Makelaarsland ervaringen: De NVM Open Huizen Dag

Door
Makelaarsland
op

Woningverkoper Annemarie Barbier schrijft over haar Makelaarsland ervaring. Wij volgen haar de komende weken tijdens het gehele verkooptraject; van het maken van een keuze voor een makelaar, tot de eerste bezichtiging en het (hopelijk snel) vinden van een serieuze koper. 

*Makelaarsland, dank voor jullie tips, de posters en het Apple Pie aroma voor de NVM Open Huizen Dag. Wij hebben toch gekozen voor echte appeltaart.

Het is 1 oktober en de kerkklok slaat 3 uur. De najaarseditie van de NVM Open Huizen Dag is ten einde. Mijn studerende zoon en ik halen de Open Huis-poster van het raam. We zijn tevreden over het verloop.

Laat ik bij het begin beginnen. We besluiten aan het eind van de zomer dat we gaan meedoen aan de NVM Open Huizen Dag. De voorafgaande weken gebruiken we om ons huis nog wat te verfraaien.

De voorbereidingen

Zullen we toch de kozijnen van de glas-in-loodramen wit verven aan de buitenkant? Ja, want dat geeft meer eenheid met het raamkozijn daarnaast. En schaven we ook een millimeter van de onderkant van die ene deur, omdat die in de zomer altijd over de drempel schuift? Ja, want een piepend geluid is geen visitekaartje voor het huis. En zetten we dat laatste stuk plint nog even vast? Gedaan, kleine moeite.

Als ik steeds nieuwe verbeterpuntjes blijf aandragen, vindt mijn man het welletjes. “Het gaat toch om de ruimte binnen en buiten, het uitzicht over de Linge en de boomgaarden, de combinatie van vrijheid en toch dichtbij de voorzieningen, de hoogwaardige afwerking? Uiteindelijk gaan bewoners hier hun eigen droomhuis realiseren, en een kaal plekje op een kozijn doet niets aan het huis af. “Ik geef hem helemaal gelijk.

De NVM Open Huizen Dag

Op 1 oktober is mijn man op zakenreis, en onze jongste komt een weekend over vanuit zijn studentenstad om te helpen. Hij is er al vrijdagmiddag, mooi op tijd om op een ladder de lastig bereikbare ramen te zemen. Op zaterdag, na een laatste rondje door het huis, bespreken we de uiterste mogelijkheden van de NVM Open Huizen Dag. We komen tot de ontdekking dat het alleen maar mee kan vallen.

Stel er komt niemand, dan hebben we heerlijk de tijd om de krant te lezen, bij te kletsen bij koffie en appeltaart en ondertussen te genieten van een prachtig boeket bloemen en een heerlijk opgeruimd en schoon huis. We hebben geen haast met de verkoop, dus we zitten niet op hete kolen.

Komen er verschillende belangstellenden tegelijk, dan leid ik ze rond terwijl mijn zoon de wachtende mensen koffie of thee aanbiedt. Staan ze in rijen voor de deur,  dan maakt hij een afspraak voor na drieën of voor een andere dag.

Makelaarsland ervaringen

De bezichtigingen

Uiteindelijk zijn de noodplannen niet nodig. De dag verloopt volgens het boekje. Een paar serieuze kijkers, met steeds een pauze tussen de bezoeken door. De belangstellenden zitten duidelijk in verschillende fases van het zoekproces. De ene partij is al een paar keer langsgereden, heeft de brochure goed bestudeerd en stelt gedetailleerde bouwtechnische vragen, terwijl een ander zich net aan het oriënteren is op de huizenmarkt omdat hij misschien wel wil gaan verhuizen.

Over één ding zijn de kijkers het eens: je moet ons huis van binnen zien. Het uitzicht op de Linge en de boomgaarden is in het echt veel mooier dan op foto en video. En de binnenkant is veel moderner dan de buitenkant doet vermoeden.

Na afloop

 

Wij zijn blij met de laagdrempelige NVM Open Huizen Dag, want die maakt de stap van funda naar een bezichtiging kleiner dan wanneer je een afspraak moet maken. Natuurlijk zijn we ook benieuwd of op deze dag de toekomstige bewoners al een voet over drempel hebben gezet. We wachten rustig af, en ondertussen zijn andere kijkers natuurlijk nog steeds welkom.

Geschreven door Annemarie Barbier

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.