Financiële voordelen duurzame droomwoning

Door
Saskia De Jong
op

Ben je op zoek naar je droomhuis of wil je je huidige woning upgraden? Dan is het nu meer dan ooit de moeite waard om duurzaamheid in je overwegingen mee te nemen. Vanaf 2024 zijn de mogelijkheden om een energiezuinig huis te kopen of je bestaande woning te verduurzamen fors uitgebreid. Er zijn wijzigingen in hypotheekregels en subsidies die aantrekkelijke financiële voordelen bieden om duurzaam te wonen.

In dit blog belichten we de vijf belangrijkste veranderingen die je als (toekomstige) huiseigenaar niet mag missen, inclusief een handige download-tip aan het einde.

Vergroot belang energielabel

Het energielabel van je woning is essentieel vanaf 2024. Het is niet alleen de maatstaf hoe energiezuinig je huis is, het beïnvloedt nu ook direct de financiering. Potentiële kopers letten steeds meer op dit label vanwege de stijgende energieprijzen en de focus op duurzaamheid. Een beter energielabel maakt een huis aantrekkelijker voor zowel kopers als verkopers, en beïnvloedt de besluitvorming aanzienlijk.

Extra hypotheek voor duurzaamheid

Daarop aansluitend: je kunt nu bij de aankoop van een huis extra hypotheekruimte krijgen, afhankelijk van het energielabel. De hypotheekregels zijn aangepast om duurzaamheid te stimuleren. Afhankelijk van het energielabel van de woning kun je als koper een hogere maximale hypotheek krijgen, tot wel € 50.000. Bovendien kun je tot € 20.000 extra lenen om verbeteringen aan je (huidige of nieuwe) huis aan te brengen, zoals isolatie of de aanschaf van zonnepanelen. Zo wordt het aantrekkelijker om een minder energiezuinig huis duurzaam te verbouwen. De koppeling aan het energielabel moet tot financiële voordelen leiden om een duurzaam huis te kopen of het te verbouwen. Hier kun je er meer over lezen.

Uitbreiding ISDE-subsidie

Met de uitbreiding van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) in 2024, zijn de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen vergroot. De regeling omvat nu categorieën als isolatiematerialen, warmtepompen, zonneboilers, aansluiting op een warmtenet en elektrische kookvoorzieningen (inductiekookplaat). Interessante wijzigingen zijn onder andere soepeler eisen voor monumenten en extra bonussen als je bij de verduurzaming kiest voor biobased isolatiematerialen. Nog meer financiële voordelen dus voor duurzaam wonen.

Groeiende aandacht voor biobased isolatiematerialen

Er komt steeds meer aandacht voor biobased isolatiematerialen zoals houtvezel, hennep en vlas. Deze ecologisch verantwoorde materialen zijn afkomstig uit hernieuwbare bronnen en hebben een lagere ecologische voetafdruk. De overheid stimuleert het gebruik van deze materialen in zowel nieuwe als bestaande woningen met extra subsidies.

Want de overheid wil dat in 2030 minimaal 30 procent van de nieuwbouwwoningen voorzien is van minstens 30 procent biobased materialen. Daarom krijg je een bonus als je ze gebruikt in bestaande woningen. Dus bovenop de subsidie die je voor deze klussen al krijgt. Dit maakt ze een aantrekkelijke keuze voor wie zijn woning duurzaam wil isoleren.

Nieuwe Omgevingswet

In 2024 is de Omgevingswet van kracht; een overkoepelende regelgeving voor de gehele leefomgeving. Iedereen met uitbreidings- of renovatieplannen kan er mee te maken krijgen, onder andere door het digitale Omgevingsloket. Dit is het nieuwe centrale punt voor informatie over regels van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk. Eveneens voor het aanvragen van vergunningen of doen van meldingen.

Jouw gids naar duurzaam wonen

Wil je meer weten over al deze veranderingen en hoe je ze kunt benutten voor het verduurzamen van je woning? Het e-book ‘Zo financier je het verduurzamen van je woning’ van Woontlekker bevat het overzicht over de nieuwe regels, richtlijnen en subsidies die per 2024 van kracht zijn. Nuttig en vol inspiratie voor iedereen die ook een duurzame toekomst voor zijn woning wil. Je kunt het e-book gratis op Woontlekker.nl downloaden. Ontdek welke (financiële) voordelen er beschikbaar zijn zodat ook jij duurzaam kunt wonen!

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.