Prinsjesdag 2021: gevolgen huis en hypotheek

Door
Juul Dijkhuis
op

Na Prinsjesdag weten we ongeveer wat de financiële plannen zijn voor 2022. De huidige situatie op de huizenmarkt vraagt om maatregelen vanuit de overheid.

Er zijn plannen aangekondigd, maar omdat het huidige kabinet demissionair is, zijn ze voorzichtig met het uitgeven van geld. Er zijn wel financiële veranderingen die van invloed zijn op huiseigenaren en op potentiële huizenkopers.

Ondanks de zware tijden gaat het economisch goed met Nederland. Dit jaar groeit de economie met 3,9%. Ook in 2022 zijn de verwachtingen goed met een economische groei van 3,5%. Met Prinsjesdag 2021 wordt ook ingeschat in hoeverre de koopkracht in Nederland stijgt. Ook deze groeit, maar wel minimaal, namelijk met gemiddeld 0,1%. Voor huiseigenaren en potentiële huizenkopers is er goed en slecht nieuws.

Wat ga je van de plannen merken als je in 2022 een huis koopt?

Heb je koopplannen in 2022? De volgende tijdens Prinsjesdag 2021 aangekondigde maatregelen kunnen invloed hebben op jou.

Huizenbouw krijgt een duwtje in de rug

De komende tien jaren gaat de overheid in totaal €1 miljard investeren in het versnellen van het bouwen van huizen. Dit is een substantieel bedrag, maar het geld wordt uitgesmeerd over een lange periode. Voor 2022 wordt er €100 miljoen beschikbaar gesteld. Het zal helaas op korte termijn niet zorgen voor meer lucht op de huizenmarkt. Er werd gehoopt op maatregelen die de kans op het kopen van een huis zouden vergroten.

Een private lease auto gaat meer invloed hebben op de maximale hypotheek

Vanaf 1 april 2022 gaat het bezitten van een private lease auto meer invloed hebben op de maximale hypotheek op jouw inkomen. Nu wordt van het contractbedrag 65% gezien als een schuld. Vanaf april 2022 wordt het volledige contractbedrag gezien als een schuld en geregistreerd bij het BKR.

Voorbeeld

Je hebt een private lease contract voor een periode van 60 maanden met een contractbedrag (maandbedrag) van €300. In de huidige manier van berekenen zorgt dit voor een schuld op je naam van: 60 maanden x €300 = €18.000 x 65% = €11.700

Vanaf april 2022 zorgt dit private lease contract voor een schuld van €18.000 op je naam. Hierdoor kun je dus nog minder hypotheek op je inkomen krijgen.

De vrijstelling voor de overdrachtsbelasting blijft

Ben je nog geen 35 jaar oud en koop je een huis tot maximaal €400.000? Eenmalig heb je recht op een vrijstelling voor het betalen van overdrachtsbelasting. Een voorwaarde is wel dat je zelf in het huis gaat wonen. Deze regeling bestaat al in 2021 en wordt in 2022 voortgezet.

Prinsjesdag 2021

Wat ga je als huiseigenaar merken van de plannen?

Gericht op duurzaamheid zijn er een paar voordelen. Er zijn ook maatregelen die je juist geld gaan kosten.

De WOZ-waarde stijgt in 2022

Door de sterk gestegen huizenprijzen kun je ook een hogere WOZ-waarde verwachten. Over deze waarde reken je bepaalde gemeentelijke heffingen en het eigenwoningforfait af. Dus dit gaat je extra geld kosten.

Meedoen aan het Nationaal isolatieprogramma

Het demissionair kabinet heeft een bedrag van €514 miljoen vrijgemaakt voor het stimuleren van het isoleren. Het gaat vooral om huizen met een slechte energieprestatie. Dit zijn huizen met een slecht energielabel. Wat het inhoudt is nog niet precies duidelijk, maar het worden waarschijnlijk tegoedbonnen voor het isoleren van de woning.

Subsidie voor hybride warmtepompen

Nog een maatregel gericht op duurzaamheid. Er komt een subsidiepot van €288 miljoen. Hier kun je van profiteren als je een hybride warmtepomp koopt.

De maximale hypotheekrenteaftrek daalt

Huiseigenaren met inkomen in de hoogste belastingschijf kunnen de betaalde hypotheekrente aftrekken tegen het hoge tarief. Voor 2021 gaat het nog om een tarief van 43%. In 2022 zakt dit maximum naar 40%. Het voordeel van de hypotheekrenteaftrek wordt voor verdieners in de hoogste belastingschijf dus kleiner.

De plannen voor 2022 zullen de huizenmarkt weinig goed doen. Zodra er een kabinet is, komen er mogelijk toch nog extra maatregelen gericht op het verbeteren van de positie van starters op de huizenmarkt. Er heerst een wooncrisis waar het nieuwe kabinet wel aandacht voor moet hebben.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.