Definitief energielabel voor hogere ranking op funda

Door
Makelaarsland
op

De meeste verkopers wachten met het aanvragen van hun definitief energielabel tot de overdracht van hun woning. Dat snappen wij, want er komt al genoeg op je pad. Wij raden verkopers echter aan om dit al ruim voor de verkoop te doen.

Definitief energielabel voor hogere ranking op funda

Het kan gebeuren dat het voorlopig label niet hetzelfde is als het definitieve label. Door het voorlopig energielabel ruim voor de verkoop van de woning om te zetten in een definitief energielabel, geniet je van een aantal voordelen.

Voordelen van een definitief energielabel

  1. Woningen met een definitief energielabel krijgen een hogere ranking op funda. Dat betekent gemiddeld meer bezoekers op je pagina op funda en dus hopelijk meer kijkers en potentiële kopers.
  2. Er ontstaat geen onduidelijkheid bij de notaris over het label wanneer deze nog aangepast moet worden na de definitieve aanvraag.
  3. De afhandeling van de verkoop van de woning ondervindt geen hinder en dus geen vertraging.
  4. Niemand komt voor verrassingen te staan.

energielabel

Definitief energielabel wordt hier getoond op funda

Wat is een voorlopig energielabel?

Dit voorlopige label wordt automatisch verstrekt door de rijksoverheid. Elk huis heeft een voorlopig energielabel, je hoeft daar niets voor te doen. Deze wordt gemaakt op basis van de reeds bekende gegevens van de woning in het Kadaster, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Dit label heeft geen officiële status. Het is dus een inschatting. Funda toont automatisch het voorlopige label bij woningen.

Op het ‘Kenmerken’ tabblad van funda bij de woning wordt het voorlopige óf – indien beschikbaar – het definitieve energielabel getoond.

Wat is een definitief energielabel?

Dit label moet worden aangevraagd door de woningeigenaar. Een definitief energielabel vraag je online aan met je Digi D. Je logt in op www.energielabelvoorwoningen.nl. Daar zal je verschillende kenmerken van de woning moeten controleren en misschien aanpassen. Je hebt daarvoor een aantal bewijsstukken nodig, (Bekijk de officiële checklist energielabel aanvragen). Een definitief energielabel wordt pas geregistreerd nadat een erkend deskundige de bewijsstukken heeft gecontroleerd en goedgekeurd. Dit kan je allemaal online regelen. Hierna kan de verkopend makelaar het voorlopige label op funda wijzigen in een definitief label.

Op de overzichtspagina van een woning wordt het definitieve label getoond, in de vorm van een label in kleur.

Welke energielabels zijn er?

De energielabels lopen van A (meest energiezuinig) tot en met G (minst energiezuinig). Een voorlopig energielabel is op funda te herkennen aan een grijstint. Een definitief label is gekleurd, waarbij groen staat voor meest energiezuinig en rood voor minst energiezuinig. Een woning met een groen energielabel (A tot en met C) betekent warmer en comfortabeler wonen. En vaak ook goedkoper wonen, vanwege lagere stookkosten.

labels

Wat is mijn voorlopig energielabel?

Wil je weten wat jouw voorlopig energielabel is. Dat kun je hier opzoeken. Bekijk het voorlopig energielabel van je woning.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.