Alles over het energielabel

Ga je je huis verkopen of verhuren? Dan ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen. Je moet de labelklasse (A++++ t/m G) vermelden in advertenties. En op het moment van de overdracht moet je de pdf met het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

Wat is een energielabel?

Het energielabel voor woningen geeft met klassen en kleuren aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.

Wat is een energielabel?

Energielabel tussen 2015 en 2020

Elke huiseigenaar heeft in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Dit is geen formeel label, maar kan wel helpen in de overweging in energiebesparingsmogelijkheden. Het voorlopige label was gebaseerd op bekende gegevens van de woning, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Tot 31 december 2020 kon via het internet een definitief vereenvoudigd label worden aangevraagd.

Nieuw energielabel vanaf 2021

Het nieuwe energielabel moet je sinds 1 januari 2021 aanvragen bij een energieadviseur. De adviseur komt bij jou thuis om alle kenmerken van de woning op te nemen en op te meten. Met dit uitgebreide energielabel wordt veel meer duidelijk over de energiezuinigheid van een woning. Er staat bijvoorbeeld op hoe het zit met de isolatie van muren, gevel, dak, ramen en vloeren, maar ook wat het energieverbruik is van de cv en de mechanische ventilatie

Is het energielabel verplicht?

Ja, het energielabel is verplicht zodra je besluit om je huis in de verkoop te zetten. Het label moet zichtbaar zijn bij de woningpresentatie die wordt getoond. Bij de overdracht moet je ook het afschrift van het label overhandigen aan de notaris en de nieuwe bewoner. Bewaar dit dus goed, het label is 10 jaar geldig. Heb je al een vereenvoudigd label van voor 2021? Dan kun je deze nog altijd gebruiken.

Forse boete bij missend energielabel

De boete is per oktober 2021 verhoogd naar € 435 (voor particulieren). Doordat per 1 januari 2021 het vaststellen van het energielabel op afstand niet meer mogelijk is, zijn de kosten van het energielabel flink gestegen. Een boete incasseren was daarmee voordeliger dan het laten opstellen van een energielabel. Gelet op deze gestegen kosten en het feit dat een bestuurlijke boete een afschrikwekkende werking dient te hebben, is gekozen voor een hogere boete.

Hoe kom ik aan een energielabel?

Het aanvragen van een label is eenvoudig. Hiervoor laat je namelijk een erkend adviseur langskomen die dit voor je bepaalt en een rapport opmaakt. Bijvoorbeeld via onze partner Keuringshuis. Zij regelen makkelijk en snel een afspraak om jouw definitieve energielabel te bepalen. Vervolgens krijg je binnen enkele dagen het rapport binnen.

 

Hoe kom ik aan een energielabel?

Voor klanten van Makelaarsland verzorgt het Keuringshuis voor € 309 een definitief label. Hiervoor komt de energielabelaar langs om jouw woning in kaart te brengen en te controleren hoe energiezuinig jouw huis is. Dit gebeurt allemaal op basis van de NTA 8800 bepalingsmethode. Vervolgens wordt dit uitgewerkt en ontvang je binnen 4 werkdagen het label in je mailbox.

Heb je een energielabel nodig? Vraag het energielabel aan of neem contact op via 088 200 2000.

Wat kost het energielabel?

Het aanvragen van een definitief energielabel kost via onze partner € 309. Je kunt bij het aanvragen verschillende offertes bekijken van energieadviseurs. De adviseur komt vervolgens bij je langs en bekijkt jouw woning. Vervolgens maakt hij een rapport en registreert hij het definitieve energielabel voor jouw huis.

Een definitief energielabel is verplicht bij de verkoop van een woning. We raden dus aan om dit label op tijd aan te vragen. Het kan zijn dat er een wachttijd is bij de energieadviseurs en je wilt voorkomen dat je de verkoop van je huis moest uitstellen vanwege het label of dat je een boete riskeert. Het label is maar liefst 10 jaar geldig dus je kunt ‘m maar op zak hebben!

Hoe controleer ik mijn energielabel?

Het voorlopig energielabel of huidig geregistreerd energielabel van een woning is te controleren via energielabel.nl. Op deze website vind je het geregistreerde, óf voorlopige energielabel en je kunt zien hoe dit label meetelt in het berekenen van de huurprijs.

Mijn energielabel controleren

Hoe controleer ik mijn energielabel?

Welke gebouwen hebben geen label nodig?

Het energielabel is verplicht voor alle gebouwen, met uitzondering van:

  • gebouwen waarvoor geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen (zoals schuren en garages);
  • beschermde monumenten (volgens de Monumentenwet 1988 of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening);
  • gebouwen die ten hoogste twee jaar worden gebruikt, (tijdelijke bouwwerken (zoals bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen of directie- en schaftlokalen op bouwplaatsen);
  • voor bewoning bestemde gebouwen die minder dan vier maanden per jaar worden gebruikt, en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik (zoals recreatiewoningen);
  • woonboten;
  • alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2.

Heb je vragen over het energielabel? Je kunt ons altijd bellen (088 200 2000) of mailen (info@makelaarsland.nl). Of vul ons contactformulier in en wij bellen jou.

NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.