Aanvaardingsdatum van mijn huis

De aanvaardingsdatum is de datum waarop je als koper eigenaar wordt van het huis. Dit wordt ook wel de overdrachtsdatum, transportdatum of datum van levering genoemd. Maar meestal wordt gewoon de term aanvaardingsdatum gebruikt. Na het tekenen van de akte van levering ontvang je de sleutels van jouw nieuwe huis.

Onderdeel van onderhandelingen

De aanvaardingsdatum is onderdeel van de onderhandelingen. De verkoper geeft aan wanneer de aanvaarding van het huis kan plaatsvinden. Dat kan ‘per direct’, ‘per datum’ of ‘in overleg’. Bij het uitbrengen van een voorstel geef je als koper aan wanneer jij het huis wil aanvaarden. Als jullie het eens zijn over de datum, dan wordt die in onderling overleg vastgesteld en vastgelegd in de koopovereenkomst. Meestal wordt de aanvaardingsdatum gesteld op de eerste van de maand, maar dat zou op elke werkdag in het jaar kunnen zijn.

Aanvaardingsdatum wijzigen

Je kunt van de aanvaardingsdatum afwijken, als beide partijen hiermee akkoord gaan. Dat staat in de koopovereenkomst. Als één van de partijen toch niet mee wil werken aan een andere datum, dan geldt de datum die in eerste instantie is genoemd in de koopovereenkomst.

Overdracht woning

Overdracht woning

De aanvaardingsdatum ligt over het algemeen binnen 3 tot 4 maanden na het uitbrengen van de hypotheekofferte. De hypotheekofferte is maximaal 3 maanden geldig en wordt meestal direct na het bereiken van overeenstemming aangevraagd. De hypotheekverstrekker is vaak snel met leveren. Meestal heb je zo’n offerte binnen enkele dagen binnen.

Het is mogelijk de geldigheidsduur te verlengen, maar dat kost geld. De zogenoemde bereidstellingsprovisie loopt al snel op tot duizenden euro’s. En die hou je natuurlijk liever in je zak.

Heb je vragen over het kopen of verkopen van je huis? Laat je gegevens achter, dan wij bellen je terug. Makkelijk zat!

Ja, bel mij terug

Veel gestelde vragen over huis verkopen

Wie stelt de aanvaardingsdatum huis vast?

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Wat is voorbehoud uitvoeren bouwkundige keuring woning?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.