Hoe werkt woningruil?

Wanneer je op zoek gaat naar een andere woning, kan je natuurlijk gewoon via funda starten. Een andere, wat minder gebruikelijke manier om aan een nieuw huis te komen is via woningruil. Bij woningruil geef je aan dat je bereid bent om jouw woning in te ruilen tegen de woning van de koper. Je koopt én verkoopt dus een woning van en aan dezelfde partij. Nu er een groot woningtekort is, kan woningruil interessant zijn.

Voor wie is woningruil interessant? 

Je woning ruilen kan voor elke (ver)koper interessant zijn. Woningruil is een oplossing wanneer je niet wilt verkopen totdat er een nieuwe woning is gevonden, maar je er ook zeker van wilt zijn dat je eigen woning ook verkocht wordt. Het  vinden van een droomwoning, waarvan de kopers met jouw woning willen ruilen is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Meerdere succesvolle woningruilen hebben al plaatsgevonden. Zo komt woningruil bijvoorbeeld voor bij oudere mensen die kleiner willen gaan wonen; die ruilen met jonge gezinnen die juist groter willen wonen.  

De perfecte match vinden voor een woningruil is niet zo makkelijk. Sta jij ervoor open? Denk dan aan de volgende mogelijkheden: 

  • Vertel het je omgeving en doe navraag of zij iemand weten voor woningruil 
  • Plaats een advertentie in een lokale krant 
  • Plaats een oproep op het prikbord van je supermarkt of een andere openbare plek 
  • Gebruik digitale middelen. Plaats bijvoorbeeld een oproep in een geschikte Facebook-groep of stuur een bericht in de buurt Whatsapp groep.  
  • Schakel een makelaar in, zodat je gebruik kunt maken van het netwerk. 
  • En wellicht is de oplossing om jouw woning te koop aan te bieden op funda en alleen geïnteresseerden binnen te laten die ook een geschikte woning hebben te verkopen.

Hoe werkt woningruil?

Woningruil is het verkopen en het kopen van twee woningen op hetzelfde moment met als grote voordeel dat verkopers niet met dubbele woonlasten blijven zitten. Bij inruil wordt voor beide woningen een koopovereenkomst opgemaakt en is er bij beide woningen sprake van kosten koper. De kans is wel groot dat de woningen in prijs verschillen en dat een van beide partijen extra geld moet inleggen.  

De driehoeksruil 

Het is natuurlijk ook mogelijk om met meer dan twee partijen woningen te ruilen. Dit kunnen er ook drie zijn, of zelfs meer als je de juiste mensen hebt gevonden. Een bijkomstig voordeel hiervan kan zijn is dat een van de partijen naar een huurwoning overgaat, waardoor niet iedereen op dezelfde dag hoeft te verhuizen en er een soort van treintje kan ontstaan. 

Hoe werkt woningruil?

Nadelen van woningruil 

Een groot nadeel van woningruil is dat de bewoners van beide huizen op dezelfde dag moeten verhuizen. Dat betekent dat er geen tijd is om in het huis te klussen voor de dag van verhuizing. De woning kan dan pas opgeknapt worden wanneer je erin woont. Al zou je er natuurlijk voor kunnen kiezen om tijdelijk iets te huren. 

Woningruil komt ook met het risico dat je te veel voor het nieuwe huis moet betalen of dat je te weinig krijgt voor je oude huis. Dit komt doordat bij woningruil beide partijen in elkaars huis moeten willen wonen. Die kansen zijn natuurlijk vele malen kleiner in vergelijking met de gebruikelijke manier van kopen en verkopen. 

Ben je op zoek naar een goede, betaalbare NVM Makelaar voor de verkoop of aankoop van een huis? Vraag hieronder een informatiegesprek aan of bekijk onze andere contactmogelijkheden.

Gratis adviesgesprek

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.