Wijzigingen beleid energielabel

Door
Roos van Schaaijk
op

Er is veel om te doen geweest de afgelopen jaren: het energielabel. En het blijft een discutabel onderwerp. Sinds vorige maand is het boetebeleid voor het energielabel gewijzigd en het plan van minister Ollongren om het Vereenvoudigd Energielabel af te schaffen zorgt voor weerstand.

Wijzigingen beleid energielabel

Vereenvoudigd Energielabel (VEL)

Een energielabel voor woningen geeft met kleuren aan hoe energiezuinig het huis is. Een woning met een groen energielabel stijgt vaak in waarde. De labels lopen van A (een groen label, zeer zuinig), tot en met G (een rood label, zeer onzuinig). Het energielabel voor woningen is sinds 2015 verplicht en is opgesteld volgens de Europese richtlijnen. Het label verbeteren is mogelijk door het huis energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan dubbelglas, zonnepanelen of spouwmuurisolatie.

Het vereenvoudigd energielabel voor koopwoningen is aan te vragen via de website www.energielabelvoorwoningen.nl. Woningeigenaren geven hier aan welke woningkenmerken van toepassing zijn en dienen in bepaalde gevallen bewijsdocumenten aan te leveren. Een erkend deskundige keurt deze gegevens op afstand.

Wat heb je aan een energielabel?

Bron: funda.nl

Afschaffen VEL

Europese regelgeving vereist dat de energieprestatie van een woning in kWh/m2 wordt uitgedrukt. De systematiek om dit te bepalen is dermate ingewikkeld dat een expert nodig zal zijn. Hierdoor wordt het VEL afgeschaft. Er is onderzoek gedaan naar alternatieven voor het VEL, waar geen expert aan te pas hoeft te komen, maar deze zijn er nog niet. Minister Ollongren geeft daarom aan het VEL uit te willen faseren. Alle nieuwe labels zullen vanaf 1 juli 2020 via een uitgebreide systematiek bepaald worden. Een definitief vereenvoudigd energielabel is 10 jaar geldig, waardoor de aanpassing alleen van toepassing is voor huizen waar nog geen geldig label van is en die verkocht worden ná 1 juli 2020.

Het huidige label kost minder dan een paar tientjes. Volgens Vereniging Eigen Huis kost het nieuwe label al snel € 190. Een expert zal namelijk ter plekke de woning moeten onderzoeken. Vereniging Eigen Huis heeft zich uitgesproken tegen het voorstel van de minister.

Bron: VABI

Boetebeleid energielabel gewijzigd

Door een uitspraak van de Raad van State op 17 oktober 2018 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) het boetebeleid per 3 juli 2019 aangepast.

Vóór 3 juli 2019

Wanneer je voor 3 juli 2019 je huis hebt verkocht, moest je bij de overdracht bij de notaris een definitief energielabel overhandigen. Indien na controle bleek dat je 6 weken na de overdracht geen definitief energielabel had aangevraagd, ontving je een voornemen tot het opleggen van een last onder dwangsom. Deze last onder dwangsom gaf je nog eenmaal de mogelijkheid om binnen een termijn alsnog het energielabel te registreren. Deed je dit niet, dan moest je de dwangsom van maximaal € 405,- betalen.

Na 3 juli 2019

De sanctie tot het opleggen van een last onder dwangsom had een voorwaardelijk karakter. Dit voorwaardelijke karakter is verdwenen. Er wordt voortaan direct een boete opgelegd als verkoper geen definitief energielabel kan overleggen. De verkoper heeft geen mogelijkheid meer om de overtreding achteraf te herstellen. De hoogte van de boete is wel verlaagd. Als het energielabel ontbreekt wordt er een boete gegeven van € 170,- aan particulieren en van € 340,- aan organisaties.

Haast je langzaam

Ons advies? Mocht je het besluit hebben genomen om je woning te verkopen en heb je nog geen definitief energielabel? Ga dan zo snel mogelijk aan de slag met de aanvraag van het definitieve energielabel. Je zal het tenslotte al druk genoeg hebben met verhuizen als je je woning hebt verkocht, toch? Scheelt weer een to-do-ding op je lijstje. Doorgaans zal je een definitief energielabel na de aanvraag binnen een paar dagen ontvangen, maar het kan langer duren. Dit is afhankelijk van het type woning en de staat en maatregelen van de woning. Dit is bijvoorbeeld het geval als een deskundige bewijsstukken moet controleren.

Geldigheid en vernieuwen

Het energielabel blijft 10 jaar geldig. Zorg dat je vóór het verlopen van het definitieve energielabel een nieuwe hebt aangevraagd. Mocht je energiebesparende maatregelen hebben getroffen die voor een beter energielabel kunnen zorgen, kun je ook tussentijds je energielabel vernieuwen. Dit gaat op dezelfde wijze als het aanvragen van een energielabel en zorgt bij verkoop vaak voor een hogere woningwaarde!

Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen bij de verkoop van je huis? Wij bellen jou gratis en vrijblijvend!

Ja, bel mij terug

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.