Huis kopen: woonwensen van kopers anno 2018

Door
Bas Hakker
op

Letten we vooral op de prijs als we een nieuw huis kopen overwegen of spelen andere factoren een grotere rol? Wat zijn onze woonwensen als we een nieuw huis willen kopen? Misschien onverwachts, maar de buurt en buren zijn belangrijker dan de prijs.

Als ik met mijn zoon ga zwemmen, fiets ik altijd door een lange straat in het buitengebied van ons dorp. Daar staan een stuk of tien hele grote huizen die passen in mijn droombeeld van de ideale woning. Vrijstaand, veel tuin, landelijk gelegen (maar niet oud) en perfect onderhouden. Doen jullie dat ook altijd? Dat je dan aan het rekenen slaat? Hoeveel stukjes zou ik moeten schrijven om zo’n woning te kunnen kopen? Teveel waarschijnlijk.

Nu ben ik een dromer, een romanticus en zo’n landelijk gelegen villa komt altijd wel ergens voorbij in die dromen, maar als je Nederlanders vraagt naar hun woonwensen zijn ze veel praktischer. De NVM en Psychologie Magazine deden in 2017 onderzoek naar de woonwensen en daar kwamen vrij realistische factoren uit. Ze vroegen 500 mensen met een eigen woning naar hun woonwensen.

Woonwens 1: Een fijne buurt

Dik vet cliché-alarm; zo’n fijne buurt is natuurlijk voor iedereen anders. Met kinderen zal je wat vaker verlangen naar speeltuintjes en perfecte ‘huttenbouwopties’ en als twintiger woon je bij voorkeur lekker in de binnenstad tussen de kroegen en winkels. De gezamenlijke factor lijkt wel ‘veiligheid’ te zijn. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze in een veilige omgeving wonen zonder veel criminaliteit. We zijn niet allemaal van die groepsdieren, maar het helpt als er een klein beetje op elkaar gelet wordt in een buurt. Gewoon normaal: dat je je kinderen lekker kan laten spelen in de omgeving en ze naar school kunnen fietsen. Of als je geen kinderen hebt: dat je gewoon met een veilig gevoel naar de snackbar kan om een uurtje of drie ’s nachts.

Woonwens 2: Geen geluidsoverlast van de omgeving of buren

Natuurlijk zijn er mensen die niets liever willen dan geluiden van gierende trams of een buurman die zijn licks op de gitaar lekker in de kelder oefent, maar gemiddeld gezien zitten we daar iets anders in. Het is prettig als je buren niet de hele dag zelf met decibellen strooien of de muziek op twintig zetten. We vinden het wel fijn dat de buurman onze pakketjes aanneemt, vrolijk zwaait als we langslopen of misschien helpt bij een klusje, maar we horen hem liever geen herrie maken.

Woonwens 3: Veel leefruimte

Ik vertelde net over mijn ideale woningen en die hebben inderdaad veel leefruimte. Je kijkt uit over een weiland en er is volop plek voor een voetbalveldje, een garage en de perfecte locatie voor zo’n ingebouwde trampoline. Als je langsfietst zie je dat buitenleven in het voorjaarzonnetje van mei helemaal voor je. Jij slaat rustig je krantje om, de jongste oefent zijn salto’s terwijl de oudste een potje latjetrappen doet met zijn klasgenoot. Natuurlijk is het allemaal relatief; in de binnenstad van Amsterdam ben je al blij met een balkonnetje terwijl je in Nijverdal echt wel twintig vierkante meter tuin voor een redelijk prijs kan ‘organiseren’.

