Prinsengracht 32 Amsterdam

1.458.000 k.k.

Bereken je maximale hypotheek

Deze woning is verkocht

Helaas voor u is deze woning al verkocht. Met onze zoekopdracht kunt u verder kijken.

7 kamers waarvan
4 slaapkamers

1 badkamer
1 apart toilet

Woonopp. 134 m2
Perceelopp. 72 m2

COMPLEET GERENOVEERD, MONUMENTAAL, RUIM, GEHEEL GRACHTENPAND UIT 1625 OP DE GEZELLIGSTE PLEK VAN DE JORDAAN! Dit in 2007 duurzaam volledig gerestaureerde, sfeervolle, charmante droomhuis aan de mooiste gracht heeft maar liefst 4 slaapkamers, op elke verdieping grote ramen voor en achter, heel veel opbergruimte en een tuin op het zuidwesten. Het rijksmonument met 5 woonlagen is perfect gelegen aan de grachtengordel om de hoek van de Noordermarkt én in het hart van de gezellige Jordaan. [Scroll for the text in English]

Leefruimte en datering
Inclusief de leefruimte in het souterrain en de zolder geldt een oppervlakte van 162m2. De gevel lijkt uit de achttiende eeuw. Maar het oorspronkelijke pand stamt uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Dit is te zien aan de sleutelstukken onder de balken in de voorkamer en de ‘ossekop’ als hoekfiguur op de antieke blauwwitte wandtegels. Ook staat het huis op de kaart van Amsterdam uit het jaar 1625.

Locatie, buurt en tuin
Het huis staat op misschien wel de mooiste plek van Amsterdam, in het hart van de Jordaan en vlakbij de Noorderkerk waar buurtgenoten elkaar kennen. De buurt heeft zich ontwikkeld tot een van de gezelligste hotspots van Amsterdam, met de lapjes- en kledingmarkt op maandag en de feel good bio-boerenmarkt op zaterdag. Op lóópafstand - maar niet op gehoorafstand. In de nabije omgeving bevinden zich een tal van cafés, restaurants en bijzondere winkels.
Op de brede stoep grenzend aan je geveltuin kun je heerlijk ’s morgens en begin middag van de zon en de reuring genieten. In de eigen tuin achter en de ruime binnentuin, waarvoor de bewoners recht van overpad hebben, vind je juist rust en hoor je vooral het gefluit van merels, huis- en heggenmussen, kool- en pimpelmezen en soms bonte spechten. De vogels zitten graag in de klimop, kamperfoelie, druif, blauwe regen en liguster aan de randen van de eigen tuin. Een bijzondere, besloten en haast geheime tuin.
Wil je weg, dan ben je binnen een kwartiertje lopen op station Amsterdam Centraal. Of je piept zo de stad uit met de auto via de Westerstraat, waar vrijwel altijd parkeerplek is.

Indeling en karakteristieke kenmerken
Je komt binnen op straatniveau in een ruime, hoge, lichte voorkamer, die in de vorige eeuw als kapsalon fungeerde. De splitlevel voert naar beneden naar een knusse werk- en speelkamer met warme uitstraling, ook dankzij de handgemaakte trap en het parket van houten vloerdelen. Hier kun je onder het originele, eeuwenoude grenen balkenplafond geweldig werken, je work-outs doen, sporten en spelen. Via dit souterrain kom je bij de wasmachine en kun je zowel naar de tuin als naar de berging, waar nu onder meer 12 racefietsen + mountainbikes staan, en een volledige ski- en kampeeruitrusting zijn opgeborgen.

Eerste verdieping
De splitleveletage gaat langs klassieke, gietijzeren traphekjes via de ook handgemaakte trap van dezelfde dikke, brede houten planken als de vloeren naar boven. Hier bevind je je in de karakteristieke, charmante keuken, waar de originele bedstee nu dienstdoet als bijkeuken. Het handgemaakte keukenblok, voorzien van houtsnijwerk en originele handgrepen, draagt het authentieke, granieten aanrechtblad plus betegelde gootsteen met traditionele maar nieuwe mat nikkelen kraan van Affaire d’eau, afgewerkt met als wandtegels de ambachtelijke Friese witjes van Albarello / Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek. De ramen, voorzien van antieke espagnoletten, kijken uit op de eigen tuin, en de ruime binnentuin, waarvoor de bewoners recht van overpad hebben.

