Makelaarsland ervaringen: Hoe verkoop je je huis in 2018?

Door
Makelaarsland
op

Hannah, hoofdredacteur van shepostsonline koos ervoor haar huis te verkopen met Makelaarsland en hield haar ervaringen bij in haar blog.

“De wereld van verkoopmakelaars, aankoopmakelaars en taxateurs is er een om je goed in te verdiepen voordat je besluit een huis te kopen of verkopen. Ook nu de markt op hol is geslagen en populaire huizen als warme broodjes over de toonbank gaan. Want juist door de oververhitte markt, hebben wij ervoor gekozen de touwtjes bij de verkoop van ons huis deels in eigen hand te houden. Hoe? Wij verkochten ons huis via Makelaarsland. Waarom we dit deden en hoe dat precies in zijn werk gaat, leg ik je uit in deze blog.

Op zoek naar een makelaar

Twee jaar geleden wilden wij het koophuis van mijn vriend verkopen. We nodigden drie makelaars uit om een prijs voor het huis te bepalen. De verschillen in prijs waren heel erg groot. Eén makelaar zei: “voor welke prijs je je huis te koop zet, heeft te maken met hoeveel tijd je hebt. Als je geen haast hebt, kun je het huis voor een scherpe prijs te koop zetten, als je snel weg wil, zul je geld moeten inleveren en zet je het huis voor een lager bedrag dan je eigen hypotheek bedraagt te koop.” In 2016 werden er voor het eerst weer meer huizen verkocht dan de jaren daarvoor, dus wij besloten te wachten. Tot de zomer van 2018. En gelukkig was dat een slim besluit.

Koophuizen zijn schaars en boven de vraagprijs bieden is hier in het westen van het land niet meer dan normaal. Wij vergaten de prijzen die de makelaars ons gaven in 2016 en deden zelf onderzoek naar koophuizen bij ons in de buurt. Omdat wij een jaren dertig woning bezitten op een leuke plek, konden we zelf wel bedenken dat ons huis in trek zou zijn bij starters. Het huis staat tegenover een basisschool, ligt achter een winkelstraat en is op loopafstand van een prachtig natuurgebied. In de straat kun je gratis parkeren en we hebben een voor- en achtertuin met een schuur en en een achterom. Verder: een open haard, een bad, drie slaapkamers en een zolder. Dat moest wel lukken, dus: op zoek naar een makelaar!

What went wrong?!

De tientallen rondleidingen die wij van makelaars kregen door potentiële koopwoningen, vonden wij minstens negen van de tien keer helemaal niet leuk. Je wordt door een heer of dame in pak door een huis gejaagd en als je iets vraagt over de woning, moet dat vaak worden opgezocht in de brochure, of worden nagevraagd aan de bewoners. Zo’n makelaar wilden wij dus absoluut niet. Wij wilden iemand die vol enthousiasme kon vertellen over ons huis, iemand die bereid is ons persoonlijke verhaal te delen met potentiële kopers en iemand die geïnteresseerden de tijd geeft om ons huis rustig te bekijken maar ook ‘te voelen’.

Een huis is de grootste aankoop van je leven, maar je moet er vandaag de dag sneller over beslissen dan over je dagelijkse boodschappen. Ik loop gemiddeld langer door de supermarkt dan door een woning die ik wellicht wil kopen: eigenlijk heel gek. En als je partner toevallig niet bij de bezichtiging aanwezig kan zijn dan heeft hij pech, en moet je hem telefonisch vertellen dat het echt heel erg leuk was en dat je wel een bod wil doen. What went wrong?! Wij vinden dit eigenlijk helemaal niet normaal. “Ik wil dat iedereen die ons huis komt bezichtigen en serieuze interesse heeft, de mogelijkheid krijgt om een tweede keer terug te komen met zijn of haar partner of kinderen” zei ik tegen mijn vriend. “Het is jammer dat jij geen makelaar bent” zei hij, jij zou die rondleidingen zelf moeten doen.

Bij Makelaarsland doe je de rondleidingen zelf

Door deze gedachte kwamen wij terecht bij Makelaarsland. Deze organisatie kende ik van naam, maar wat precies de werkwijze van het bedrijf is, wist ik niet. Toen we rondneusden op de site werden we erg enthousiast, om meerdere redenen. Eén: als je via Makelaarsland je huis verkoopt, doe je de rondleidingen zelf. Ook het contact met mensen die willen bezichtigen heb je zelf en de afspraken plan je zelf in: iets wat in een gezin met kinderen heel erg prettig is. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met de agenda van je makelaar, maar alleen te kijken in de agenda’s van je eigen gezinsleden. Twee: je zorgt zelf voor je woningpresentatie! Dit betekent dat je zelf je woning opmeet, de aanbiedingstekst schrijft en zorgt voor fotografie. I love that! Het concept sprak ons onmiddellijk aan en zodoende hing ik de volgende ochtend meteen aan de lijn met Makelaarsland.

De dame aan de telefoon legde me het derde voordeel van Makelaarsland uit: er wordt altijd gewerkt met een vast bedrag, namelijk €1286,-. Of je nu een relatief goedkoop rijtjeshuis of een villa verkoopt, je bent een vast bedrag kwijt aan Makelaarsland.  Nu is het zo dat reguliere makelaars werken met courtage; zij ontvangen 1, 2 of zelfs 2,5% van de koopsom van de woning. Mijn vriend en ik hebben dit altijd al bijzonder gevonden. Want waarom zou een makelaar meer geld moeten verdienen als hij een duurder huis verkoopt? En waarom zouden wij een makelaar meer geld moeten betalen als we ons huis voor meer geld verkopen? Makelaarsland is het daar roerend mee eens, en daarom weet je bij hen van tevoren precies wat je kwijt bent.

Benieuwd hoeveel geld wij hebben gespaard?

Ik was enthousiast. Sterker nog: ik kreeg zin om onze woning zelf te gaan verkopen! Ik zou gaan schilderen, opruimen, klussen en stylen en zag de fotografie van ons huis in gedachten al helemaal voor me. En wie kon er nu beter een tekst op papier zetten over dit huis dan ikzelf?! Toch zijn er bij de verkoop van je eigen huis ook minder ‘leuke’ onderdelen om zelf te doen, en dat zijn zaken als de definitieve vraagprijs bepalen, een verkoopstrategie bedenken, onderhandelen, biedingen beoordelen en het opstellen van de koopakte. Dit regelt Makelaarsland voor je, want dit zijn dingen die je zelf helemaal niet kan en wil doen. Wij kregen een hele leuke en kundige dame toegewezen, met wie we dagelijks veel contact hadden.”

Wil je weten hoeveel jijzelf bespaart als je met Makelaarsland verkoopt?

Bereken mijn besparing

Hannah:  “Wil je weten hoe het verder gaat? Lees dat in mijn volgende blog.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.