Alles over het energielabel

Bij de verkoop of verhuur van je woning moet je een definitief energielabel laten registreren. Het energielabel wordt door de Rijksoverheid uitgegeven, op basis van advies van een adviseur of van zelf aangeleverde bewijsmaterialen.

Wat is een energielabel?

Het energielabel voor woningen geeft met klassen en kleuren aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.

Is het energielabel verplicht?

Ja, per 1 januari 2015 is het energielabel verplicht bij de presentatie en de oplevering van je woning, als deze is verkocht. Mocht je het label tijdens de overdracht van je woning niet in je bezit hebben, dan loop je het risico op een boete die kan oplopen tot € 400,-.

Hoe kom ik aan een energielabel?

In januari en februari 2015 hebben alle huiseigenaren een brief van de overheid ontvangen met een voorlopig energielabel van hun woning. Je maakt deze definitief via een internetapplicatie van de overheid. Een erkende deskundige controleert jouw aanvraag en je krijgt het definitief energielabel thuisgestuurd. De kosten verschillen tussen enkele euro’s of enkele tientjes.

Hoe controleer ik mijn energielabel?

Het voorlopig energielabel of huidig geregistreerd energielabel van een woning is te controleren via zoekuwenergielabel.nl. Op deze website vind je het geregistreerde, óf voorlopige energielabel en je kunt zien hoe dit label meetelt in het berekenen van de huurprijs.

Mijn energielabel controleren

Welke gebouwen hebben geen energielabel nodig?

Het energielabel is verplicht voor alle gebouwen, met uitzondering van:

  • gebouwen waarvoor geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen (zoals schuren en garages);
  • beschermde monumenten (volgens de Monumentenwet 1988 of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening);
  • gebouwen die worden gebruikt voor erediensten en religieuze activiteiten (zoals kerken en moskeeën);
  • gebouwen die bestemd zijn om te worden gebruikt voor het bedrijfsmatig bewerken of opslaan van materialen en goederen, of voor agrarische doeleinden (zoals fabriekshallen);
  • gebouwen die ten hoogste twee jaar worden gebruikt, (tijdelijke bouwwerken (zoals bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen of directie- en schaftlokalen op bouwplaatsen);
  • voor bewoning bestemde gebouwen die minder dan vier maanden per jaar worden gebruikt, en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik (zoals recreatiewoningen);
  • woonboten;
  • alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2.

Heb je vragen over het energielabel? Je kunt ons altijd bellen (088 200 2000) of mailen (info@makelaarsland.nl). Of vul ons contactformulier in en wij bellen jou.

Veel gestelde vragen over energielabel

Wat is een energielabel?

Is het energielabel verplicht?

Hoe kom ik aan een energielabel?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.