Courtage, wat is dat?

Bij een traditionele makelaar bestaat de beloning die de makelaar krijgt bij de verkoop van een huis vaak uit een percentage van de verkoopprijs. Dit bedrag wordt wel courtage of makelaarscourtage genoemd. Deze courtage loopt in de meeste gevallen op tot in de duizenden euro's.

Stel de verkoopwaarde van je woning is € 260.000. Dan betaal je bij een traditionele makelaar gemiddeld 1,5 % courtage (incl. BTW), dat komt neer op € 3.900 aan courtage. Dat is het bedrag aan makelaarskosten exclusief opstartkosten, die vaak nog daarnaast berekend worden. Met betrekking tot de makelaarscourtage in bovenstaand voorbeeld in vergelijking met het tarief van Makelaarsland levert dit een voordeel op van € 2.610! Bij Makelaarsland betaal je namelijk altijd één laag tarief van € 1.290 (incl. BTW), ongeacht de verkoopprijs van de woning.

(Bron: NVM Wonen Marktanalyse en NVM BedrijfsBarometer.)

Courtage makelaar: wat krijg je ervoor?

Als je jouw huis gaat verkopen is het verstandig hulp in te schakelen van een professionele makelaar. Deze makelaar neemt je alle zaken uit handen die lastig zijn om zelf te doen of waar je simpelweg de juridische kennis niet voor hebt. Makelaars bieden hulp bij het vaststellen van de juiste prijs van je koopwoning en geven advies over de vraagprijs. Dat levert meestal het gewenste resultaat op. Een te hoge prijs schrikt huizenkopers af maar met een te lage prijs ben je een dief van je eigen portemonnee.

Een andere belangrijke taak van de makelaar is het onderhandelen over de prijs, datum van overdracht en eventuele ontbindende voorwaarden. Verder zal de makelaar voor de betaalde courtage over het algemeen ook de koopovereenkomst opstellen. Wil je precies weten wat Makelaarsland doet voor het vaste tarief van € 1.290?

Waarom is de courtage bij Makelaarsland zo laag?

Makelaarsland vraagt één laag tarief van € 1.290 inclusief BTW. Dit is onder andere mogelijk omdat jij als verkoper zélf actief bent bij de verkoop van je huis. Jij neemt de makelaar werk en tijd uit handen door het zelf verzorgen van de bezichtigingen. Daarbij help je ook een groot gedeelte bij het schrijven van de tekst (met onze hulp waar nodig) en het maken van de foto’s (uiteraard kun je de hulp inschakelen van één van onze professionele fotografen). Dit zijn overigens precies die zaken die je zelf beter kunt dan welke makelaar dan ook. Jij kent immers alle ins-en-outs van je koophuis, de buren en de omgeving. Bovendien overtuigt jouw enthousiasme een potentiële koper veel meer dan een verkooppraatje van een makelaar. Verder ben jij veel flexibeler: bezichtigingen die je zelf begeleidt, kunnen immers ook ’s avonds of in het weekend plaatsvinden, wat erg gewaardeerd wordt door geïnteresseerden!

Een andere reden waarom de courtage zo laag is, is het feit dat onze makelaars landelijk werken. Makelaarsland is het grootste makelaarskantoor van Nederland en profiteert hierdoor van schaalvoordelen.

Onze werkwijze is zeer efficiënt: er is veel persoonlijk contact tussen de makelaars en de verkopers, maar dit gaat voornamelijk via internet en telefoon. Hierdoor heeft Makelaarsland geen dure kantoorpanden verspreid over het hele land, waar je als verkoper uiteindelijk de kosten voor zou betalen; je betaalt alleen voor de daadwerkelijk geleverde diensten. Bovendien betaal je pas achteraf, zodra jouw huis definitief verkocht is: no cure no pay.

Waarom verkopen met Makelaarsland?

Wanneer je via Makelaarsland je huis verkoopt, schakel je één van de goedkoopste makelaars van Nederland in, maar krijg je toch de kwaliteit die je van een NVM makelaar mag verwachten!

Wil jij met ons samen jouw huis verkopen?

Veel gestelde vragen over makelaarscourtage

Is de makelaarscourtage kosten koper onderdeel?

Hoe kan ik betalen?

Wanneer moet ik betalen?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.