Tweede verdieping
De monumentale eikenhouten spiltrap met handgemaakte trapleuningen leidt naar de heerlijke, lichte, ruime woonkamer met houtkachel - of open haard als je de glazen deur open laat. Je geniet hier van het schitterende uitzicht op de Prinsengracht en het Van Brienenhofje aan de voorzijde en op de tuin achter. Een prachtig visgraatparket en brede houten vloerdelen zorgen er samen met het grenen balkenplafond voor dat je hier een echt thuisgevoel, warmte en rust ervaart. Hier is ook de wc en een grote, hoge inbouwkast, afgewerkt met monumentale deuren en grepen. Ook hier antieke espagnoletten en mooi gesmede ijzeren uitvalbeveiliging bij de ramen.

Derde verdieping
De spiltrap voert verder naar boven naar twee ruime slaapkamers, met prachtige whitewash geoliede eiken parketvloeren en voorzien van inbouwkasten met traditionele, houten panelen met sierlijsten. De voorste kamer is voorzien van een Frans balkon. Wie daar zit, kijkt uit op de Westertoren en luistert op dinsdagmiddag naar de harmonieuze klanken van het carillon. In de slaapkamer achter hoor je alleen het gekwetter van de vele vogels, onder meer door twee van de zeldzame mussenkolonies van de Jordaan.
In de badkamer veel antieks, zoals een ijzeren bad op pootjes, een delfsblauwe closetpot van blauwgebloemd aardewerk van rond het jaar 1910 met authentieke houten bril, de nostalgische wastafel – net als die in de wc beneden – en traditionele maar nieuwe mat nikkelen kranen en douches van Affaire d’eau. De ambachtelijke terracotta vloertegels van Albarello naar 17e eeuws recept bieden volop grip want ze zijn geïmpregneerd en ongeglazuurd.

Vierde verdieping
Helemaal bovenin zijn nog twee slaap- of werkkamers, ook met prachtige whitewash geoliede eiken parketvloeren. De voorste kamer is voorzien van een inbouwkast met traditionele, houten panelen met sierlijsten. In de achterste kamer is een op maat en hand gemaakte hoogslaper ingebouwd. Misschien zorgen de schuine wanden niet voor de meeste officiële vierkante meters, maar wel voor uitstekende, gezellige leefruimte en veel kubieke meters. Licht en lucht stromen door de ramen, dakkapellen en dakvensters naar binnen. In de tussenruimte hangt de cv-ketel en is er ruimte voor de was. In de nok bevindt zich een opbergzolder over de gehele lengte van het pand.

Renovatie en restauratie
Van 2004 tot en met 2007 vond complete, zorgvuldige renovatie plaats met vergunningen – onder toezicht van de gemeente Amsterdam, Monumentzorg & archeologie, Monumentwacht en het Restauratiefonds. Dakpannen, dakspanten, goten, beschot en dakbedekking zijn op authentieke wijze vernieuwd. Ook is ventilerende isolatie aangebracht. Net als bij de muren aan de achterzijde van het pand, in de voorkamer en het souterrain. Alle spleten in de oude bouwmuren zijn met vele ankers dichtgetrokken, de balken(koppen) waar nodig vernieuwd en aangeheeld met bestaande en een enkele volledig nieuwe op maat gemaakte massieve balk. De muren zijn behandeld tegen zwam en vocht, het vele hout in het huis tegen onder meer houtwormen. De zijwanden in de hoge voorkamer zijn op meerdere plaatsen verstevigd met ijzeren balken, gefreesd in de muren. Alle kozijnen zijn aangeheeld en hersteld waar nodig, water-, stroom- en gasleidingen zijn vernieuwd, net als de installatie, stopcontacten, CV-ketel, lichtknoppen, kranen. Tot slot: de fundering is volledig vernieuwd dankzij een mini-hei/pulsmachine. Het souterrain is daarbij voorzien van een waterdichte betonnen bak boven grondwaterniveau met extra stevige opstaande rand.

