Bieden op een huis – Alles over de onderhandelingen

Het onderhandelen vormt een belangrijk onderdeel van het verkopen of aankopen van een huis en kan ontzettend spannend zijn. Als woningverkoper wil je een zo hoog mogelijke opbrengst voor jouw huis. Als koper wil je natuurlijk niet teveel betalen voor een woning. Verkoper en koper hebben eigenlijk tegenstrijdige belangen, maar gelukkig één groot gezamenlijk belang: het (ver)kopen van de woning.

Scroll direct naar:

Aanvaardingsdatum
Wat gebeurt er na de onderhandelingen
Bezichtigingen wanneer je al in onderhandeling bent
Hoogte van biedingen
Is een mondelinge overeenkomst bindend

Bod uitbrengen op een huis

Als je een huis hebt bezichtigd dat aan je woonwensen voldoet breekt een spannend moment aan. De volgende stap is namelijk het uitbrengen van een bieding op het huis dat je wilt kopen. Hiervoor moet je simpelweg je openingsbod overbrengen aan de verkopende partij. In de meeste gevallen heeft de verkoper een verkoopmakelaar ingeschakeld die zijn belangen behartigt. Je brengt dan je bod uit bij de verkopend makelaar.

Hoe kun je een bod uitbrengen?

Je kunt een bod schriftelijk (of per e-mail) of telefonisch uitbrengen. Soms is het ook mogelijk om direct via de website van de verkopend makelaar een bieding te doen. Om duidelijkheid te geven aan alle partijen, is het aan te raden om je bod altijd schriftelijk te bevestigen. Nadat je een bieding hebt gedaan, bespreekt de verkopend makelaar jouw bod met zijn klant en is het afwachten op hun reactie. De verkopende partij kan 3 reacties geven op jouw bieding: hij kan het bod accepteren, afwijzen óf een tegenvoorstel uitbrengen.

Gratis zoekopdracht

Gratis zoekopdracht

Ben je nog op zoek naar je droomwoning? Maak een gratis zoekopdracht aan en ontvang het nieuwste aanbod dat aan jouw wensen voldoet direct in je mailbox.

  • Jouw specifieke woonwensen aangeven
  • Woningaanbod van de gehele NVM-database
  • 24/7 melding van nieuw aanbod

Maak je zoekopdracht aan

Aanvaardingsdatum

Let erop dat een bod niet alleen uit een voorgestelde prijs bestaat, maar ook uit de aanvaarding en eventuele voorwaarden. De aanvaardingsdatum, ook wel transportdatum of leveringsdatum genoemd, is onderdeel van de onderhandelingen. Het is belangrijk dat je bij het uitbrengen van een voorstel aangeeft op welke datum je wilt aanvaarden. Dit is het moment dat de woning wordt overgeschreven bij de notaris en je de sleutel in ontvangst neemt. Voor de aanvaarding heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt met de door de verkoper gestelde datum van overdracht akkoord gaan, je kunt zelf een nieuw voorstel doen of je kunt aangeven dat je hierover wilt overleggen.

Wil je binnenkort een woning aankopen? Dan heb je vast veel vragen over het bieden op een huis, de voorbehouden en de juridische afwikkeling. Onze aankoopcoach of aankoopmakelaar kan je daarbij helpen! Vraag een vrijblijvend informatiegesprek aan en stel al je vragen!

Ja, ik wil meer weten

Ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden

Naast de prijs en aanvaarding kun je er ook voor kiezen om (ontbindende) voorwaarden aan te geven. De meest voorkomende voorwaarden zijn:

  • Verkrijgen van een financiering/hypotheek op de woning
  • Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring op de woning

Let op! Er is geen koop gesloten als er nog geen overeenstemming is over de aanvaardingsdatum en eventueel gestelde (ontbindende) voorwaarden.

Lees meer over ontbindende voorwaarden

Wat gebeurt er na de onderhandelingen?

Als koper en verkoper het eens zijn geworden over de prijs, opleveringsdatum(aanvaarding) en ontbindende voorwaarden, dan moeten de afspraken schriftelijk vastgelegd worden in een koopovereenkomst. Wanneer beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen voor de koper in. Binnen die tijd kan de koper zonder reden kosteloos van de koop afzien. Pas als de wettelijke bedenktijd is verstreken en de ontbindende voorwaarden niet meer van toepassing zijn, kan de overdracht bij de notaris plaatsvinden.

Bezichtigingen wanneer je al in onderhandeling bent

Ook als je al in onderhandeling bent mag je als verkopende partij doorgaan met bezichtigingen. Een onderhandeling hoeft namelijk nog niet direct tot verkoop te leiden. Als verkoper is het gewenst om tijdens de bezichtigingen wel te melden dat je in onderhandeling bent. Een belangstellende mag dan wel een bod uitbrengen, maar krijgt geen antwoord tot de onderhandeling met de eerste bieder beëindigd is.

Hoogte van biedingen

Een verkoper mag geen mededeling doen over de hoogte van andere biedingen. De verkoper kan wel van een andere potentiële koper een uiterst voorstel aannemen. Indien dit voorstel beter is dan het bod dat de eerste bieder heeft gedaan, kan de verkoper zich terugtrekken uit de onderhandelingen om vervolgens de eerste bieder ook om een uiterst voorstel te vragen.

Is een mondelinge overeenkomst bindend?

Een mondelinge overeenkomst is niet bindend. In december 2011 heeft de Hoge Raad uitgemaakt dat een verkoper een beroep kan doen op het schriftelijkheidsvereiste, mits de kopende partij een particulier is. Zolang geen schriftelijke koopovereenkomst is gesloten, kunnen zowel de particuliere koper als particuliere verkoper niet worden gehouden aan nakoming. Het is daarom belangrijk om de gemaakte afspraken bij het (ver)kopen van een woning zo snel mogelijk te laten vastleggen in een getekende koopovereenkomst.

Bieden op een huis overlaten aan een makelaar

Het bieden op en onderhandelen over een huis kan spannend zijn en niet iedereen kan daar even goed mee omgaan. Om het meeste uit de onderhandeling van jouw huis te halen, doe je er daarom verstandig aan om een professional in te schakelen die jouw belangen behartigt: de makelaar. Onderhandelen over de prijs is één van de kerntaken van een makelaar. De makelaar behartigt altijd de belangen van óf de verkoper óf van de koper en is dus nooit onafhankelijk. Houd er dus rekening mee dat je altijd een eigen makelaar kiest bij het (ver)kopen van een huis. Wanneer je een woning wilt aankopen schakel je een aankoopmakelaar in en bij het verkopen van een woning kun je terecht bij een verkoopmakelaar. Wanneer je een NVM-makelaar inschakelt bij het (ver)kopen van een woning, ben je verzekerd van professionaliteit en kwaliteit. Zo krijg je echt de best mogelijke prijs.

Ben je op zoek naar een goede, betaalbare NVM-makelaar voor de verkoop of aankoop van een huis? Vraag hieronder een informatiegesprek aan of bekijk onze andere contactmogelijkheden.

Informatiegesprek aanvragen

Stefan

Klantadviseur
Ik sta voor je klaar!

Er is iets misgegaan

Probeer het opnieuw of neem contact op via info@makelaarsland.nl of 088 200 2000

Bedankt

We nemen contact met je op

Meer weten over de onderhandelingen met Makelaarsland? Bekijk onze video.

Veel gestelde vragen over onderhandelen

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Mag je onderhandelen over een huis met meerdere bieders tegelijk?

Wat gebeurt er na een onderhandeling?

Maakt de eerste bieder meer kans?

Hoe kan ik een bod uitbrengen?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.