Woningmarktindicator Makelaarsland: Negatieve trend zomermaanden zet niet door in september

Door
Roos van Schaaijk
op

Na slechte zomermaanden laat september een minder negatieve trend zien. Een groeiende groep kopers realiseert zich dat een huis kopen in 2012 een absolute ‘must’ is om nog te profiteren van gunstigere hypotheekvoorwaarden en betere betaalbaarheid.

Zoals in de woningmarktindicator augustus voorspeld lijkt het dieptepunt van de woningmarkt in 2012 voorbij. De dalende trend in aantal bezichtigingen en transacties zet zich niet verder door in september. Ook het consumentenvertrouwen is licht gestegen ten opzichte van juli en augustus. Met name in het hogere segment is er een duidelijke toename te zien in het aantal woningverkopen.

Luxe paarden nemen het voortouw

De toename in het aantal verkopen binnen het hogere segment is geen toeval. De verkiezingsuitslag heeft bij onder andere ‘de luxe paarden’ geleid tot meer inzicht in de aankomende bezuinigingsmaatregelen op de woningmarkt. Zij voorzien fors hogere maandlasten na 2012 en vertrouwen erop dat zij per definitie beter af zijn als zij dit jaar nog een huis kopen. Nu profiteren zij namelijk nog  van de huidige hypotheekrenteaftrek en hypotheekmogelijkheden.

Starters in oktober aan zet

Tijdens de NVM Open Huizen Dag van 29 september bezochten relatief veel starters de deelnemende woningen. Ook zij realiseren zich dat een woning de afgelopen jaren veel betaalbaarder is geworden. Wegwijs gaf eerder deze week al aan dat de gemiddelde maandlasten van een koopwoning zelfs lager liggen dan in 1999. Woningprijzen zijn sterk gedaald, de hypotheekrente is laag en kopers kunnen nu nog voor een andere optie kiezen dan de in 2013 verplicht wordende annuïteitenhypotheek. De oriënterende fase moet nu wel op zijn einde lopen, anders snijden starters zich straks in de vingers. Aangezien het rondkrijgen van de financiering al snel 8 weken duurt moet men in oktober tot koop overgaan. De maand oktober wordt een spannende maand.

Verwachtingen 4e kwartaal

Ik verwacht een piek in de maand oktober van het aantal transacties. Daarbij bedoel ik niet direct dat we de Alpe d’huez op fietsen, maar eerder de St. Pietersberg. In de maanden daarna verwacht ik enige neutralisatie ten opzichte van 2011. Deze periode duurt totdat de kabinetsplannen voor de woningmarkt geheel duidelijk zijn. Daarna is groei afhankelijk van de beperking in leencapaciteit en de lastenverzwaring die voortvloeien uit de definitieve kabinetsplannen. Hierbij dient het kabinet ook rekening te houden met vraagstukken zoals financiering en aftrekmogelijkheden van restschulden, consequenties voor de vele erfpachtconstructies en de hypotheekmogelijkheden voor de groeiende groep zzp’ers/werknemers met tijdelijke contracten.

Toelichting woningmarktindicator 2012

Het aantal aangevraagde bezichtigingen is de meest actuele  indicator om aan te geven  hoe de vraag op de woningmarkt zich ontwikkeld.  Verkochte woningen (onder voorbehoud)  geven een actueel beeld van de meest recent gesloten transacties. Samen bepalen deze indicatoren de vraag naar particuliere woningen en de daadwerkelijke transacties.

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud van financiering  in beeld. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk.  Door de centrale registratie van bezichtigingen en transacties  ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.

Deze indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van al overgedragen woningen aangeven. Deze cijfers berusten  op de markt van circa 5 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud, aangezien het financieringstraject steeds langer in beslag neemt.

Geschreven door

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.