Kasteellaan 1 Harmelen

2.695.000 k.k.

Bereken je maximale hypotheek

14 kamers waarvan
5 slaapkamers

2 badkamers
3 aparte toiletten

Woonopp. 486 m2
Perceelopp. 6095 m2

Unieke kans! Zelden komt het voor dat een pareltje als dit te koop komt te staan. Een sfeervol middeleeuws kasteeltje in het centrum van het land, midden in het Groene Hart. Dát is Kasteel Huize Harmelen. Een unieke plek om te wonen en te werken gelegen aan het riviertje de Bijleveld te Harmelen.

Het rijksmonumentale kasteel met zijn bruinstenen muren en markante kantelen kent een bewogen geschiedenis. Het oudste deel van het kasteel stamt uit de middeleeuwen. De oude Ridderhofstad bestaat uit een slotgracht waarbinnen geheel bewaard gebleven
een middeleeuwse gewelvenverdieping met oorspronkelijke zware ribloze kruis -en tonggewelven. Op een deel van deze gewelvenverdieping is in 1950 een sfeervol kasteelachtig huis gebouwd.

Op het perceel staat naast het kasteel ook het gerestaureerde Koetshuis met rieten dak (volledig zelfstandige wooneenheid) en langs de slotgracht staat het monumentale gerestaureerde tuinhuis ’t Spijck ontworpen door tuinarchitekt J.D. Zocher. Er is een boomgaard en een waterpartij en dit alles zorgt voor een romantisch geheel.

De kansen voor Kasteel Huize Harmelen liggen voor het oprapen. Naast dat u markant en geriefelijk kunt wonen met 2 of zelfs 3 gezinnen in de kasteelwoning, de gewelven of in het Koetshuis zijn er ook talloze andere mogelijkheden. Met de woon- en horecabestemming kunt u de huidige functie van de middeleeuwse gewelven als vergader- en trouwlocatie voortzetten of uitbreiden met bijvoorbeeld een luxe bed and breakfast. Maar ook zijn er volop andere mogelijkheden om het pand zakelijk te benutten. De centrale ligging en goede bereikbaarheid midden in het land maakt dit extra gunstig.

Via de oprijlaan komt u bij Kasteel Huize Harmelen. Rechts staat het kasteel. Middels een stenen trappartij aan de voorzijde kunt u naar de kasteelwoning die op de middeleeuwse gewelven is gebouwd. Aan de rechterzijde van de trap bevindt zich de entree naar deze gewelven. Het kasteel is opgetrokken uit baksteen en grote kloostermoppenen en met rode dakpannen gedekt.

INDELING MIDDELEEUWSE GEWELVENVERDIEPING
Via enkele traptreden komt u in de middeleeuwse zware gewelven die met elkaar in verbinding staan. Vrijwel alle ruimten zijn voorzien van ramen met zicht op de slotgracht en vanuit de entreehal zijn alle ruimten bereikbaar. Ook in de gewelven is overal centrale verwarming aanwezig. Rechts is een gezellige woonkeuken die uit twee gewelven bestaat. De keuken is voorzien van diverse apparatuur en een groot kookeiland. In het tweede gewelf is plek voor een grote eettafel. Hier veel daglicht door de aanwezigheid van grote rondboogramen. Als u doorloopt kunt u links een lange middengang in en rechtdoor komt u in een grote lichte ruimte, de Kasteelkamer. Ook hier wederom fenomenaal uitzicht op de slotgracht en toegang naar buiten naar het mooie terras.

Via de middengang komt u ook in de vertrekken aan de achterzijde en linkerzijde van het kasteel. De gewelven zijn hier goed zichtbaar, evenals de eeuwenoude kloostermoppen. De volgende ruimte rechts is de wijnkamer. In een wand bevindt zich een nis en aan de achterzijde een raam. Hier is goed zichtbaar hoe dik de muren van het oude kasteel zijn. Vanuit de gang komt u daarna in de grootste ruimte van het kasteel: de oude Donjon of Torenkamer. Hier een groot tonggewelf met aan het einde weer eigen toegang naar buiten. Vanuit deze ruimte is een tweede en derde ruimte bereikbaar: de oude Hemelbedkamer en de Tuinkamer. Als u weer terugloopt naar de middengang en meteen naar rechts gaat komt u in een tweede hal die weer in verbinding staat met de entreehal. Hier een tweetal toiletgroepen en de ontsluiting naar de kasteelwoning (binnentrap naar boven).

