelde prijsdaling van 5 procent nu wel zal worden afgeremd.”

Bron: Algemeen Dagblad

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.