Lauriergracht 107 B

Hoofdfoto Lauriergracht 107 B te Amsterdam
deze woning is verkocht

1016RJ, Amsterdam

€ 800.000 k.k.

Appartement

Oppervlakte: 95 m² woonoppervlak

Een prachtig, bijzonder smaakvol gerenoveerd appartement op de beletage van een statig Rijksmonument gelegen aan één van de idyllische grachten in hartje Jordaan.

Omgeving
De woning is gelegen op een toplocatie in Amsterdam Centrum aan het rusti ... Lees meer


Kenmerken

Soort appartement:  Bovenwoning
Oppervlakte: 95 m² woonoppervlak
Aantal kamers: 3 kamers

Alle kenmerken


Foto's (27)

Overdracht

Vraagprijs: € 800.000 k.k.
Status: Gearchiveerd
Aanvaarding: In overleg
Servicekosten: € 377 p/m

Bouw

Soort appartement:  Bovenwoning
Soort bouw: Bestaande bouw
Bouwjaar: 1775
Soort dak: Zadeldak bedekt met pannen
Kadastrale gegevens: Volle eigendom, gemeente Amsterdam, sectie E, nummer 10202 A10, perceeloppervlakte: 0 m2

Oppervlakte en inhoud

Oppervlakte wonen: 95 m² (= woonoppervlakte)
Inhoud: 328 m³

Indeling

Aantal kamers: 3 kamers , waarvan 2 slaapkamers
Aantal badkamers: 1 badkamer en 1 apart toilet
Badkamervoorzieningen: Ligbad, toilet, douche, dubbele wastafel
Aantal woonlagen: 7 woonlagen
Gelegen op: 2e woonlaag
Voorzieningen: TV kabel, Lift

Energie

Isolatie: Muurisolatie
Verwarming: Blokverwarming
Warm water: Centrale Voorziening

Buitenruimte

Ligging: Aan water, Aan rustige weg, In centrum, Vrij uitzicht, Aan vaarwater

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid: Parkeervergunningen

Bijzonderheden

Er is sprake van een monumentale status.Omschrijving

Een prachtig, bijzonder smaakvol gerenoveerd appartement op de beletage van een statig Rijksmonument gelegen aan één van de idyllische grachten in hartje Jordaan.

Omgeving
De woning is gelegen op een toplocatie in Amsterdam Centrum aan het rustigste en mooiste gedeelte van de Lauriergracht. Het is één van de meest geliefde woonkernen in de binnenstad . Een zeer centrale locatie met o.a. de Dam en Westerkerk op loopafstand en midden in de Jordaan. In de nabije omgeving is een ruim aanbod van musea , galerieen , restaurants en cafe’s . De zeer geliefde 9 Straatjes, met de bijzondere winkels en boetiekjes liggen om de hoek.

Indeling
Via de sierlijke stoep, de fraaie voordeur en de met marmer aangeklede statige hal, is de woning bereikbaar.
Het appartement bestaat uit één woonlaag . Via een halletje bereikt men de mooie grote woon/eetkamer kamer met een hoogte van 3, 5 meter en een origineel balken plafond. De twee statige ramen bieden een fantastisch uitzicht en een heel direct contact met de gracht. In de woonkamer bevindt zich tevens de 1 jaar oude open keuken.
Via de gang bereikt men de achterzijde van de woning . Hier bevinden zich twee kamers die momenteel gebruikt worden als respectievelijk slaapkamer en TV/werkkamer. Beide kamers, ook weer 3,5 m hoog met het originele balken plafond, liggen heerlijk rustig en kijken uit op de prachtige gemeenschappelijke binnentuin.
De woning bevat een stijlvol verbouwd toilet en een grote badkamer met ligbad en 2 wastafels, verzonken in een marmeren blad en een separate douche . Er is hier een aansluiting voor wasmachine en droger gerealiseerd.
Een jaar geleden is er in de gehele woning een prachtige oud-eiken vloer aangelegd en is het gehele appartement van binnen geschilderd.
De lift van het appartementencomplex is toegankelijk via de begane grond en komt direct uit in het appartement.

Dit appartement biedt alles wat men van wonen in de oude Amsterdamse binnenstad mag verwachten.

Geschiedenis
Op Lauriergracht 107 (en 105) stond vanaf 1623 een verffabriekje, genaamde ‚de Blauwselmolen’. Er werd textiel met kleurstof van de indigoplant blauw geverfd. In de 18e eeuw is de verffabriek verdwenen en is in de tuin (in het achterhuis) een suikerfabriek gebouwd. Het pakhuis aan de gracht met de bijbehorende suikerfabriek daarachter staan in 1702 bekend als „De Berg Etna”. Waarschijnlijk vernoemd naar de Siciliaanse vulkaan vanwege de rokende schoorsteen van de suikerfabriek achter het pakhuis. In 1774 kocht de rijke suikerraffinadeur Isaac Meulman De Berg Etna. Hij liet in datzelfde jaar het huis aan de grachtzijde slopen en in 1775 het woonhuis annex pakhuis optrekken zoals het er nu staat. Het bestond uit een souterrain, een bel-etage, 2 woonverdiepingen en daarboven 3 grote pakzolders en een vliering voor de opslag van suiker. Door de introductie van de stoommachine nam de concurrentie tussen de suikerraffinaderijen medio 19e eeuw enorm toe. Veel suikerfabrieken zijn daardoor failliet gegaan, terwijl anderen moesten fuseren. De suikerfabrieken De Berg Etna op nr. 107, De Pelikaan op nr. 109, De Mercuur op nr. 123 en enkele suikerfabrieken op de Lijnbaansgracht en in de Elandsstraat zijn in 1865 gefuseerd tot de Internationale Stoomsuikerraffinaderijen. Deze onderneming ging echter failliet in 1881, waarna de fabriek achter 107 is gesloopt. Het pakhuis aan de gracht is blijven staan. 1775 is het jaartal dat nog altijd op de gevel staat.