Kenmerken
- uniek geheel monumentaal grachtenpand, leefoppervlakte van 162 m2
- gelegen op eigen grond, dus geen erfpacht
- met tuin op zuidwesten, met recht van overpad in de binnentuin
- gehele huis voorzien van dubbele beglazing, op twee voorkamers na
- 1 houtkachel/haard
- 4 kamers voorzien van inbouwkasten met traditionele panelen
- nieuwe dakgoten en hemelwaterafvoeren
- nieuwe fundering
- vernieuwd dak
- volledig gerenoveerd en duurzaam, authentiek gerestaureerd
- parkeren via vergunningstelsel goed mogelijk in vooral de Westerstraat om de hoek en aan de oplaadpaal tegenover het huis

COMPLETELY RENOVATED, MONUMENTAL, SPACIOUS, ENTIRE CANAL HOUSE FROM 1625 IN THE MOST COZY PLACE IN JORDAAN! This attractive, charming dream house on the most beautiful canal, fully restored in 2007, has no fewer than 4 bedrooms, large windows on each floor at the front and rear, plenty of storage space and a garden on the southwest. The national monument with 5 floors is perfectly located on the loveliest canal, just around the corner from the Noordermarkt and in the heart of the lively Jordaan.

Living space and dating
Including the living space in the basement and the attic the house has a floor area of 162m2. The facade appears to be from the eighteenth century. But the original building dates from the first half of the seventeenth century as shows off from several ornaments and the map of dated 1625.

Location, neighbourhood and garden
The house is located in perhaps the most beautiful place in Amsterdam, in the heart of the Jordaan and near the Noordermarkt where neighbours know each other. With the cloth and second-hand / flee market on Mondays and the feel-good organic farmers' market on Saturdays. Within walking distance - but not within earshot. Near to the house you’ll find a number of cafes, restaurants and special shops.
In the facade garden you can during morning and early afternoon enjoy the sun and the buzzing of city center live at perfect human scale. In the private garden at the back and the spacious courtyard, for which the residents have the right of passing through, you will find peace and you mainly hear the whistling of blackbirds, sparrows, tits and sometimes woodpeckers. The birds like to sit and nest in the shrubs and creepers like the grape plant.
If you want to leave, you can walk to Amsterdam Central station within fifteen minutes. Or you can beep out of the city in now time by car via the Westerstraat.
Classification and Characteristics
You enter at street level into a spacious, high, bright front room. The split level leads down to a homey work and play room with the handmade staircase and the parquet of wooden floorboards. Here you can work cosily, do your workouts, exercise and play under the original, century-old pine beamed ceiling. Through this basement you can go to the garden as well as to the storage room, which now houses 12 racing bikes + mountain bikes, and complete ski and camping equipment.

First floor
The split-level floor goes up along stairs hand-made of the same thick, wide wooden planks as the floors. Here you find yourself in the characteristic, charming kitchen, where the original bedstead now serves as a utility room. The handmade kitchen unit, with wood carvings and original handles, carries the authentic granite counter top plus tiled sink with traditional but new matt nickel tap from Affaire d'eau, finished with the traditional Frisian ‘witjes’ from Albarello as wall tiles. The windows, fitted with antique espagnolettes, overlook the private garden and the spacious courtyard garden.
Second floor
The monumental oak spiral staircase with handmade banisters leads to the lovely, bright, spacious living room with wood stove - or fireplace if you leave the glass door open. Here you can enjoy the magnificent view of the Prinsengracht and the Van Brienenhofje at the front and the garden behind. A parquet and wide wooden floorboards, together with the pine beamed ceiling, ensure that you experience a real home feeling, warmth and tranquillity here. Here is also the toilet and a large, high built-in closet, with monumental doors and handles. Also here antique espagnolettes and lovely safety barriers at the windows.