INDELING KASTEELWONING
De kasteelwoning is via de buitenzijde toegankelijk via de monumentale trappartij. Via de entree komt u in de verschillende ruimten van de kasteelwoning. Uiterst links de keuken van met oorspronkelijke inrichting en kleurstelling uit 1950. In het midden van deze verdieping is de huiskamer. Vanuit hier kunt u ook naar buiten en heeft u toegang tot het grote dakterras boven de gewelven met prachtig uitzicht over Harmelen. Rechts de eetkamer die eveneens vanuit de gang bereikbaar is. In de gang is de trappartij naar de tweede verdieping.

TWEEDE VERDIEPING
Deze woonlaag biedt ruimte aan drie slaapkamers, een badkamer met wastafel en bad, separaat toilet en een separate douche. Via de overloop is er een middengang die over de lengte van het huis loopt. Aan de rechterzijde een tweetal slaapkamers en aan het uiteinde van de middengang een derde slaapkamer. Een smalle trap leidt naar de zolderverdieping.

ZOLDERVERDIEPING
Dit was oorspronkelijk de droogzolder. Hier zijn ook een tweetal kleinere slaapkamers gemaakt, maar het is ook mogelijk om er weer een grote ruimte van te maken.

Kasteel Huize Harmelen staat op een perceel van circa 6.095 m2. Er is een mooie oprijlaan en een oude boomgaard. Rondom het kasteel loopt de oude slotgracht. Er is nabij het kasteel een grote schuur met carport, een paviljoen en aansluitend het Koetshuis en Tuinhuys 't Spijck.

HET KOETSHUIS
De indeling van dit charmante rietgedekte koetshuis ziet er als volgt uit. Via de entree aan de voorzijde komt u in het huisje. Hier een keukentje en badkamer voorzien van douche, wastafel en toilet. Aansluitend een grote woonkamer. Het is een licht huis met veel glaspartijen en prachtig uitzicht op de slotgracht, boomgaard en moestuin met broeikas. In de woonkamer is een trap naar de bovengelegen kapverdieping. De ramen in deze grote en stahoge zolder zorgen voor veel daglicht en een ideale plek om te slapen of te badderen in de oude tobbe die hier nog steeds staat.

TUINHUYS 'T SPIJCK
Het tuinhuys is een uniek exemplaar van een tuinhuys in neogotische stijl en is geplaatst op een bakstenen fundament. Behalve plaats en afmeting is vooral de neogotische bouwstijl van dit tuinprieel opvallend. Het is een zeldzaam voorbeeld van een houten tuinhuys in neogotische stijl uit de eerste helft van de 19e eeuw. De betekenis ervan blijkt ook uit de uitzonderlijk rijke detaillering en de hoge mate van oorspronkelijkheid. Het tuinhuys is voor de architectuurgeschiedenis van ‘follies’ en tuinsieraden belangrijk omdat het een fraai voorbeeld is van stijlzuivere neogotische bouwkunst. Vooral de voorgevel valt op door zijn geleding van vier turkoois geschilderde pilasters met gestileerde kapitelen, decoratief opengewerkte houten borstwering met ruitpatronen en vierpasmotieven, het spitsboogvenster en de twee roosvensters met gekleurd glas; alles in rijk gedetailleerd houtsnijwerk. Het gerestaureerde tuinhuys ’t Spijck stond voor1930 al op de gronden van Kasteel Huize Harmelen aan het water en heeft destijds waarschijnlijk als badhuis gefungeerd. In 1930 is tijdens de boedelveiling van Kasteel Huize Harmelen werd het tuinhuys verkocht aan boerderij ’t Spijck en daar ernstig in verval geraakt. In 1999 is men gestart met een actie voor het behoud van dit zeldzame tuinhuis waarvan er maar twee in Nederland zijn. Alle delen zijn gedemonteerd op nummer en gerestaureerd bij de “Koninklijke van Woudenberg”. Het gerestaureerde geheel is in 2005 weer teruggeplaatst in de boomgaard van Kasteel Huize Harmelen en geschilderd in zijn oorspronkelijke kleuren. Tuinhuys 't Spijck is een separaat rijksmonument.

KORTOM
Kasteel Huize Harmelen is een bijzonder stukje cultureel historisch erfgoed op een prachtige plek in het midden van het land en geeft u de mogelijkheid om, net als de huidige eigenaren, zowel prive als zakelijk het roer volledig om te gooien. Het Koetshuis, de kasteelgewelven, kasteelwoning en Tuinhuys ‘t Spijck staan nu samen met het goedlopende horecabedrijf te koop. Voor details omtrent de overname van het horecabedrijf kunt u contact opnemen met de huidige eigenaren die u kunnen informeren wat de mogelijkheden zijn. Voor de omzetting naar een volledige woonbestemming dient er een aanvraag te worden gedaan bij de gemeente. De kosten voor het maken van de Koopovereenkomst door de notaris zijn voor rekening van de koper. De keuze van de notaris wordt door koper bepaald.

