Strakke muren zonder stucwerk? Kies dan voor RENOVLIES of DUNPLEISTER

Door
Gerdie van Wingerden
op

In de wereld van wandafwerking zijn er tegenwoordig meerdere technieken beschikbaar om muren strak, duurzaam en schilderklaar op te leveren. Twee veelgebruikte methoden zijn renovliesbehang en dunpleister.

Renovlies, ook wel renovatievlies genoemd, is een sterk en glad behang wat gemaakt is van samengeperste cellulosevezels. Het is speciaal ontwikkeld om wanden egaal en strak af te werken. Renovlies wordt heel veel in nieuwbouwwoningen gebruikt, maar ook wel tijdens renovatiewerkzaamheden in oude(re) huizen. Je behangt het over kleine oneffenheden en lichte structuurverschillen heen. Na het aanbrengen kun je het overschilderen in iedere gewenste kleur. En moet het strakker dan strak zijn, kies dan voor dunpleister. Strakker dan dát kan bijna niet. In dit artikel schrijf ik alles wat je wil weten over renovlies en over dunpleister.

Soorten renovlies
Renovlies is verkrijgbaar in verschillende diktes en kwaliteiten. Deze is afhankelijk van de toepassing en de ondergrond.

  • Standaard renovlies 120-150 gr./m2. Geschikt voor echt hele egale ondergronden. Zit er nog een klein cementkorreltje of een ander bultje, dan zie je dat door het renovlies heen. Vooral wanneer je het wandje gaat sauzen…
  • Dikker renovlies 160-200 gr./m2. Ook geschikt voor egale ondergronden, al verbergt deze iets makkelijker de lichte oneffenheden.


Renovliesbehanger
Om renovlies heel strak en netjes aan te brengen, is wel wat ervaring en handigheid voor nodig. En veel oefening… Achteraf had ik deze klus liever aan een renovliesbehanger gegeven… Er zitten nu behoorlijk wat plekken die niet naar mijn zin zijn, maar waar ik nu niets meer aan kan veranderen… (naden die té zichtbaar zijn, tóch niet genoeg geschuurd, en bij twee stopcontacten had ik het behang iets te veel weggeknipt en dit wat ‘creatief’ geprobeerd te herstellen…). Een renovliesbehanger is een vakman die gespecialiseerd is in het professioneel aanbrengen van renovliesbehang. Dit werk vereist precisie, ervaring en vakkennis om vooral een naadloos resultaat te bereiken. Deze vaardigheden mistte ik helaas… Maar met deze ervaring kan ik wel weer anderen adviseren, zoals bij deze…


Voordelen van renovlies
Renovlies heeft veel voordelen. De belangrijkste voordelen noem ik hier:

  • Strak en glad eindresultaat. De wanden lijken op strak gestucte wanden, maar dan zónder de kosten van stucwerk.
  • Scheur overbruggend. Het vangt kleine scheurtjes en krimpnaden op, wat vooral handig is in nieuwbouwhuizen waar de muren nog ‘werken’. Het duurt meestal een jaar of 5 voor alle muren definitief gezet zijn.
  • Renovlies is stevig en beter bestand tegen stoten dan gewoon stucwerk.
  • Na het aanbrengen kun je het renovlies schilderen in iedere kleur die je maar wil.
  • Zelf heb ik het renovlies gesausd met muurverf voor buiten, zodat ik het makkelijk kan schoonmaken, als er vlekken op komen. Wij hebben dit zelfs in de badkamer (droge hoek) gedaan. Hierdoor heb je geen badkamertegels nodig. In mijn woonblog www.no34.nl lees je daar over.
  • Renovlies is gemaakt van papier- en polyester vezels en bevat geen schadelijke stoffen zoals pvc of glasvezel.


Nadelen én de oplossing!
Heeft renovlies ook nog nadelen? Ja zéker! Hoe strak je ook behangt, als je góed kijkt zie je écht wel oneffenheden, maar ook wel naden (dit vind ik persoonlijk zó níet mooi!). Zelfs in nieuwbouwhuizen, waar de wanden “behangklaar” moeten worden opgeleverd, zitten in iedere wand veel oneffenheden. En deze zie je écht wel door het renovlies heen. Het vergt dus héél veel schuurwerk, maar ook vulwerk voor je een wand eíndelijk krijt-strak hebt. En hoewel het goedkoper is dan een laag stucwerk, zijn de kosten nog steeds wel aanzienlijk. Er is eigenlijk maar één manier om de wanden van je huis súperstrak te krijgen en dát is door middel van dunpleister.


Wat is dunpleister?
Dunpleister is een spiegelgladde pleisterlaag op basis van kunstharsdispersie (een water gedragen mengsel van fijne kunstharsdeeltjes). Deze dunpleister wordt maximaal 2 á 3 mm dik op de muur aangebracht. Dit gebeurt machinaal. Deze techniek wordt heel vaak gebruikt om nieuwbouwmuren snel en súper egaal af te werken. In tegenstelling tot normaal stucwerk is dunpleister véél sneller en makkelijker aan te brengen. En omdat dit zó’n dun laagje is, droogt dit ook vele malen sneller (de meeste wanden zijn binnen een week al klaar om met latex gespoten te worden!).

Dunpleister is uitermate geschikt voor muren die al redelijk vlak zijn, zoals de “behangklare” muren van een nieuwbouwwoning. Doordat het dunpleister zó dun maar ook zó snel wordt aangebracht scheelt dit fors in de kosten ten opzichte van gewoon stucwerk.

Na het schuren van de dunpleister (met een speciaal schuurapparaat), zien de wanden en plafonds er nog netter en gladder uit dan de sausklare wanden/plafonds van normaal stucwerk (wat van een soort gips is, en best wel kwetsbaar)

LET OP: wanneer een oud(er) huis met veel ongelijke en beschadigde wanden óf een nieuwbouw woning ZONDER behangklare wanden wordt opgeleverd, dan is dunpleister níet geschikt, omdat het laagje stuc maar hooguit 2/3 mm is. Deze wanden moeten eerst voorzien worden van een laagje traditioneel stucwerk. Daarna kunnen deze wanden superstrak gespoten worden met dunpleister. En daarna gesausd in iedere gewenste kleur. Ik hóu van die mooie, strakke muren in een woning. De muren horen bij de basis van een interieur. En hoe strakker, hoe mooier.

 

 

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.