Bieden op een huis – Alles over de onderhandelingen

Het onderhandelen vormt een belangrijk onderdeel van het verkopen of aankopen van een huis en kan ontzettend spannend zijn. Als woningverkoper wil jij een zo hoog mogelijke opbrengst voor jouw huis. Als koper wil je natuurlijk niet teveel betalen voor een woning. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van bieden en onderhandelen.

Bod uitbrengen op een huis

Als je een huis hebt bezichtigd dat aan je woonwensen voldoet dan kun je er voor kiezen om over te gaan tot het uitbrengen van een bod. Hiervoor moet je simpelweg je bod overbrengen aan de verkopende partij. In de meeste gevallen heeft de verkopende partij een verkoopmakelaar ingeschakeld. Je brengt dan het bod uit bij de verkopend makelaar. Dit bod kun je schriftelijk (of per e-mail) of telefonisch uitbrengen. Ook kun je er voor kiezen om via de website van de verkopend makelaar aan bod te doen. Om duidelijkheid te bieden aan alle partijen, geniet het de voorkeur om het bod altijd schriftelijk te bevestigen. De verkopend makelaar bespreekt jouw bod met zijn klant en zal hierop reageren. De verkopende partij kan een bod accepteren, afwijzen of een tegenvoorstel uitbrengen.

Tip!
Wij raden je aan om een woning minimaal twee keer te bezichtigen, voordat je een bod uitbrengt. Tijdens een tweede bezichtiging zul je namelijk merken dat andere aspecten van de woning aan het licht komen, die je tijdens de eerste bezichtiging over het hoofd gezien hebt.

Aanvaardingsdatum

Let erop dat een bod niet alleen uit een voorgestelde prijs bestaat, maar ook uit de aanvaarding en eventuele voorwaarden. De aanvaardingsdatum, ook wel transportdatum of leveringsdatum genoemd, is onderdeel van de onderhandelingen. Het is belangrijk dat je bij het uitbrengen van een voorstel aangeeft op welke datum je wilt aanvaarden. Dit is het moment dat de woning zal worden overgeschreven bij de notaris en je de sleutel in ontvangst neemt. Voor de aanvaarding heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt met de door de verkoper gestelde datum van overdracht akkoord gaan, je kunt zelf een nieuw voorstel doen of je kunt aangeven dat je hierover wilt overleggen.

 

Ontbindende voorwaarden

Naast de prijs en aanvaarding kun je er ook voor kiezen om (ontbindende) voorwaarden aan te geven. De meest voorkomende voorwaarden zijn:

  • Verkrijgen van een financiering/hypotheek op de woning
  • Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring op de woning

Let op! Er is geen koop gesloten als er nog geen overeenstemming is over de aanvaardingsdatum en eventueel gestelde (ontbindende) voorwaarden.

Lees meer over ontbindende voorwaarden

Onderhandelingen

Wat gebeurt er na de onderhandelingen?

Als de kopende en verkopende partij het eens zijn geworden over de prijs, opleveringsdatum(aanvaarding) en ontbindende voorwaarden, dan moeten de afspraken schriftelijk vastgelegd worden in een koopovereenkomst. Wanneer beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen voor de koper in. Binnen die tijd kan de koper zonder reden kosteloos van de koop afzien. Als de wettelijke bedenktijd is verstreken en de ontbindende voorwaarden niet meer van toepassing zijn, kan de overdracht bij de notaris plaatsvinden.

Bezichtigingen wanneer je al in onderhandeling bent

Ook als je al in onderhandeling bent mag je als verkopende partij doorgaan met bezichtigingen. Een onderhandeling hoeft namelijk nog niet direct tot verkoop te leiden. Als verkoper is het gewenst om tijdens de bezichtigingen wel te melden dat hij of zij in onderhandeling is. Een belangstellende mag dan wel een bod uitbrengen, maar krijgt geen antwoord tot de onderhandeling met de eerste bieder beëindigd is.

Hoogte van biedingen

Een verkoper mag geen mededeling doen over de hoogte van andere biedingen. De verkoper kan wel van een andere potentiële koper een uiterst voorstel aannemen. Indien dit voorstel beter is dan het bod wat de eerste bieder gedaan heeft, kan de verkoper zich terugtrekken uit de onderhandelingen om vervolgens de eerste bieder ook om een uiterst voorstel te vragen.

Is een mondelinge overeenkomst bindend?

Lange tijd bestond er onduidelijkheid over het antwoord op de vraag of de particuliere verkoper van een woning ook een beroep kan doen op het schriftelijkheidsvereiste.

In december 2011 heeft de Hoge Raad, uitgemaakt dat ook de verkoper een beroep kan doen op het schriftelijkheidsvereiste mits de kopende partij een particulier is. Zolang geen schriftelijke koopovereenkomst is gesloten, kunnen zowel de particuliere koper als particuliere verkoper niet worden gehouden aan nakoming. Een mondelinge overeenstemming is dus niet bindend. Tot het meewerken aan het opmaken van een schriftelijke koopovereenkomst kan de verkoper niet gedwongen worden.

Heb je nog vragen over de onderhandeling? Wij helpen je graag verder. Vraag een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan.

Een makelaar, professioneel onderhandelaar

Het bieden op en onderhandelen over een huis kan spannend zijn en niet iedereen kan daar even goed mee omgaan. Om het meeste uit de onderhandeling van jouw huis te halen, doe je er daarom verstandig aan om een professional in te schakelen die jouw belangen behartigt: de makelaar. Onderhandelen over de prijs is één van de kerntaken van een makelaar. De makelaar behartigt altijd de belangen van óf de verkoper óf van de koper en is dus nooit onafhankelijk. Houd er dus rekening mee dat je altijd een eigen makelaar kiest bij het (ver)kopen van een huis. Wanneer je een woning wilt aankopen schakel je een aankoopmakelaar in en bij het verkopen van een woning kun je terecht bij een verkoopmakelaar. Wanneer je een NVM makelaar inschakelt bij het (ver)kopen van een woning, ben je verzekerd van professionaliteit en kwaliteit. Zo krijg je echt de best mogelijke prijs.

Ben je op zoek naar een goede, betaalbare NVM Makelaar voor de verkoop of aankoop van een huis? Neem dan contact met ons op. Bel 088 200 2000 of vraag een vrijblijvend informatiegesprek aan.

Veel gestelde vragen over onderhandelen

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Mag je onderhandelen over een huis met meerdere bieders tegelijk?

Wat gebeurt er na een onderhandeling?

Alle veelgestelde vragen

Even sparren met een makelaar?

Vraag nu een gesprek aan

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.