Third floor
The spiral staircase leads upstairs to two spacious bedrooms, with whitewash oiled oak parquet floors and fitted built-in closets as wardrobes with traditional wood panels with mouldings. The front room has a French balcony. Whoever sits there looks out on the Westertoren and listens to the harmonious sounds of the carillon on Tuesday afternoon. In the bedroom at the back you only hear the twittering of the many birds, including two of the rare sparrow colonies of the Jordaan.
Many antiques in the bathroom, such as an iron bath on paws, a Delft blue lavatory made of blue flowered pottery from around 1910 with authentic wooden glasses, the nostalgic washbasin – just like the one in the downstairs toilet – and traditional but new matt nickel faucets and showers from Affair d'eau. The traditional terracotta floor tiles from Albarello, based on a 17th century recipe, offer plenty of grip because they are impregnated and unglazed.

Fourth floor
At the very top are two more bedrooms or offices, with the same oak parquet. The front room has a fitted built-in closet as wardrobe with traditional wood panels with mouldings. A custom and handmade loft bed has been built into the room at the back. The sloping walls may not account for most of the official square meters, but they do provide plenty excellent, cozy living space. Light and air flow in through the windows and skylights / tilt windows. The central heating boiler hangs in the intermediate space and there is room for the laundry. In the roof ridge there is a storage attic over the entire length of the building.

Renovation and Restoration
Complete, careful renovation with permits took place from 2004 to 2007 – under the supervision of the City of Amsterdam, Monument Care & Archaeology, Monument Watch and the Restoration Fund. Roof tiles, roof trusses, gutters, boarding and roofing have been renovated in an authentic way. Ventilating insulation has also been installed. As with the walls at the rear of the building, in the front room and the basement. All gaps in the old building walls have been closed with many (chemical) anchors, the beams (heads) renewed where necessary and repaired with existing and a single completely new custom-made solid beam. The walls have been treated against fungus and moisture, the much wood in the house against, among other things, woodworms. The side walls in the high front room are strengthened in several places with iron beams, milled into the walls. All window frames have been repaired where necessary, water, power and gas pipes have been renewed, just like the installation, sockets, central heating boiler, light switches, taps. Finally: the foundation has been completely renovated thanks to a mini-pile/pulse machine. The basement is provided with a watertight concrete floor safely above groundwater level with an extra sturdy upright edge.

Characteristics
- unique fully monumental canal house, living area / flour space of 162 m2
- located on private land, so no leasehold
- with garden on the southwest, with right of passing through the courtyard / inner garden thanks to the ease means by notary deed
- entire house with double glazing, except for two front rooms
- 1 wood stove/fireplace
- 4 rooms with fitted wardrobes with traditional panels
- new gutters and rainwater drains
- new foundation
- renewed roof
- completely renovated and sustainable, authentically restored

Lees meer

Overdracht

Vraagprijs

€ 1.458.000Bereken jouw maandlasten met ING

Status

Verkocht

Aanvaarding

In overleg

Bouw

Soort Woonhuis

Grachtenpand, Tussenwoning

Soort bouw

Bestaande bouw

Bouwjaar

1625

Soort dak

Zadeldak Pannen

Kadastrale gegevens

Volle eigendom, gemeente Amsterdam, sectie L, nummer 2094 , perceeloppervlakte: 66 m2
Volle eigendom, gemeente Amsterdam, sectie L, nummer 9224 , perceeloppervlakte: 6 m2

Oppervlakte en inhoud

Woonoppervlakte

134m2

Overig inpandige ruimte

16m2

Perceeloppervlakte

72m2

Inhoud

497m3

Indeling

Aantal kamers

7 kamers (waarvan 4 slaapkamers)

Aantal badkamers

1 badkamer en 1 apart toilet

Badkamervoorzieningen

Ligbad, douche, wastafel

Voorzieningen

TV kabel, Frans balkon, Dakraam

Energie

Isolatie

Dakisolatie, Muurisolatie, Voorzetramen

Verwarming

Cv-ketel

Warm water

Cv-ketel

CV Ketel

2019, Eigendom

Buitenruimte

Ligging

In centrum

Tuin

Achtertuin

Achtertuin

33m2 (6,0m diep en 5,5m breed)

Balkon/Dakterras

Frans balkon aanwezig

Bergruimte

Garage

Soort

Geen garage

Parkeren

Soort

Betaald parkeren, Parkeervergunningen

Alle kenmerken
Foto 1 van 53

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.