Woningmarktindicator Makelaarsland 2012 laat opleving juni zien

Door
Makelaarsland
op

Afgelopen maand laat voor het eerst dit jaar een positief verschil zien in de vraag naar woningen ten opzichte van diezelfde maand vorig jaar.

Vanaf maart laat het aantal bezichtigingen een stijgende lijn zien en wordt het negatieve verschil met 2011 steeds kleiner. Ook is het verschil in het aantal verkopen onder voorbehoud in juni het grootst. Het aantal verkopen nam met  35% toe, terwijl er in mei nog sprake was van een dalende trend.

Belangrijkste oorzaken

  • Het vertrouwen inzake de permanente verlaging van de overdrachtsbelasting.
  • NHG grens ging per 1 juli omlaag. Woningkopers hebben nog geprofiteerd van de hogere grens en het rentevoordeel.
  • De signalen dat de hypotheekrente geleidelijk zal worden afgebouwd.
  • Kans op hogere maandlasten in 2013.

Vooruitblik woningmarkt 2e helft 2012

Huidige stimulerende maatregelen van de overheid (overdrachtsbelasting en NGH grens) en speculaties over toekomstige maatregelen (beperking hypotheekrenteaftrek, hypotheek volledig aflossen en 100% woningwaarde financieren) hebben een  direct effect op de woningmarkt. Of de positieve ontwikkelingen op de woningmarkt worden doorgezet hangt dan ook sterk af van de verkiezingsuitslag in september, waarvan de inhoud direct afstraalt op de woningmarkt.

Toelichting woningmarktindicator 2012

Het aantal aangevraagde bezichtigingen is de meest actuele  indicator om aan te geven  hoe de vraag op de woningmarkt zich ontwikkeld.  Verkochte woningen (onder voorbehoud)  geven een actueel beeld van de meest recent gesloten transacties. Samen bepalen deze indicatoren de vraag naar particuliere woningen en de daadwerkelijke transacties.

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud van financiering  in beeld. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk.  Door de centrale registratie van bezichtigingen en transacties  ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.

Deze indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van al overgedragen woningen aangeven. Deze cijfers berusten  op de markt van circa 5 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud, aangezien het financieringstraject steeds langer in beslag neemt.

Geschreven door

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.