Alles over het energielabel

Bij de verkoop of verhuur van je woning moet je een definitief energielabel laten registreren. Het energielabel vraag je aan via de Rijksoverheid. Vervolgens zal een erkend energieadviseur bepalen welk label jouw huis heeft.

Wat is een energielabel?

Het energielabel voor woningen geeft met klassen en kleuren aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig. Er zijn twee soorten energielabels:

Voorlopig energielabel

Elke huiseigenaar heeft sinds 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Dit is geen formeel label, maar kan wel helpen in de overweging in energiebesparingsmogelijkheden.

Het voorlopige label is gebaseerd op bekende gegevens van de woning, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Daardoor kan het voorkomen dat de woning minder energiezuinig lijkt dan het in werkelijkheid is.

Definitief energielabel

Met een definitief energielabel wordt veel meer duidelijk over de energiezuinigheid van een woning en daarmee ook de geschatte kosten voor de energierekening. Er staat bijvoorbeeld op hoe het zit met de isolatie van muren, gevel, dak, ramen en vloeren, maar ook wat het energieverbruik is van de cv en de mechanische ventilatie. Het definitieve energielabel is verplicht bij iedere woningpresentatie vanaf 1 januari 2021 en geeft inzicht in het energiezuinig maken van de woning.

Is het energielabel verplicht?

Ja, het energielabel is verplicht zodra je besluit om jouw huis te verkopen. Het label moet zichtbaar zijn bij de woningpresentatie die wordt getoond. Bij de overdracht moet je ook het afschrift van het energielabel overhandigen. Bewaar dit dus goed.

Hoe kom ik aan een energielabel?

Het aanvragen van een energielabel is gemakkelijk. Hiervoor laat je namelijk een erkend adviseur langskomen die dit voor je bepaalt. Ga hiervoor naar de website van de overheid.

Wat kost een energielabel?

Het aanvragen van een definitief energielabel kost gemiddeld € 190. Je kunt bij het aanvragen verschillende offertes bekijken van energieadviseurs. De adviseur komt vervolgens bij je langs en bekijkt jouw woning. Vervolgens maakt hij een rapport en registreert hij het definitieve energielabel voor jouw huis.

Een definitief energielabel is verplicht bij de verkoop van een woning. We raden dus aan om dit label op tijd aan te vragen. Het kan zijn dat er een wachttijd is bij de energieadviseurs en je wilt voorkomen dat je de verkoop van je huis moest uitstellen vanwege het label of dat je een boete riskeert. Het label is maar liefst 10 jaar geldig dus je kunt ‘m maar op zak hebben!

Hoe controleer ik mijn energielabel?

Hoe controleer ik mijn energielabel?

Het voorlopig energielabel of huidig geregistreerd energielabel van een woning is te controleren via energielabel.nl. Op deze website vind je het geregistreerde, óf voorlopige energielabel en je kunt zien hoe dit label meetelt in het berekenen van de huurprijs.

Mijn energielabel controleren

Welke gebouwen hebben geen energielabel nodig?

Het energielabel is verplicht voor alle gebouwen, met uitzondering van:

  • gebouwen waarvoor geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen (zoals schuren en garages);
  • beschermde monumenten (volgens de Monumentenwet 1988 of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening);
  • gebouwen die worden gebruikt voor erediensten en religieuze activiteiten (zoals kerken en moskeeën);
  • gebouwen die bestemd zijn om te worden gebruikt voor het bedrijfsmatig bewerken of opslaan van materialen en goederen, of voor agrarische doeleinden (zoals fabriekshallen);
  • gebouwen die ten hoogste twee jaar worden gebruikt, (tijdelijke bouwwerken (zoals bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen of directie- en schaftlokalen op bouwplaatsen);
  • voor bewoning bestemde gebouwen die minder dan vier maanden per jaar worden gebruikt, en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik (zoals recreatiewoningen);
  • woonboten;
  • alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2.

Heb je vragen over het energielabel? Je kunt ons altijd bellen (088 200 2000) of mailen (info@makelaarsland.nl). Of vul ons contactformulier in en wij bellen jou.

Ja, bel mij terug

Veel gestelde vragen over energielabel

Wat is een energielabel?

Is het energielabel verplicht?

Hoe kom ik aan een energielabel?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.