Ook nummer 3: Betaalbare woonlasten

Je weet toch? Nederlanders zijn realistische mensen. We weten zelf ook wel dat we die villa op het aangehaalde ‘droomrijtje’ niet morgen kunnen betalen. Nederlanders geven aan dat in het ideale plaatje de prijs een voorname rol speelt. Even een Annemarie van Gaaltje; ga altijd uit van je budget en niet van wat je kan lenen. Na de eeuwwisseling was het een trend om uit te gaan van je maximale lening als bedrag om je huis te financieren. Je ging naar ‘de invuller van het schema op internet’ ook wel De Hypotheker genoemd en die vertelde wat je maximaal kon binnenharken. Het werd een dingetje op feestjes om die bedragen losjes aan je studiegenoten te laten weten. Het zei iets over je status in de wereld. Nu lijken mensen iets realistischer te worden want je moet natuurlijk uitgaan van wat je per maand wilt besteden aan wonen. Vind je het handig om 50 procent van je maandelijkse inkomsten aan wonen te besteden? Niet echt, misschien onderschatten we wel eens wat ‘rust’ over je financiën voor relaxed gevoel geeft (een veel beter gevoel dan die villa op dat droomrijtje in het dorp).

Woonwens 5: Een goed te onderhouden huis

Ook hier is weer veel van je zelfbeeld gevraagd. Ben je vrij handig en vind je het een prima idee om één keer per maand een dagje te klussen? Dan is het een goed plan om die jaren 30 woning te betrekken. Maar heb je twee linkerhanden en blijft er bovendien weinig budget over om klussers in te schakelen? Dan zou een niet al te oud huis niet zo’n slecht idee zijn. Ikzelf woonde tot 2008 in een woning uit 1911. Dat kan natuurlijk, maar dan moet je wel incalculeren dat je het dak een keer moet laten repareren, de buitenboel regelmatig geschilderd moet worden en dat het schuttinkje dat er al in stond ook vervangen moet worden. Vanaf 2008 wonen we in een huis uit 2002 en daar stonden stukken minder busjes voor de deur. Oh ja, had ik al vertelde dat ik drie linkerhanden heb?

Ook nummer 5: Veel privacy

Wij Nederlanders worstelen altijd met de dunne lijn tussen ‘bemoeizucht’ en ‘privacy’. Ja, we vinden het prettig dat we een betrouwbare buurvrouw hebben die het even komt vertellen als er een vreemde glazenwasser op het balkon stond, maar we willen niet dat ze dagelijks langskomt om zich met onze levens te bemoeien. Heel praktisch helpt het als de muren een beetje geluiddicht zijn, als de schutting hoog genoeg te maken is en de overburen niet de hele dag met een verrekijker voor het raam zitten (okay, teveel films gekeken).         

Tips bij een huis kopen

Opvallend is dat wij Nederlanders de buurt belangrijker vinden dan de woning zelf. Blijkbaar hebben we daar ook veel geld voor over want het staat ook boven de prijs. De twee B’s (buurt en buren) zijn niet zomaar van funda te plukken, ze vergen wat meer onderzoek. Het is dus belangrijk om een buurt goed in beeld te hebben. Daar kun je allerlei feiten bijhalen, criminaliteitscijfers of de verhalen die je leest in de krant, maar je eigen gevoel is daarbij niet onbelangrijk. Loop niet alleen een half uurtje voor de bezichtiging door de wijk, maar besteed er wat meer tijd aan: welke winkels zijn er in de buurt, groeten mensen elkaar? Zie je jezelf daar de komende jaren rondlopen?

En hoe kun je de privacy en de geluidsoverlast onderzoeken? Een beetje doorvragen bij de huidige bewoners helpt. Hebben jullie veel contact, wat zijn het voor mensen? Maar vergeet niet dat zij hun huis willen verkopen. Misschien eens aanbellen bij een paar huizen verderop; zij hebben geen belang bij de verkoop en weten hoe het gaat met hun eigen buren. Het is ieder geval niet slecht om er wat aandacht aan te besteden. Kortom, de feiten over de kosten, de staat van het onderhoud en de omvang van de tuin zijn allemaal wel te achterhalen, maar informatie over Buurt & Buren vergt wat nader onderzoek.

Heb je scherp waar jouw droomhuis staat en hoe deze eruit ziet? Maak dan een gratis zoekopdracht aan en je bent 24/7 op de hoogte van nieuw NVM aanbod dat aan jouw wensen voldoet!

Zoekopdracht aanmaken

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.