Midden in de historische dorpskern van Kockengen ligt dit vrijstaande rijksmonument uit 1760. Ooit was het een van de bakkerijen van het dorp, nu is het een sfeervolle woning. Het huis staat in de gezellige Nieuwstraat met winkels, (lagere) scholen en sportvoorzieningen op loopafstand.
Wonen in een rijksmonument betekent teruggaan in de tijd. Bij binnenkomst springen onmiddellijk de robuuste oude balken van het plafond in het oog. Ook de handgemaakte keuken draagt bij aan een sfeer van nostalgie, net als de verschillende paneeldeuren met glas-in-loodramen. De ommuurde tuin grenst aan de oude dorpskerk en roept eveneens een herinnering aan vroeger tijden op.
Het dorp Kockengen
Precies tussen de drukke steden Utrecht en Amsterdam, in een uitgestrekt veenweidegebied, ligt het landelijke dorpje Kockengen (gemeente Stichtse Vecht). Het plaatsje heeft een prachtig bewaard gebleven oude kern (beschermd dorpsgezicht) met maar liefst 35 rijksmonumenten, waar je de hectiek van de Randstad achter je laat. Er zijn tal van voorzieningen, waardoor je het dorp niet uit hoeft. Het station van Breukelen en de snelweg A2 liggen op slechts 4 kilometer afstand, waardoor grote delen van Nederland snel bereikbaar zijn.
De woning
Een prachtig omlijste voordeur en een tochtportaal (met meterkast) bieden toegang tot de royale oud-Hollandse woonkeuken. De antieke tegels geven deze ruimte nog meer sfeer en dankzij de vloerverwarming is het er aangenaam toeven. Een hardstenen aanrechtblad, Boretti-oven en Smeg-koelkast maken het plaatje compleet. Natuurlijk ontbreekt ook een vaatwasser niet.
Kamers-en-suitedeuren scheiden de keuken van de verrassend ruime en diepe woonkamer met brede eikenhouten vloerdelen. Het vertrek is speels ingericht met een zitgedeelte, een televisieruimte en een tuinkamer. Een natuurstenen schouw met aan weerszijden ingebouwde kasten voltooien het geheel. Aan de achterzijde leiden openslaande deuren naar de onderhoudsvriendelijke binnentuin met veel privacy. De tuin is ook bereikbaar vanaf de zijkant van het huis.
Vanuit de woonkamer geeft een hal met kapstokruimte ten slotte toegang tot het toilet (met fonteintje) en tot de trap naar de eerste verdieping.
Eerste verdieping
De slaapkamer aan de voorzijde van de woning is bereikbaar via een klein trappetje (opkamer) en heeft een nokhoogte van maar liefst 4 meter. Een ideale ruimte om te slapen en/of om te werken.
Aan de achterzijde van de woning ligt een zeer ruime slaapkamer (voorheen twee kamers die eventueel zijn terug te brengen) met ingebouwde kasten. Twee schuiframen bieden zicht op de tuin en de kerk.
De badkamer is praktisch ingedeeld en beschikt over dubbele wastafels, een ruim opbergmeubel, een ligbad, een inloopdouche en een toilet, zonder dat het krap aanvoelt. Een dakraam zorgt voor ventilatie.
Naast de twee ruime kamers zijn er nog een (inloop)kast en een cv-ruimte met aansluiting voor de wasmachine op de eerste etage.
Tweede verdieping
De tweede verdieping (zolder) is bereikbaar via een vaste trap. Het is mogelijk deze in te richten als derde (slaap)kamer.
Garage
Vanuit de tuin is de garage met bergvliering bereikbaar. De ruimte beschikt over radiatoren en over een waterleiding en -afvoer. Aan de zijde van het kerkplein heeft de garage een elektrische roldeur, waardoor het mogelijk is een kleine auto te stallen.
Onderhoud
Voor het onderhoud van een rijksmonument is het mogelijk financiële ondersteuning van de overheid te ontvangen. Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie kunnen jaarlijks van 1 maart tot en met 30 april een aanvraag indienen voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt de subsidieaanvraag.