Internetmakelaars: goedkoper, sneller en beter

Door
Makelaarsland
op

Dit artikel is een één-op-één weergave van de eerste alinea’s van de publicatie in De Correspondent op vrijdag 6 juli 2018.

Lees hier het hele artikel

De makelaar is de tolpoortwachter van de woningmarkt. De duurbetaalde horde die je moet nemen om een woning te verkopen of kopen. De overbodige tussenschakel waarachter enkele honderden miljoenen euro’s per jaar blijven steken.

Een team van Nederlandse economen – Pieter Gautier, Arjen Siegmann en Aico van Vuuren – publiceerde vorig jaar een onderzoek naar de Nederlandse makelaardij. Het onderzoek getiteld: ‘Real-Estate Agent Commission Structure and Sales Performance’. Hun publicatie leidde nauwelijks tot ophef. En dat is vreemd, want hun conclusies zijn tamelijk schokkend. Ze laten namelijk zien dat er bij makelaars nauwelijks een verband bestaat tussen beloning en prestatie.

Het economentrio kreeg van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) een enorme database met alle woningtransacties van 1985 tot 2011 en de namen van de betrokken makelaars. En oei, wat zullen ze daar bij de NVM spijt van hebben.

De meeste makelaars krijgen een percentage van de verkoopprijs als honorarium (meestal ongeveer 2 procent, ofwel gemiddeld zo’n 5.000 euro bij de verkoop van een woning). Dit staat bekend als de makelaarscourtage. Enkele internetmakelaars werken daarentegen met een vast bedrag (meestal tussen de 400 en 1.300 euro). Veel goedkoper dus. 

Traditionele makelaars beweren dat die verschillen zo groot zijn omdat zij veel beter zijn. ‘Dat bepaalde makelaars een hoger tarief bedingen, is in het voordeel van de klant’, aldus NVM-perswoordvoerder Roeland Kimman. ‘Deze professionals betalen zichzelf terug.’

Niets blijkt minder waar. Niet alleen zijn de internetmakelaars goedkoper, ontdekten de economen, ze verkochten de hun toevertrouwde huizen  ook 21 dagen sneller, en noteerden een 2,7 procent hogere prijs.

Wil je meer weten over verkopen met de grootste internetmakelaar van Nederland? Vraag dan nu een vrijblijvend informatiegesprek aan.

Informatiegesprek aanvragen

Geschreven door: De Correspondent

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.