EEN STUKJE GESCHIEDENIS
Waarschijnlijk liet Everard van Stoutenburg, leenman van de graaf van Holland, in de jaren 1270-1280 een woontoren bouwen, op de oude Rijnoever. Deze rechthoekige toren met muren van twee meter dik was 12,5 x 9,5 meter en had een ingang hoog boven de begane grond, die via een valbrug te bereiken was. Het kasteel werd in de 14e eeuw uitgebreid met twee vleugels. Ook hiervan zijn de muren nog respectabel met een dikte van 1,5 m. Ondanks dat werd het kasteel regelmatig geplunderd. De zwaarste was in 1482. Woerdenaren kregen de opdracht het kasteel te slopen. Met boten en schuiten, waarop ladders, touwen, vijzels en 200 pond buskruit trokken 300 man naar Harmelen. Na afloop trok de stad Woerden twee Rijnse guldens uit voor ‘twe vate biers gedroncen, doe men ‘t huus tot Hermalennedersmacte.’

De schade was groot. Maar omdat de muren boven de kelders waren gemaakt kon het kasteel grotendeels in oude vorm hersteld worden. Na de voltooiing in 1535 kwam het kasteel op de lijst van erkende hofsteden van ‘t Sticht. Er was voldoende van het kasteel blijven staan om dit te rechtvaardigen. De familie van Baexem kreeg in 1572 via huwelijk het kasteel in bezit. Het kasteel werd in latere jaren uitgebreid. De muurankers zijn een herinnering aan een grote verbouwing in 1633. De laatste Van Baexem, dijkgraaf van waterschap Bijleveld, bewoonde het kasteel ook ‘s winters. Helaas werd het kasteel in 1672 door de Fransen geplunderd.

De volgende eigenaars van het huis Harmelen waren Helena C.L. van Beusichem en J.C. de Joncheere. Helena van Beusichem was in 1827 getrouwd met C. de Joncheere en werd in 1846 vrouwe van Harmelen. In haar tijd is er veel veranderd. Het neoklassieke huis stamt uit die tijd. Er werd ruimte gemaakt voor een landschapspark. Het achterliggende bos werd wandelpark. Haar zoon Adriaan de Joncheere volgde haar op als ambachtsheer, Adriaan de Joncheere was wethouder van de gemeente Harmelen, en dijk- en watergraaf van het Grootwaterschap Woerden. Het kasteel werd niet meer gebruikt. De familie woonde aan het begin van de laan in een mooie villa. Na zijn overlijden in 1913 werd het kasteel verkocht. In de jaren 1920 heeft de nieuwe eigenaar I.W.H. de Liefde, bekend als uitgever van het Utrechts Nieuwsblad, op de fundamenten een soort chalet laten zetten. In 1943 kon nog net een totale sloop worden voorkomen. Hierop is in1950 het huidige huis gebouwd in historiserende stijl.

Wij ontvangen u graag voor een bezichtiging en/of aanvullende informatie. De koffie staat voor u klaar. Hartelijke groet!

Lees meer

Overdracht

Vraagprijs

€ 2.695.000Bereken jouw maandlasten met ING

Status

In verkoop

Aanvaarding

In overleg

Bouw

Soort Woonhuis

Landgoed, Vrijstaande woning

Soort bouw

Bestaande bouw

Bouwjaar

1400

Soort dak

Zadeldak Pannen

Kadastrale gegevens

Volle eigendom, gemeente Harmelen, sectie K, nummer 191 , perceeloppervlakte: 6095 m2

Oppervlakte en inhoud

Woonoppervlakte

486m2

Externe bergruimte

36m2

Perceeloppervlakte

6095m2

Inhoud

2247m3

Indeling

Aantal kamers

14 kamers (waarvan 5 slaapkamers)

Aantal badkamers

2 badkamers en 3 aparte toiletten

Badkamervoorzieningen

2 ligbaden, toilet, douche, 2 wastafels

Voorzieningen

TV kabel, Rookkanaal

Energie

Isolatie

Dakisolatie

Verwarming

Cv-ketel, Houtkachel

Warm water

Cv-ketel

CV Ketel

2007, Huur

Buitenruimte

Ligging

Aan rustige weg, Vrij uitzicht, Open ligging, Landelijk gelegen

Tuin

Tuin rondom

Bergruimte

Garage

Soort

Geen garage

Parkeren

Soort

Op eigen terrein

Alle kenmerken
Foto 1 van 56

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.