Woningruil: Wat zijn de mogelijkheden?

Woningruil kan een oplossing zijn voor mensen die graag tot koop overgaan als hun eigen woning verkocht is. Bij woningruil geeft u aan dat u bereid bent om uw woning in te ruilen tegen de woning van de koper.

Voor wie is woningruil interessant?

Woningruil kan voor elke (ver)koper interessant zijn. Het vinden van een droomwoning, waarvan de verkopers met uw woning willen ruilen is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Meerdere succesvolle woningruilen hebben reeds plaatsgevonden. Zo komt woningruil bijvoorbeeld voor bij oudere mensen die kleiner willen gaan wonen; die ruilen met jonge gezinnen die juist groter willen wonen. Misschien is woningruil ook wel iets voor u.

Woningruil in hogere prijsklasse

Zeker bij woningen in de hogere prijsklasse kan het aanbieden van de inruilmogelijkheid een interessante optie zijn. Bij woningruil ruilt u uw duurdere woning in voor een goedkopere woning die u uiteindelijk weer kunt doorverkopen of goed kunt verhuren. Zo loopt u als koper geen risico op dubbele woonlasten en wordt uw risico beperkt tot de goedkopere woning.

Hoe werkt woningruil?

Woningruil is het verkopen en het kopen van een woning op hetzelfde moment met als grote voordeel dat verkopers niet met dubbele woonlasten blijven zitten. Bij inruil wordt voor beide woningen een koopovereenkomst opgemaakt en is er bij beide woningen sprake van kosten koper.

Meer weten over woningruil?
Neem contact op met Makelaarsland via 088 200 2000 of vraag een vrijblijvend informatiegesprek aan en wij bellen u terug.

Informatiegesprek aanvragen

Voorwaarden woningruil

Om in aanmerking te komen voor bepaalde woningen moet u voldoen aan een bepaald inkomen, een bepaald aantal personen of een bepaalde leeftijd. Dit verschilt per woning en woonplaats.

Voor een alle woningen geldt een inkomensgrens. Het kan ook zijn dat vanwege de grootte van de woning een eis wordt gesteld aan het minimaal aantal personen. En er zijn woningen die bedoeld zijn voor een bepaalde leeftijdscategorie, bijv. 55+.

Naast de genoemde ‘passendheidsnormen’ gelden enkele andere voorwaarden:

  • Er zijn gemeenten die eerst een woonruimtevergunning verstrekken voordat er mag worden geruild.
  • Na toestemming voor woningruil moeten alle ruilkandidaten de woning daadwerkelijk in gebruik nemen als woonruimte.
  • U dient minimaal één jaar woonachtig te zijn op uw huidige adres.
  • Binnen één jaar na de woningruil mag u de huur niet opzeggen.
  • Er is geen huurachterstand.
  • Alle plichten uit de huurovereenkomst worden correct uitgevoerd.
  • De ruilende partijen accepteren de woning in de huidige staat.
  • De woning mag geen ‘bijzondere’ woning zijn (dus geen seniorenwoning of aangepaste woning).
  • Woningruil is alleen mogelijk als de nieuwe woning ook daadwerkelijk een huurwoning blijft. Sommige woningen worden verkocht, gesloopt of gerenoveerd.
  • De gezinssamenstelling moet in overeenstemming zijn met de grootte van de woning.

Bron: wooncompagnie.nl

Funda en woningruil

Funda, de grootste en meest populaire woningsite van Nederland, is de woningruildienst ooit gestart om de huizenmarkt in beweging te krijgen. Er doen 150 makelaars uit heel Nederland mee. Hoe meer verkopers aangeven open te staan voor woningruil, des te groter de kans op een succesvolle woningruil.

Heeft u vragen over woningruil, of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Veel gestelde vragen over huis verkopen

Waarom kiezen voor een NVM makelaar?

Huis verkopen via Makelaarsland – hoe doe ik dat?

Hoe plaats ik mijn huis in verkoop bij Makelaarsland?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.