Aanvaardingsdatum van mijn huis: Wie stelt deze vast?

De aanvaardingsdatum van een huis is de datum waarop de koper eigenaar wordt van de woning. Na het tekenen van de akte van levering ontvangt de koper de sleutels van zijn nieuwe huis. De aanvaardingsdatum kan op elke dag van het jaar gezet worden.

De aanvaardingsdatum wordt ook wel de overdrachtsdatum, transportdatum of datum van levering genoemd. Vaak wordt gewoon de term aanvaardingsdatum gebruikt. De aanvaardingsdatum vormt ook een onderdeel van de onderhandelingen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de aanvaardingsdatum, of heb je een andere vraag waar je nu mee rondloopt? Dan wil je waarschijnlijk antwoord van een deskundige, zonder ergens aan vast te zitten. Dat kan natuurlijk geregeld worden. Als jij je gegevens achterlaat, belt een van onze makelaars jou terug, helemaal vrijblijvend!

Onderdeel van onderhandelingen

De aanvaardingsdatum vormt een onderdeel van de onderhandelingen. De verkoper geeft aan wanneer de aanvaarding van zijn woning kan plaatsvinden. Hiervoor zijn de opties ‘direct’, ‘per datum’ of ‘in overleg’ mogelijk. Bij het uitbrengen van een voorstel geeft de koper aan wanneer hij graag zou aanvaarden. Bij overeenstemming wordt de datum in onderling overleg tussen verkoper en koper vastgesteld en vastgelegd in de koopovereenkomst. De aanvaardingsdatum wordt veelal gesteld op de eerste dag van de maand, maar deze kan gesteld worden op elke werkdag in het jaar.

Aanvaardingsdatum wijzigen

In de koopovereenkomst staat dat het mogelijk is om van de aanvaardingsdatum af te wijken, mits beide partijen hiermee akkoord gaan. Mocht één van de partijen niet mee willen werken aan een eerdere of latere aanvaardingsdatum, dan geldt de datum die in eerste instantie is gesteld in de koopovereenkomst.

Overdracht woning

De aanvaardingsdatum wordt meestal vastgesteld binnen 3 tot 4 maanden na het uitbrengen van de hypotheekofferte. Dit, omdat de hypotheekofferte een geldigheidsduur heeft van maximaal 3 maanden. De hypotheekofferte wordt meestal direct na het bereiken van overeenstemming aangevraagd en binnen enkele dagen door de hypotheekverstrekker geleverd. Het is mogelijk de geldigheidsduur te verlengen, wanneer een latere overdrachtsdatum gewenst is. Hier staan echter kosten tegenover, zogenoemde bereidstellingsprovisie. Deze provisie loopt al snel op tot duizenden euro’s. Kosten die de koper natuurlijk graag wil vermijden.

Je huis verkopen op een verrassend eenvoudige manier

Heb je verkoopplannen en ben je je aan het oriënteren voor het kiezen van een makelaar? In een vrijblijvend gesprek met een van onze adviseurs ontdek je wat Makelaarsland zo uniek maakt. Onder andere door onze deskundigheid, maar ook ons vaste tarief voor elke woning.

Laat je gegevens achter en wij bellen je terug. Zo maak je kennis met Makelaarsland.

Informatiegesprek aanvragen

Veel gestelde vragen over huis verkopen

Wie stelt de aanvaardingsdatum huis vast?

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Wat is voorbehoud uitvoeren bouwkundige keuring woning?

Alle veelgestelde vragen

Even sparren met een makelaar?

Vraag nu een gesprek aan

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.