Zo blijf je inbrekers altijd 1 stap voor (+ veilig wonen scan)

Door
Makelaarsland
op

Als inbrekers écht kwaad willen komen ze natuurlijk altijd binnen. (Bijna) niemand woont in een bunker zonder deuren en ramen. Maar op deze manier wordt je huis wel een stuk onaantrekkelijker en gaan ze liever nog even een blokje om. Elf tips om inbraken te voorkomen.

Goede verlichting

Zorg ervoor dat het altijd goed verlicht is, zowel in je woning als daarbuiten. Verlichting zorgt ervoor dat het lijkt alsof er mensen aanwezig zijn. Daarnaast schrikt verlichting inbrekers af omdat mensen eerder kunnen zien waar zij mee bezig zijn. Als je niet aanwezig bent kun je het beste gebruik maken van een lichtschakelaar, zo kun je de verlichting instellen om aan te gaan als het begint met schemeren buiten.

Lijk bewoonbaar

Zorg ervoor dat je woning een bewoonde indruk heeft als je niet aanwezig bent. Het is belangrijk dat inbrekers niet direct zien dat er niemand aanwezig is, want dan zullen ze direct hun kans grijpen. Als je van huis gaat is het daarom verstandig om ervoor te zorgen dat je huis een bewoonde indruk heeft. Dit maakt het voor inbrekers een stuk moeilijker om in te schatten of er iemand thuis is en daardoor wordt de kans op een inbraak kleiner.

Niet alleen dichttrekken

Sluit ramen en deuren goed af als je de deur uitgaat. Veel mensen trekken als zij de deur uit gaan, de deur gewoon achter hun dicht. Het is voor inbrekers erg makkelijk om zo je woning binnen te komen, ze zijn binnen enkele seconden met behulp van een plastic pasje binnen. Draai dus altijd als je het huis verlaat alle ramen en deuren op slot.

Sloten met keurmerk

Laat goed hang- en sluitwerk in je woning plaatsen. Goed hang- en sluitwerk is één van de belangrijkste preventiemaatregelen die er is. Neem sloten die zijn voorzien van het SKG-keurmerk. Deze sloten zijn met één, twee of drie sterren te krijgen.

Waardevolle spullen uit het zicht

Hoe meer waardevolle spullen je in het zicht hebt liggen, hoe aantrekkelijker het voor inbrekers wordt om in te breken. Waardevolle spullen kun je het beste dus veilig opbergen als je van huis gaat. Daarnaast is het verstandig om zulke eigendommen te registreren en er foto’s van te maken voor het geval dat je toch aangifte moet doen.

Geen sleutels onder bloempotten

Verstop nooit sleutels in de buurt van je huis. Sommige mensen plaatsen een sleutel onder de bloempot of onder de deurmat, maar dit zijn ook de plekken waar inbrekers het eerste zoeken. Daarnaast moet je nooit een adreslabel aan je sleutels hangen, voor het geval dat deze in de verkeerde handen terecht komen. En laat ook geen sleutels achter aan de binnenkant van je deur, hiermee maak je het inbrekers veel makkelijker.

Let op zwakke plekken

Zorg ervoor dat de schuifpui en de garage extra beveiligd zijn. De schuifpui en de garage zijn twee zeer inbraakgevoelige plekken, omdat deze vaak niet goed beveiligd zijn. Het is belangrijk dat je deze dus extra beveiligd zodat inbrekers niet via deze wegen kunnen binnenkomen. Dit kan je doen door het plaatsen van extra sloten die hier speciaal voor gemaakt zijn.

Zorg voor sociale controle

Maak een WhatsApp groep aan alle buren daarin. Buren kunnen elkaar dan helpen door een oogje in het zeil te houden en door elkaar op de hoogte te stellen in geval van nood. Daarnaast kun je je buren vragen om toezicht te houden als je op vakantie gaat.

Praat je mond niet voorbij

Deel geen informatie met vreemden Inbrekers zijn erg goed in het houden van babbeltrucs, om zo meer informatie te krijgen over de bewoners van het huis waar zij willen inbreken. Daarnaast zijn inbrekers erg slim wat betreft het opzoeken van informatie op social media. Zorg er dus voor dat je het niet tegen vreemden zegt en het niet deelt op social media als je op vakantie gaat.

Kliko’s en ladders

Maak kliko’s en ladders vast zodat inbrekers hier geen gebruik van kunnen maken. Zorg ervoor dat er geen hulpmiddelen in je tuin of rondom je huis liggen, waardoor inbrekers gemakkelijker kunnen binnenkomen. Berg deze spullen op of bevestig ze waardoor vreemden er geen gebruik van kunnen maken.

Neem extra beveiligingsmaatregelen

Je kunt beveiligingsmaatregelen nemen in je huis door extra sloten te plaatsen. Daarnaast kun je ook eventueel een alarmsysteem laten en beveiligingscamera’s in en rondom je huis laten plaatsen. Dit schrikt inbrekers erg af en de kans op een inbraak in jouw woning zal daardoor ook aanzienlijk afnemen.

Weten of jouw huis veilig is?

Doe hier de Veilig Wonen Scan en ontdek of jij de juiste beveiligingsmaatregelen hebt getroffen.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Slotenmaker Gent

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.