Hoe werkt woningruil?

Bij woningruil geef je aan dat je bereid bent om jouw woning in te ruilen tegen de woning van de koper. Je verkoopt én koopt dus een woning van en aan dezelfde partij. Woningruil is een oplossing wanneer je graag tot koop overgaat als je eigen woning verkocht is, of je woning niet wilt verkopen tot je een nieuwe hebt gekocht.

Het voordeel van woningruil is dat verkopers niet met dubbele woonlasten blijven zitten, en meteen een nieuwe woning hebben. Bij inruil wordt voor beide woningen een koopovereenkomst opgemaakt en is er bij beide woningen sprake van kosten koper.

Voor wie is woningruil interessant?

Je woning ruilen kan voor elke (ver)koper interessant zijn. Het vinden van een droomwoning, waarvan de verkopers met jouw woning willen ruilen is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Meerdere succesvolle woningruilen hebben reeds plaatsgevonden. Zo komt woningruil bijvoorbeeld voor bij oudere mensen die kleiner willen gaan wonen; die ruilen met jonge gezinnen die juist groter willen wonen. Misschien is woningruil ook wel iets voor jou.

Hoe werkt woningruil?

Hoe werkt woningruil?

Woningruil is het verkopen en het kopen van twee woningen op hetzelfde moment met als grote voordeel dat verkopers niet met dubbele woonlasten blijven zitten. Bij inruil wordt voor beide woningen een koopovereenkomst opgemaakt en is er bij beide woningen sprake van kosten koper.

Ruilen met hogere prijsklasse

Zeker bij woningen in de hogere prijsklasse kan het aanbieden van de inruilmogelijkheid een interessante optie zijn. Bij woningruil ruil je jouw duurdere woning in voor een goedkopere woning die je uiteindelijk weer kunt doorverkopen of goed kunt verhuren. Zo loop je als koper geen risico op dubbele woonlasten en wordt het risico beperkt tot de goedkopere woning.

Voorwaarden woningruil bij huur

Om in aanmerking te komen voor bepaalde woningen moet je voldoen aan een bepaald inkomen, een bepaald aantal personen of een bepaalde leeftijd. Dit verschilt per woning en woonplaats.

Voor een aantal woningen geldt een inkomensgrens. Het kan ook zijn dat vanwege de grootte van de woning een eis wordt gesteld aan het minimaal aantal personen. En er zijn woningen die bedoeld zijn voor een bepaalde leeftijdscategorie, bijv. 55+.

Naast de genoemde ‘passendheidsnormen’ gelden enkele andere voorwaarden:

  • Er zijn gemeenten die eerst een woonruimtevergunning verstrekken voordat er mag worden geruild.
  • Na toestemming voor woningruil moeten alle ruilkandidaten de woning daadwerkelijk in gebruik nemen als woonruimte.
  • Je dient minimaal één jaar woonachtig te zijn op je huidige adres.
  • Binnen één jaar na de woningruil mag je de huur niet opzeggen.
  • Er is geen huurachterstand.
  • Alle plichten uit de huurovereenkomst worden correct uitgevoerd.
  • De ruilende partijen accepteren de woning in de huidige staat.
  • De woning mag geen ‘bijzondere’ woning zijn (dus geen seniorenwoning of aangepaste woning).
  • Woningruil is alleen mogelijk als de nieuwe woning ook daadwerkelijk een huurwoning blijft. Sommige woningen worden verkocht, gesloopt of gerenoveerd.
  • De gezinssamenstelling moet in overeenstemming zijn met de grootte van de woning.

Bron: wooncompagnie.nl

Funda en woningruil

Funda, de grootste en meest populaire woningsite van Nederland, is de woningruildienst ooit gestart om de huizenmarkt in beweging te krijgen. Er doen 150 makelaars uit heel Nederland mee. Hoe meer verkopers aangeven open te staan voor woningruil, des te groter de kans op een succesvolle woningruil.

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Dan kan onze gratis zoekopdracht jou helpen. Eenvoudig in te stellen en je krijgt nieuw aanbod dat voldoet aan jouw wensen elke dag in je mailbox!

Gratis zoekopdracht

Veelgestelde vragen over huis verkopen

Waarom kiezen voor een NVM makelaar?

Huis verkopen via Makelaarsland – hoe doe ik dat?

Hoe plaats ik mijn huis in verkoop bij Makelaarsland?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.