Onderhandeling huis – wanneer ben ik in onderhandeling?

Verkoper en koper zijn in onderhandeling als de kopende partij een bieding heeft uitgebracht, waarop de verkopende partij heeft gereageerd middels een tegenbod. Let op: een koper is nog niet in onderhandeling op het moment dat hij een voorstel uitbrengt op de woning en de verkoper heeft nog niet gereageerd middels een tegenvoorstel.

Na de onderhandeling huis

Als verkoper en koper het eens zijn geworden over de prijs, opleveringsdatum en ontbindende voorwaarden, dan moeten de afspraken schriftelijk vastgelegd worden in een koopovereenkomst. Wanneer beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen voor de koper in. De koper kan binnen deze tijd nog zonder reden kosteloos afzien van de aankoop. Als de wettelijke bedenktijd is verstreken en ontbindende voorwaarden niet meer van toepassing zijn, kan de overdracht bij de notaris plaatsvinden.

Bezichtigingen wanneer u in onderhandeling bent?

Als verkoper van de woning mag je doorgaan met bezichtigingen, wanneer je al in onderhandeling bent. Een onderhandeling hoeft namelijk nog niet tot een verkoop te leiden. De eerste bieder hoeft nog niet de beste te zijn. Daarom gaan de bezichtigingen door. Vaak zal de verkoper aan belangstellenden vertellen, dat hij of zij ‘onder bod’ of ‘in onderhandeling’ is. Een belangstellende mag dan wel een bod uitbrengen, maar krijgt daar geen antwoord op tot de onderhandeling met de eerste bieder beëindigd is.

Hoogte van biedingen

De verkoper mag geen mededeling doen over de hoogte van biedingen. De verkoper kan wel van een andere geïnteresseerde een uiterst voorstel aannemen. Indien dit voorstel beter is dan het voorstel dat door de eerste bieder is gedaan, dan kan de verkoper zich terug trekken uit de onderhandelingen om vervolgens de eerste bieder ook om een uiterst voorstel te vragen.