Groene stroom wordt steeds goedkoper en nóg 4 redenen om over te stappen

Door
Makelaarsland
op

Voor veel mensen is het verschil tussen groene en grijze stroom nog niet helemaal duidelijk, blijkt uit recent peilonderzoek van EasySwitch.nl onder ruim duizend respondenten. Toch houden we met z’n allen wel steeds meer rekening met duurzaamheid in woningen.

Vier op de tien ondervraagden zeggen niet bereid te zijn om extra te betalen voor groene stroom. Maar verschillende hypotheekaanbieders bieden inmiddels gunstigere voorwaarden voor energiezuinige woningen. Dit maakt groene stroom niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je huishoudpotje. Kortom: er zijn verschillende redenen om voor ‘groen’ te kiezen. We zetten de vijf belangrijkste op een rij.

Groene stroom wordt steeds goedkoper

Het opwekken van groene stroom is nu nog duurder dan het opwekken van grijze stroom.

Toch betaal je bij steeds meer leveranciers (bijna) net zo veel voor groene stroom als voor grijze stroom. De reden is dat groene stroomproducten gesubsidieerd worden, waarbij de overheid de verschillen voor haar rekening neemt. Daarnaast kopen de energieleveranciers de ‘Garanties van Oorsprong’ die ze nodig hebben voor de vergroening van energie tegen lage prijzen in, omdat er relatief veel aanbod.

Fossiele energie wordt alleen maar duurder. De kosten voor klimaatveranderingen worden immers doorberekend in de prijs en de fossiele brandstoffen worden steeds schaarser dus ook kostbaarder. Daarnaast worden de kosten van long-, vaat, en hartaandoeningen en andere gezondheidsschade door milieuvervuiling niet op genomen in de prijs van fossiele brandstoffen. Gebeurt dat wellicht op termijn wel? Dan is het mogelijk dat grijze stroom duurder wordt dan groene stroom. Daarnaast wil de klimaattafel van Diederik Samson de belasting op ‘gas’ met 75% laten stijgen. Hij geeft aan dat dat geen gevolgen zal hebben voor particulieren, maar dat is nog maar afwachten.

Nog meer besparen? Reken hier uit wat jij kan besparen op makelaarskosten.

Bereken mijn besparing

Bijdrage aan het milieu

Deze reden is wellicht een open deur, maar wel een open deur met toegang tot een schoon milieu. De voornaamste reden om over te stappen op groene stroom is als vanzelfsprekend dat luchtvervuiling, klimaatveranderingen en de aantasting van het landschap en de leefomgeving reduceert. Hoewel er verschillen zijn in de mate van duurzaamheid van water-, windenergie en energie uit biomassa zijn dit stuk voor stuk schonere alternatieven voor grijze stroom.

Zelf op te wekken

Een ander groot voordeel van groene energie is dat je het zelf kan opwekken. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Uit bovengenoemd onderzoek blijkt dat de terugverdientijd van zonnepanelen flink overschat wordt. De aanschaf wordt over het algemeen in vijf tot zeven jaar terugverdiend, terwijl meer dan 25% dat deze terugverdientijd veel langer is. Zo worden we dus ook minder afhankelijk van leveranciers.

Onuitputbaar

Fossiele brandstoffen -zoals aardgas- raken op. Dat heeft niet alleen invloed op de prijs, maar simpelweg ook op de beschikbaarheid. Je kan veel zeggen over ‘groene energie’, maar wind en zonnestralen zijn onuitputbaar. Dus een keuze voor ‘groene stroom’ betekent niet alleen kiezen voor duurzaam, maar ook kiezen voor een lange duur. Geen gevaar dat je snel weer moet overstappen op een andere brandstof.

Collectief besef

“In je eentje verander je de wereld niet.” Het is de dooddoener waar veel goedbedoelde initiatieven onder lijden. Maar door zelf over te stappen op groene stroom geef je een goed voorbeeld aan je omgeving. En als je bijvoorbeeld kiest voor zonnepanelen is je initiatief letterlijk goed zichtbaar. Aangezien niemand tegen groene energie zal zijn, kan overstappen op groene energie zo maar voor een groeiende olievlek zorgen. Een duurzame olievlek wel te verstaan.

Wil je meer weten over groene energie? Lees de onderzoeksresultaten van het bovengenoemde onderzoek

Geschreven door Sofie van der Meer.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.