Woningmarktcijfers 2011 NVM & Makelaarsland

Door
Makelaarsland
op

Moeilijke markt zet makelaar aan tot meer creativiteit, maatwerk en klantgerichtheid en consument heeft ruime keuze uit steeds betaalbaarder woningaanbod.

De woningmarkt kende in het vierde kwartaal van 2011 een daling van het aantal transacties met 13% ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor. Het aantal verkochte woningen door NVM-makelaars bedroeg 22.202 (gehele markt 29.400). Op jaarbasis zijn in 2011 door NVM-makelaars 89.210 woningen verkocht (totale markt 118.000 woningen). Dat is 7% minder dan een jaar eerder. De prijs van de gemiddeld verkochte woning daalde in het afgelopen jaar met 4,1%. In het afgelopen kwartaal ging 1,7% van de prijs af. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar analyse van de woningmarkt over het vierde kwartaal van 2011, die vandaag wordt gepresenteerd.

Verlaging overdrachtsbelasting vormt lichtpuntje

Tegenover het relatief redelijke derde kwartaal van 2011 is het aantal transacties in het vierde kwartaal met 1,4% afgenomen. “Dat valt in het licht van de eurocrisis en de discussie over mogelijke nieuwe bezuinigingen nog mee,” stelt NVM-voorzitter Ger Hukker. “Dat het aantal transacties niet nog lager is uitgevallen, heeft ook te maken met de Kabinetsmaatregel om de overdrachtsbelasting een jaar lang te verlagen. Dat hebben kopers vooral in het derde kwartaal aangegrepen om een woning te kopen, en dat doen ze eigenlijk nog steeds.”

 

Verkoopcijfers Makelaarsland 2011


Het aantal transacties van Makelaarsland daalde in het vierde kwartaal van 2011 met 8% ten opzichte van het jaar daarvoor. In het derde en vierde kwartaal van 2011 bleef het aantal transacties nagenoeg gelijk. In 2011 verkocht Makelaarsland ruim 1600 woningen, een daling in het aantal transacties van 6% ten opzichte van 2010.

Bron: NVM / Makelaarsland

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.