AVRO/TROS Radar undercover: ‘Makelaars krijgen bonus bij overbieding op woning’

Door
Makelaarsland
op

Het is al tijden gekkenhuis op de huizenmarkt en de markt raakt steeds verder oververhit. De markt en daarbij horende beroepsgroepen staan daarmee enorm onder druk; zo ook de makelaars. Zo ging het tv-programma Radar undercover bij 11 van hen en maakte de uitzending: ‘Vette bonussen en vriendjespolitiek onder makelaars’.

In de uitzending van afgelopen maandag ging Radar undercover en werden makelaars op een aantal belangrijke punten aangesproken waaronder de courtage-afspraken met een bonuselement. Hoe zit het nu precies met deze afspraken en wat is gebruikelijk? Daar vertellen we je graag meer over. Bekijk de uitzending van Radar undercover.

Verschillende soorten makelaarskosten

Er zijn verschillende afspraken die je met een makelaar kunt maken.

Courtage

In de huidige markt wordt het meest gekozen voor courtage. Je stelt dan vooraf met de makelaar een percentage vast dat de makelaar over de verkoopprijs ontvangt. Het is gebruikelijk om over dit percentage te onderhandelen. Vandaag de dag ligt de gemiddelde courtage rond de 1,38% van de verkoopprijs. Afhankelijk van de waarde van je woning kan deze naar boven of naar beneden worden bijgesteld. (bron: VEH)

Bonuscourtage

Boven op de standaard courtage kan er ook een bonuscourtage, ook wel prestatiebonus, worden afgesproken. Er worden verschillende varianten gebruikt. Je kunt vooraf een bedrag afspreken dat je makelaar ontvangt als de woning boven een bepaald bedrag verkocht wordt. Of de makelaar ontvangt een percentage van het verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs. Verkopers kiezen hiervoor als ze verwachten dat de makelaar hierdoor extra gemotiveerd wordt om een hogere verkoopprijs te realiseren.

Als er met een bonuscourtage gewerkt wordt bieden makelaars, volgens het consumentenprogramma, bewust een huis onder de taxatiewaarde aan, zodat er veel belangstelling is en consumenten tegen elkaar op gaan bieden. “Hierdoor slepen ze er een maximale bonus uit, naast de courtage die ze al vragen”, aldus het programma. (bron: AD.nl)

In deze variant is het extra belangrijk om hele duidelijke afspraken te maken en daarbij goed af te stemmen over welk bedrag je de bonus gaat betalen. Kies je voor het verschil tussen de verkoopprijs en de taxatiewaarde of ga je uit van de vraagprijs? In het laatste geval is het over het algemeen niet handig om je huis, in het kader van de verkoopstrategie, wat lager in de markt te zetten.

Een voorbeeld: je verkoopt je huis voor € 400.000. Jullie hebben een reguliere courtage van 1% afgesproken en een bonuscourtage van 10% als de woning boven de € 380.000 wordt verkocht. Je betaalt de makelaar dan 1% * € 380.000 + 10% * € 20.000. Dit komt neer op makelaarskosten van € 3.800 + € 2.000 = € 5.800. En voor iedere € 1.000 boven de vraagprijs komt er nog eens € 100 bij.

Vast tarief

Ten slotte kan je met een makelaar een vast tarief afspreken, zo weet je van tevoren wat je de makelaar moet gaan betalen en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Een vast tarief komt vooral voor bij internetmakelaars. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer internetmakelaars bijgekomen, waardoor er ook steeds meer variatie is ontstaan in de manier waarop de tarieven worden bepaald. De ene makelaar biedt één product aan voor een vaste prijs, terwijl je bij de andere makelaar vaste prijzen rekent voor de verschillende diensten en je daaruit zelf je pakket samen kunt stellen.

Makelaarsland kiest voor vaste tarieven

Al sinds haar oprichting in 2005 pleit Makelaarsland voor heldere en duidelijke afspraken over vergoedingen. Bij alle producten werkt Makelaarsland met vaste lage tarieven ongeacht de waarde of grootte van de woning. Het verschil in de producten zit hem in de hoeveelheid werk die de makelaar doet. Wanneer de verkoper zelf meer betrokken is in het proces dan wordt er een lager tarief gevraagd. En de winst van een goede verkoop, gaat in alle gevallen naar de verkoper zelf.

Verdiep je goed in de kosten

Het is als verkoper essentieel dat je je goed voorbereidt en heldere afspraken maakt met je makelaar. Het is dus aan jou, de verkoper, om je vooraf goed in te lezen in de makelaarstarieven en de verschillende afspraken die je kunt maken. Vraag altijd bij meerdere makelaars een offerte op en maak een berekening voordat je akkoord geeft, zodat je een goede indicatie hebt van de makelaarskosten. En is er sprake van een bonuscourtage? Vergeet dan niet naar de verkoopstrategie te vragen, mocht de makelaar daar al een idee over hebben. Wat je ook kiest, zorg dat je goed weet waarvoor je gekozen hebt.

Een goede berekening van de makelaarskosten begint met een goede indicatie van de waarde van jouw woning. Deze waarde bereken je hier.

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.