Onderhandelen over een huis

Het onderhandelen vormt een belangrijk onderdeel van het verkopen of aankopen van een huis. Als woningverkoper wilt u een zo hoog mogelijke opbrengst voor uw huis. Als koper wilt u natuurlijk niet teveel betalen voor een woning. Het bieden op en onderhandelen over een huis kan spannend zijn en niet iedereen kan daar even goed mee omgaan. Om het meeste uit de onderhandeling van uw huis te halen, doet u er daarom verstandig aan om een professional in te schakelen die uw belangen behartigt: de makelaar.

Een makelaar, professioneel onderhandelaar

Onderhandelen over de prijs is één van de kerntaken van een makelaar. De makelaar behartigt altijd de belangen van óf de verkoper óf van de koper en is dus nooit onafhankelijk. Houdt u er dus rekening mee dat u altijd een eigen makelaar kiest bij het (ver)kopen van een huis. Wanneer u een woning wilt aankopen schakelt u een aankoopmakelaar in en bij het verkopen van een woning kunt u terecht bij een verkoopmakelaar. Wanneer u een NVM makelaar inschakelt bij het (ver)kopen van een woning, bent u verzekerd van professionaliteit en kwaliteit. Zo krijgt u echt de best mogelijke prijs.

Onderhandelen - huis (ver)kopen

Onderhandelen over een huis omvat meer dan het over en weer onderhandelen over de prijs. Bij het (ver)kopen van een woning moet ook onderhandeld worden over verschillende voorwaarden; denk bijvoorbeeld aan de aanvaardingsdatum, de roerende zaken die achterblijven of meegaan en de voorbehouden, zoals voorbehoud van financiering of het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring.

Het bieden op een huis heeft voor kopers een ander doel dan voor verkopers, namelijk een zo laag mogelijke prijs. Waar een verkoopmakelaar tijdens het bieden op een huis altijd rekening zal houden met de bodemprijs van de verkoper, probeert de aankoopmakelaar de prijs zo laag mogelijk te krijgen, zelfs onder de bodemprijs van de verkoper.

Uw onderhandelingen bij Makelaarsland

Bij Makelaarsland staan gedreven makelaars klaar om voor de verkoop van een woning de beste prijs te behalen. Via een geautomatiseerd systeem worden de biedingen verwerkt en de gehele onderhandeling kan online worden gevolgd.

Bekijk hier hoe de bezichtigingen en de onderhandelingen bij Makelaarsland gaan.

De makelaars van Makelaarsland zijn gespecialiseerd in onderhandelingen. Wij zijn dagelijks bezig met onderhandelen en verkopen honderden woningen per jaar. Makelaarsland heeft ruim 2.300 woningen in verkoop staan en behartigt de belangen van al deze verkopers. Ondanks ons ruime woningaanbod kunt u erop rekenen dat wij de onderhandelingen persoonlijk en met zorg voor u uitvoeren.

Wilt u meer weten over de werkwijze van Makelaarsland bij het verkopen van uw huis?
» Vraag een vrijblijvend informatiegesprek aan

Een verkoper van Makelaarsland:

“Mijn makelaar heeft een betere prijs voor mijn woning gerealiseerd dan ik voor ogen had. Omdat hij niet emotioneel betrokken is bij mijn woning kon hij voor mij harder en zakelijker onderhandelen en heeft het mij een paar duizend euro extra opgeleverd!”

Meest gestelde vragen over onderhandelingen

1. Wanneer zijn verkoper en koper in onderhandeling?
Verkoper en koper zijn in onderhandeling wanneer de kopende partij een bieding heeft uitgebracht, waarop de verkopende partij heeft gereageerd middels een tegenbod. Let op: een koper is nog niet in onderhandeling op het moment dat hij een voorstel uitbrengt op de woning en de verkoper heeft nog niet gereageerd middels een tegenvoorstel.

2. Mag je onderhandelen over een huis met meerdere bieders tegelijk?
Een verkoper mag partijen niet tegen elkaar uitspelen. Daarom mag een verkoper niet op hetzelfde moment met meerdere partijen tegelijk onderhandelen. Wanneer er meerdere partijen een voorstel uit willen brengen op de woning is dit wel mogelijk. De verkoper vraagt de 2e partij eenmalig een uiterst voorstel uit te brengen. De verkoper gaat terug naar de eerste partij en vraagt hem tevens een uiterst voorstel uit te brengen. Beide partijen weten niet van wat er door de andere partij geboden wordt. De verkoper legt de twee voorstellen naast elkaar en beslist aan wie hij zijn woning verkoopt, of niet.

3. Wat gebeurt er na een onderhandeling?
Als verkoper en koper het eens zijn geworden over de prijs, opleveringsdatum en ontbindende voorwaarden, dan moeten de afspraken schriftelijk vastgelegd worden in een koopovereenkomst. Wanneer beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen voor de koper in. De koper kan binnen deze tijd nog zonder reden kosteloos afzien van de aankoop. Als de wettelijke bedenktijd is verstreken en ontbindende voorwaarden niet meer van toepassing zijn, kan de overdracht bij de notaris plaatsvinden.

» Bekijk hier nog meer antwoorden op veelgestelde vragen


Verkoopbrochure

Lees meer over de verkoopservice van Makelaarsland. Vraag onze gratis verkoopbrochure aan.

Brochure aanvragen