Hypotheekrente aftrek: hoe werkt dat bij samenwonen?

Door
Juul Dijkhuis
op

Samenwonen in het huis van je partner. Wie heeft er recht op hypotheekrenteaftrek?

De betaalde hypotheekrente voor de eigen woning is aftrekbaar van het inkomen. Wat nu als het huis in het verleden gekocht is door je partner en jij bent er later samen met hem of haar in gaan wonen? Wie heeft er recht op hypotheekrenteaftrek en wat zijn jouw rechten met betrekking tot de woning?

Wil jij net als 25.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van tips en nieuws in de huizenmarkt?

Ja, ik ontvang graag tips en nieuws

Keuzes

Samenwoners die samen een huis gaan kopen moeten zorgen dat ze bij de notaris alle rechten en plichten goed vastleggen. Als het huis waar jullie in samenwonen eigendom is van één van de twee, liggen de zaken iets complexer. Wie gaat wat betalen en waar heb je als niet eigenaar van het huis recht op? Hierin moeten belangrijke keuzes gemaakt worden. Eerst zullen wij de situatie toelichten.

Intrekken bij je partner

Stel, jij gaat samenwonen in de huurwoning die op naam staat van je partner. Er worden vervolgens afspraken gemaakt over wie welk deel van de huur gaat betalen. Dit is een duidelijke en overzichtelijke situatie. Wat nu als je bij je partner in gaat wonen, maar hij of zij heeft al een eigen woning? Er moeten ook in dit geval afspraken gemaakt worden over wie welke kosten draagt, maar het ligt nu wel iets lastiger.

Wie betaalt de maandlasten van de hypotheek?

Moet je als niet eigenaar meebetalen aan de aflossing? Wie betaalt het onderhoud van het huis? En wie kan profiteren van de overwaarde? Hier moet over nagedacht worden voor het geval jullie weer uit elkaar gaan of bij overlijden van de eigenaar van het huis.

De eigenaar van een huis is de hypotheeklasten verschuldigd. Zodra er een levenspartner bij in trekt, moeten er afspraken worden gemaakt. Door te trouwen in gemeenschap van goederen, worden beide partners eigenaar van het huis en fiscale partners. Dat hoeft niet op schrift vastgelegd te worden. Een huwelijk in gemeenschap van goederen houdt namelijk in dat individuele bezittingen gezamenlijke bezittingen worden. De hypotheekrente is dan fiscaal aftrekbaar voor samen.

Voordelen geregistreerd partnerschap

Samenwoners doen er verstandig aan om een samenlevingscontract en een testament op te stellen. Hierin kan ook gelijk worden vastgelegd hoe het zit met de kosten van het huis. Kijk ook gelijk naar de rechten op een deel van de overwaarde bij het verbreken van de relatie. Een eigen huis is vaak een lastige kwestie waar de notaris over geraadpleegd moet worden voor advies.

De voordelen van fiscaal partnerschap

Heb je als partner recht op hypotheekrente aftrek over het huis van je partner?
Als niet eigenaar mag je de hypotheekrente aftrekken van het inkomen. Een voorwaarde om gebruik te kunnen maken van die aftrekbare hypotheekrente is dat jullie wel fiscale partners zijn. In de aangifte inkomstenbelasting kunnen jullie de aftrekpost verdelen. Het kan verstandig zijn om de aftrekposten volledig naar de partner te schuiven met het hoogste inkomen. Dit kan een groter belastingvoordeel opleveren.

Wanneer zijn jullie fiscale partners?

Door huwelijk of geregistreerd partnerschap worden jullie geregistreerde partners. Samenwoners met een samenlevingscontract en die op hetzelfde adres wonen, vallen ook onder deze noemer. Daarnaast kunnen jullie op een andere manier nog aangewezen worden als fiscale partner. Dit is bijvoorbeeld het geval als jullie samen een huis bezitten of samen een kind hebben (ook bij erkenning). Het is zelfs zo dat als partners aangemeld zijn op de pensioenregeling van de ander het al kan zorgen voor fiscaal partnerschap.

Overweeg je je huis te verkopen, dan zit je misschien nog met veel vragen en kan het prettig zijn om een keer helemaal vrijblijvend met een makelaar te sparren. Zo krijg je meteen antwoord op vragen waar je nu mee rondloopt. Laat Makelaarsland jou terugbellen, je zit nergens aan vast.

Ja, ik wil sparren met een makelaar

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.