5 manieren: Zo maak je je woning duurzaam

Door
Makelaarsland
op

Steeds vaker hoor en lees je over het belang van duurzaamheid. Goed voor het milieu, dringt de CO2-uitstoot terug enzovoort. Maar duurzaamheid is meer dan een ‘way of life’. Je hebt er ook financieel profijt van. Wij geven je 5 manieren om je woning duurzaam te maken.

Bijvoorbeeld omdat de energierekening zo omlaag gaat. Maar belangrijker nog: een duurzaam huis kun je makkelijker verkopen. Zeker wanneer het een verouderde woning is, heeft het nut om duurzame updates uit te voeren. Dit betekent dat er geen verbouwingen nodig zijn en dus kun je een hogere verkoopprijs vragen. Hieronder vind je een aantal belangrijke tips.

1. Begin met een goede isolatie

Een duurzame woning is nergens zonder een goede isolatie. Hiermee verbetert het energielabel, wat weer gunstig is wanneer je het huis in de toekomst wil verkopen. Een bijkomend voordeel van een goede isolatie is dat andere energiebesparende maatregelen zo ook goed tot hun recht komen omdat de temperatuur in de woning beter is geregeld. Hoe nieuwer de woning, hoe beter de isolatie.

Bij oudere woningen moet je mogelijk het dak, de muren en de vloer opnieuw laten isoleren en dubbel glas plaatsen. Dit kan je zomaar 10.000 euro kosten. Daar staat een jaarlijkse besparing tegenover van zo’n 1.100 euro. Wellicht zijn er landelijke of gemeentelijke subsidies die de kosten deels kunnen dekken. En bij een duurzame verbouwing kun je de hypotheek mogelijk verhogen tot 106 procent van de woningwaarde.

2. Wek je eigen stroom op

Je bent echt duurzaam en zelfvoorzienend wanneer je stroom opwekt met zonnepanelen. Ook dit is een investering van duizenden euro’s, afhankelijk van het type woning en het aantal panelen. Het rendement komt uit tussen de 400 en 800 euro per jaar. Er zijn geen subsidies voor zonnepanelen maar je mag de btw wel aftrekken van de belasting.

3. Plaats een zonneboiler of warmtepomp

Een zonneboiler haalt energie uit de zon, een warmtepomp doet dit uit grondwater, de bodem of de buitenlucht. Beide apparaten zorgen ervoor dat de woning en het water worden verwarmd. De investering in een zonneboiler en/of warmtepomp is niet gering. Gelukkig zijn er landelijke subsidies die je een tegemoetkoming bieden.

4. Breng verlichting aan die duurzaam is

LED-lampen

zijn duurder om te kopen dan gloei- of halogeenverlichting. Maar LED is wel 75 tot 85 procent zuiniger. En er zijn allerlei soorten en verschillende kleuren die elk een eigen sfeer creëren.

5. Kies een duurzame energieleverancier

Een belangrijk aspect van een energiezuinige woning is de keuze voor groene stroom. Veel energieleveranciers leveren tegenwoordig groene stroom. Deze energie is opgewekt uit bronnen die nooit opraken en daarom zeer duurzaam. In een energievergelijker kun je aangeven dat je voorkeur uitgaat naar groene stroom. Niet alleen worden de energieleveranciers gerangschikt op hun groene karakter maar ook op het tarief dat je betaalt. Zo weet je ook welke energieleveranciers de goedkoopste zijn.

Geschreven door: Pricewise

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.