Courtage, wat is dat?

Bij een reguliere makelaar bestaat de beloning die de makelaar krijgt bij de verkoop van een huis uit een percentage van de verkoopprijs. Dit bedrag wordt courtage of makelaarscourtage genoemd. Deze courtage loopt in de meeste gevallen op tot in de duizenden euro's.

Een voorbeeld. Stel, de verkoopwaarde van uw huis is € 200.000. Dan betaalt u bij een traditionele makelaar gemiddeld € 3.995 aan courtagekosten. Bij Makelaarsland betaalt u één laag tarief van € 1.290 (incl. BTW), ongeacht de verkoopprijs van de woning. Met betrekking tot de makelaarscourtage in bovenstaand voorbeeld levert dit een voordeel op van € 2.705!

Courtage makelaar: wat krijgt u ervoor?

Als u uw huis gaat verkopen is het verstandig hulp in te schakelen van een professionele makelaar. Deze makelaar neemt u alle zaken uit handen die lastig zijn om zelf te doen of waar u simpelweg de juridische kennis niet voor hebt. Makelaars bieden hulp bij het vaststellen van de juiste prijs van uw koopwoning en geven advies over de vraagprijs. Dat levert meestal het gewenste resultaat op. Een te hoge prijs schrikt huizenkopers af maar met een te lage prijs bent u een dief van uw eigen portemonnee.

Een andere belangrijke taak van de makelaar is het onderhandelen over de prijs, datum van overdracht en eventuele ontbindende voorwaarden. Verder zal de makelaar voor de betaalde courtage over het algemeen ook de koopovereenkomst opstellen. Wilt u precies weten wat Makelaarsland doet voor het vaste tarief van € 1.290?

Wat is een gemiddeld percentage voor makelaarscourtage?

Makelaars berekenen een provisie voor hun diensten. Dit ligt gemiddeld rond de 1,5% van de verkoopprijs, exclusief BTW. Inclusief BTW komt dit neer op 1,79% van de verkoopprijs. Veelal is de makelaarscourtage wel afhankelijk van de geschatte opbrengst van een woning. Bij woningen in het goedkopere segment zullen de meeste makelaars een hogere courtage vragen dan bij woningen in het hogere segment. Makelaarsland maakt geen onderscheid tussen relatief goedkopere of duurdere huizen. Schakelt u onze NVM makelaar in, dan betaalt u altijd € 1.290 (incl. BTW).

Bereken uw besparing

Waarom is de courtage bij Makelaarsland zo laag?

Makelaarsland vraagt één laag tarief van € 1.290 inclusief BTW. Dit is onder andere mogelijk omdat u als verkoper zélf actief bent bij de verkoop van uw huis. U neemt de makelaar werk en tijd uit handen door het zelf verzorgen van de bezichtigingen. Daarbij helpt u ook een groot gedeelte bij het schrijven van de tekst (met onze hulp waar nodig) en het maken van de foto’s (uiteraard kunt u de hulp inschakelen van één van onze professionele fotografen). Dit zijn overigens precies die zaken die u zelf beter kan dan welke makelaar dan ook. U kent immers alle ins-en-outs van uw koophuis, de buren en de omgeving. Bovendien overtuigt uw enthousiasme een potentiële koper veel meer dan een verkooppraatje van een makelaar. Verder bent u veel flexibeler: bezichtigingen die u zelf begeleidt, kunnen immers ook ’s avonds of in het weekend plaatsvinden, wat erg gewaardeerd wordt door geïnteresseerden!

Een andere reden waarom de courtage zo laag is, is het feit dat onze makelaars landelijk werken. Makelaarsland is het grootste makelaarskantoor van Nederland en profiteert hierdoor van schaalvoordelen.

Onze werkwijze is zeer efficiënt: er is veel persoonlijk contact tussen de makelaars en de verkopers, maar dit gaat voornamelijk via internet en telefoon. Hierdoor heeft Makelaarsland geen dure kantoorpanden verspreid over het hele land, waar u als verkoper uiteindelijk de kosten voor zou betalen; u betaalt alleen voor de daadwerkelijk geleverde diensten. Bovendien betaalt u pas achteraf, zodra uw huis definitief verkocht is: no cure no pay.

Waarom verkopen met Makelaarsland?

Wanneer u via Makelaarsland uw huis verkoopt, schakelt u één van de goedkoopste makelaars van Nederland in, maar krijgt u toch de kwaliteit die u van een NVM makelaar mag verwachten!

Wilt u met ons samen uw huis verkopen?

Veel gestelde vragen over makelaarscourtage

Is de makelaarscourtage kosten koper onderdeel?

Hoe kan ik betalen?

Wanneer moet ik betalen?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.