Definitief energielabel voor hogere ranking op funda

Door
Makelaarsland
op

De meeste verkopers wachten met het aanvragen tot zij hun woning in verkoop zetten. Dat snappen wij, want dan pas heb je het echt nodig. Wij raden verkopers toch aan om dit al ruim voor de verkoop te doen.

Het definitieve energielabel is namelijk verplicht bij verkoop vanaf 1 januari 2021. Ook dient er een energieadviseur bij je langs te komen. In verband met wachttijd, wil je dit op tijd aanvragen om te voorkomen dat je de verkoop moet uitstellen of een boete moet betalen.

Voordelen van een definitief energielabel

  1. Woningen met completere informatie en dus een definitief energielabel krijgen een hogere ranking op funda. Dat betekent gemiddeld meer bezoekers op je pagina op funda en dus hopelijk meer kijkers en potentiële kopers.
  2. De verkoop van de woning ondervindt geen hinder en dus geen vertraging.
  3. Kopers weten direct welk energielabel de woning heeft.
  4. Je loopt als verkoper geen risico op een boete.

energielabel

Definitief energielabel wordt hier getoond op funda

Wat is een voorlopig energielabel?

Dit voorlopige label wordt automatisch verstrekt door de rijksoverheid. Elk huis heeft een voorlopig energielabel, je hoeft daar niets voor te doen. Deze wordt gemaakt op basis van de reeds bekende gegevens van de woning in het Kadaster, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Dit label heeft geen officiële status. Het is dus een inschatting. Funda toont automatisch het voorlopige label bij woningen.

Op het ‘Kenmerken’ tabblad van funda bij de woning wordt het voorlopige óf – indien beschikbaar – het definitieve energielabel getoond.

Wat is een definitief energielabel?

Dit label moet worden aangevraagd door de woningeigenaar. Een definitief energielabel vraag je online aan met je DigiD via de website van de overheid. Daar kun je een energieadviseur inschakelen die bij je langskomt voor een woningopname. Jou kan gevraagd worden verschillende kenmerken van de woning te controleren. Je hebt daarvoor een aantal bewijsstukken nodig. Een definitief energielabel wordt door de energieadviseur geregistreerd nadat hij de opname heeft uitgewerkt.

Op de overzichtspagina van een woning wordt het definitieve label getoond, in de vorm van een label in kleur.

Welke energielabels zijn er?

De energielabels lopen van A (meest energiezuinig) tot en met G (minst energiezuinig). Een voorlopig energielabel is op funda te herkennen aan een grijstint. Een definitief label is gekleurd, waarbij groen staat voor meest energiezuinig en rood voor minst energiezuinig. Een woning met een groen energielabel (A tot en met C) betekent warmer en comfortabeler wonen. En vaak ook goedkoper wonen, vanwege lagere stookkosten.

labels

Wat is mijn voorlopig energielabel?

Wil je weten wat jouw voorlopig energielabel is. Dat kun je hier opzoeken. Bekijk het voorlopig energielabel van je woning.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.