Bieden op een huis – Alles over de onderhandelingen

Het onderhandelen vormt een belangrijk onderdeel van het verkopen of aankopen van een huis en kan ontzettend spannend zijn. Als woningverkoper wil je een zo hoog mogelijke opbrengst voor jouw huis. Als koper wil je natuurlijk niet teveel betalen voor een woning. Verkoper en koper hebben eigenlijk tegenstrijdige belangen, maar gelukkig één groot gezamenlijk belang: het (ver)kopen van de woning.

Bod uitbrengen op een huis

Als je een huis hebt bezichtigd dat aan je woonwensen voldoet breekt een spannend moment aan. De volgende stap is namelijk het uitbrengen van een bieding op het huis dat je wilt kopen. Hiervoor moet je simpelweg je openingsbod overbrengen aan de verkopende partij. In de meeste gevallen heeft de verkoper een verkoopmakelaar ingeschakeld die zijn belangen behartigt. Je brengt dan je bod uit bij de verkopend makelaar.

Bod uitbrengen op een huis

Hoe kun je een bod uitbrengen?

Je kunt een bod schriftelijk (of per e-mail) of telefonisch uitbrengen. Soms is het ook mogelijk om direct via de website van de verkopend makelaar een bieding te doen. Om duidelijkheid te geven aan alle partijen, is het aan te raden om je bod altijd schriftelijk te bevestigen. Nadat je een bieding hebt gedaan, bespreekt de verkopend makelaar jouw bod met zijn klant en is het afwachten op hun reactie. De verkopende partij kan 3 reacties geven op jouw bieding: hij kan het bod accepteren, afwijzen óf een tegenvoorstel uitbrengen.

 

De Makelaarsland Biedgids

Ken jij de regels tijdens het bieden op een huis? We hebben een biedgids ontwikkeld om transparantie in de woningmarkt te bevorderen en jouw kennis over de regels en wetgeving rondom het (ver)koopproces te vergroten. We hebben alle ontwikkelingen, feiten, regels en uitzonderingen rondom het biedproces helder voor je op een rij gezet, zodat jij weloverwogen keuzes kan maken. Download de biedgids

De Makelaarsland Biedgids

Aanvaardingsdatum

Een bod bestaat, naast een voorgestelde prijs, ook uit de aanvaardingsdatum en eventuele voorwaarden. De aanvaardingsdatum, ook wel transportdatum of leveringsdatum genoemd, is onderdeel van de onderhandelingen. Het is belangrijk dat je bij het uitbrengen van een voorstel aangeeft op welke datum je wilt aanvaarden. Dit is het moment dat de woning wordt overgeschreven bij de notaris en je de sleutel in ontvangst neemt. Voor de aanvaarding heb je 3 mogelijkheden:

  1. Je kunt met de door de verkoper gestelde datum van overdracht akkoord gaan
  2. Je kunt zelf een nieuw voorstel doen voor een datum
  3. Je kunt aangeven dat je de datum wilt overleggen

Tip! Voor een verkoper kan de aanvaardingsdatum een belangrijk onderdeel van de onderhandelingen zijn; bijvoorbeeld omdat hij pas kan verhuizen als zijn nieuwbouwwoning wordt opgeleverd. Mocht je hier als koper flexibel in zijn; dan kan dit voor jou een voordeel zijn in de onderhandelingen.

Ontbindende voorwaarden

Naast de prijs en aanvaarding kun je er ook voor kiezen om (ontbindende) voorwaarden aan te geven. De meest voorkomende voorwaarden zijn:

  • Verkrijgen van een financiering/hypotheek op de woning
  • Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring op de woning

Let op! Er is geen koop gesloten als er nog geen overeenstemming is over de aanvaardingsdatum en eventueel gestelde (ontbindende) voorwaarden.

Ontbindende voorwaarden

Wat gebeurt er na de onderhandelingen?

Als koper en verkoper het eens zijn geworden over de prijs, opleveringsdatum(aanvaarding) en ontbindende voorwaarden, dan moeten de afspraken schriftelijk vastgelegd worden in een koopovereenkomst. Wanneer beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen voor de koper in. Binnen die tijd kan de koper zonder reden kosteloos van de koop afzien. Pas als de wettelijke bedenktijd is verstreken en de ontbindende voorwaarden niet meer van toepassing zijn, kan de overdracht bij de notaris plaatsvinden.

Bezichtigingen wanneer je al in onderhandeling bent

Ook als je al in onderhandeling bent mag je als verkopende partij doorgaan met bezichtigingen. Een onderhandeling hoeft namelijk nog niet direct tot verkoop te leiden. Als verkoper is het gewenst om tijdens de bezichtigingen wel te melden dat je in onderhandeling bent. Een belangstellende mag dan wel een bod uitbrengen, maar krijgt geen antwoord tot de onderhandeling met de eerste bieder beëindigd is.

Hoogte van biedingen

Een verkoper mag geen mededeling doen over de hoogte van andere biedingen. De verkoper kan wel van een andere potentiële koper een uiterst voorstel aannemen. Indien dit voorstel beter is dan het bod dat de eerste bieder heeft gedaan, kan de verkoper zich terugtrekken uit de onderhandelingen om vervolgens de eerste bieder ook om een uiterst voorstel te vragen.

Is een mondelinge overeenkomst bindend?

Een mondelinge overeenkomst is niet bindend. In december 2011 heeft de Hoge Raad uitgemaakt dat een verkoper een beroep kan doen op het schriftelijkheidsvereiste, mits de kopende partij een particulier is. Zolang geen schriftelijke koopovereenkomst is gesloten, kunnen zowel de particuliere koper als particuliere verkoper niet worden gehouden aan nakoming. Het is daarom belangrijk om de gemaakte afspraken bij het (ver)kopen van een woning zo snel mogelijk te laten vastleggen in een getekende koopovereenkomst.

Bieden op een huis overlaten aan een makelaar

Het bieden op en onderhandelen over een huis kan spannend zijn; er hangt namelijk veel van af. Om het meeste uit de onderhandeling van jouw huis te halen, doe je er goed aan om een professional in te schakelen die jouw belangen behartigt. Onderhandelen over de prijs is één van de kerntaken van een makelaar. De makelaar behartigt altijd de belangen van óf de verkoper óf van de koper en is dus nooit onafhankelijk. Houd er dus rekening mee dat je altijd een eigen makelaar kiest. Wanneer je een woning wilt aankopen schakel je een aankoopmakelaar in en bij het verkopen van een woning kun je terecht bij een verkoopmakelaar. Wanneer je kiest voor een NVM-makelaar ben je verzekerd van professionaliteit en kwaliteit.

NVM aankoopmakelaar Makelaarsland

Ben je nieuwsgierig wij voor je kunnen betekenen bij het verkopen of kopen van een huis? Vraag hieronder een informatiegesprek aan en wij nemen contact met je op. Bereken ook direct wat je kunt besparen als je kiest voor Makelaarsland.

Veel gestelde vragen over onderhandelen

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Mag je onderhandelen over een huis met meerdere bieders tegelijk?

Wat gebeurt er na een onderhandeling?

Alle veelgestelde vragen

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.