Zichtbaarheid kenmerken Vereniging van Eigenaren op funda

Door
Makelaarsland
op

Sinds kort worden de kenmerken van de Vereniging van Eigenaren (VvE) bij alle appartementen op funda getoond.

Bij het presenteren van een appartement op funda zijn huizenverkopers verplicht om een aantal kenmerken in te vullen die informatie geven over de Vereniging van Eigenaren. Deze toevoeging op funda informeer je over de financiële toestand en het functioneren van de Vereniging van Eigenaren.

Wat is een Vereniging van Eigenaren?

Als je een appartement koopt, word je mede-eigenaar van het appartementencomplex. Je hebt recht op het privé gebruik van het appartement welke je koopt, maar je bent samen met de andere bewoners verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw en de gemeenschappelijke ruimtes/tuinen. Om dit onderhoud te regelen is er een Vereniging van Eigenaren. Indien je een appartement koopt wordt je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren.

Servicekosten VvE

De Vereniging vraagt meestal een maandelijkse bijdrage, de servicekosten. Deze bijdrage wordt gebruikt voor de gemeenschappelijke uitgaven, zoals opstalverzekering, schoonmaakkosten en reservering voor groot onderhoud. De hoogte van de bijdrage wordt bepaald door de vereniging.

Waarom worden VvE kenmerken getoond?

Een appartement met een Vereniging van Eigenaren die zijn zaken op orde heeft is meer waard dan een appartement met een slapende VvE. Zo geniet een koper van meer woongenot bij een appartement met een actieve VvE. Gebreken of verbeteringen worden door een actieve vereniging sneller opgepakt en het complex maakt een schone en verzorgde indruk.

Ook de financierbaarheid van een appartement met een actieve VvE is beter dan bij een appartement met een slapende VvE. Een bank wilt tenslotte niet het risico lopen dat je een appartement koopt waar geen geld gereserveerd is voor (groot)onderhoud.

Door het tonen van de kenmerken kunnen aspirant-kopers in één oogopslag zien of zij met een actieve of slapende Vereniging van Eigenaren te maken hebben.

Welke VvE kenmerken worden op funda getoond?

  • Inschrijving KvK: Ja/nee
  • Vergadering VvE: Ja/nee
  • Periodieke bijdrage: Ja/nee
  • Reservefonds: Ja/nee
  • Onderhoudsverwachting: Ja/nee
  • Opstalverzekering: Ja/nee

Vragen?


Ben je op zoek naar een appartement of wil je jouw eigen appartement verkopen en wil je meer informatie over de staat van de Vereniging van Eigenaren? Neem gerust contact op met één van onze makelaars via 088 200 2000.

Geschreven door Marjolijn Stricker – RMT makelaar taxateur

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.