Aantal bezichtigingen in augustus 2012 stabiel, kooplust blijft uit.

Door
Makelaarsland
op

De woningmarkt is in augustus verder weggezakt. Het forse aantal aangevraagde bezichtigingen toont aan dat er wel vraag is naar woningen. Deze vraag resulteert echter niet in woningverkopen door de onzekerheid en afwachtende houding van de consument.

Woningmarkt augustus 2012

In de maand augustus is het aantal aangevraagde bezichtigingen met 60.000 flink te noemen. Echter resulteerde deze vraag (nog) niet naar de verwachte verkopen. Het aantal verkochte woningen daalde met 28%  ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.  In augustus zijn slechts 4600 transacties tot stand gekomen.

Woningmarkt belangrijk bij verkiezingen

De politiek lijkt zich eindelijk te realiseren dat de woningmarkt economisch gezien een belangrijk punt is. De woningmarkt houdt de kiezer de afgelopen maanden behoorlijk bezig. De politieke partijen hebben de woningmarkt dan ook hoog op de themalijst geplaatst. Alle ogen zijn gericht op de door hen bedachte maatregelen. De verkiezingsuitkomst zal in ieder geval  meer richting geven over de toekomst van de woningmarkt en daarmee meer zekerheid voor  woningverkopers en potentiële woningkopers.

Wie koopt nog wel?

De Nederlandse woonconsument is in te delen in een aantal groepen.

  • de moetjes; kopers die vanwege gezinsuitbreiding, scheiding of werk een woning moeten aankopen. Ook starters die graag op zichzelf willen, maar niet in aanmerking komen voor een huurwoning behoren tot deze groep.
  • de luxe paarden; woningzoekers die hun verlies nemen op de oude woning en vervolgens een woning in een duurder segment goedkoper kunnen aankopen.
  • de bewuste woonconsument;  de kopers die de politieke besluiten afwachten tot er voldoende zekerheid is over de toekomst.   Zij zullen in 2012 overgaan tot aankoop onder de, naar verwachting  gunstige, fiscale mogelijkheden en hypotheekvoorwaarden.  Daarbij speelt de lage rente en de goede betaalbaarheid van koopwoningen ook een belangrijke rol.
  • de afwachtende kopers; woningzoekers die verwachten dat de woningprijzen verder dalen. Zij zullen de koop van een woning ook na de verkiezingen uitstellen of in zijn geheel afstellen.

Van de hierboven beschreven groepen kopen op dit moment alleen de moetjes en de luxe paarden.  De grote groep bewuste woonconsumenten moet na de verkiezingen de woningmarkt uit het slob gaan trekken. Normaliter worden in het najaar de meeste woningen verkocht. Door de zekerheid die de verkiezingen zullen brengen verwacht Makelaarsland dat deze trend zich iets later voordoet; richting het laatste kwartaal van dit jaar.

Toelichting woningmarktindicator 2012

Het aantal aangevraagde bezichtigingen is de meest actuele  indicator om aan te geven  hoe de vraag op de woningmarkt zich ontwikkeld.  Verkochte woningen (onder voorbehoud)  geven een actueel beeld van de meest recent gesloten transacties. Samen bepalen deze indicatoren de vraag naar particuliere woningen en de daadwerkelijke transacties.

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud van financiering  in beeld. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk.  Door de centrale registratie van bezichtigingen en transacties  ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.

Deze indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van al overgedragen woningen aangeven. Deze cijfers berusten  op de markt van circa 5 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud, aangezien het financieringstraject steeds langer in beslag neemt.

Geschreven door

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.