Kan een gepensioneerde een hypotheek afsluiten?

Door
Juul Dijkhuis
op

Veel gepensioneerden gaan er vooraf al vanuit dat het financieren van een ander huis een probleem gaat worden, maar vaak is dat een onterechte angst.

Er zijn voldoende mogelijkheden, zolang het inkomen maar goed zit en je wat geld achter de hand hebt. Een hypotheek is eigenlijk een lening met een huis als onderpand. Als je de hypotheeklasten niet meer kunt opbrengen, heeft de bank de mogelijkheid om jouw huis te verkopen. Door deze constructie kunnen banken de hypotheekrente laag houden. Ook gepensioneerden kunnen nog gewoon een hypotheek afsluiten, zolang de bank maar voldoende zekerheden krijgt.

Volledige financiering van de aankoop wordt lastig

Voor een nieuwe hypotheek is een looptijd van 30 jaren gebruikelijk. De maandlasten blijven relatief laag als je de volledige aflossing van de hypotheekschuld kunt uitsmeren over 360 maanden. Voor gepensioneerden is het een ander verhaal. De meeste gepensioneerden zullen niet in de gelukkige positie zijn om nog 30 jaren vooruit te kunnen. Onder andere om deze reden gaat een volledige financiering van de koopsom van een huis niet lukken. Gepensioneerden moeten een zak geld meenemen naar de notaris om een deel van de koopsom zelf te betalen.

Is het inkomen hoog genoeg?

Ook wil de bank voldoende zekerheden hebben dat de maandlasten op te brengen zijn. De bank zal stukken opvragen waar de hoogte van het inkomen uit blijkt. Het opvragen doen ze niet omdat ze jou niet geloven of vertrouwen, maar ze moeten een sluitend dossier hebben.

Wat wordt er uitgekeerd bij overlijden?

Banken stellen een overlijdensrisicoverzekering vaak als voorwaarde. Het probleem hierbij is dat een dergelijke verzekering meestal een maximumleeftijd kent van tussen 75 en 80 jaar. Vaak moet een bepaald deel van de hypotheek afbetaald zijn voordat het overlijdensrisico komt te vervallen. Banken kunnen hierin hun eigen beleid bepalen, maar voor een NHG hypotheek moet minimaal 20% van de waarde van het huis afgedekt zijn met een overlijdensrisicoverzekering. Uitgaande van een marktwaarde van een huis van € 250.000 is een hypotheekschuld van € 200.000 zonder overlijdensrisicoverzekering geen probleem.

Neem bestaande hypotheek mee

Een gepensioneerde kan dus gewoon een hypotheek afsluiten. Het is zelfs mogelijk om een hypotheekvorm vanuit een bestaande hypotheek mee te nemen naar de nieuwe hypotheek. Stel, je hebt nu een aflossingsvrije hypotheek van € 75.000. Deze hypotheekvorm kun je meenemen naar de nieuwe hypotheek. Onder de huidige regelgeving geeft een aflossingsvrije hypotheek geen recht op hypotheekrenteaftrek, maar dit fiscaal voordeel blijft wel bestaan bij vóór 2013 afgesloten hypotheken. Ook na het oversluiten van de hypotheek.

Laat jouw woondroom niet varen omdat je al een gevorderde leeftijd bereikt hebt. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Een hypotheek kiezen doe je weloverwogen. Laat je hierin goed adviseren en ga niet over één nacht ijs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.