Courtage

Wat is makelaarscourtage?

Bij een reguliere makelaar bestaat de beloning die de makelaar krijgt bij de verkoop van een huis uit een percentage van de verkoopprijs. Dit bedrag wordt courtage of makelaarscourtage genoemd. Deze makelaarscourtage loopt in de meeste gevallen op tot in de duizenden euro's.

Een voorbeeld. Stel, de verkoopwaarde van uw huis is € 200.000. Dan betaalt u bij een traditionele makelaar gemiddeld € 3.995 aan courtagekosten. Bij Makelaarsland betaalt u een vast en laag tarief van € 1.286 (incl. BTW), ongeacht de verkoopprijs van uw woning. Met betrekking tot de makelaarscourtage in bovenstaand voorbeeld levert dit u een voordeel op van € 2.746!

Kosten makelaar: wat krijgt u ervoor?

Als u uw huis gaat verkopen is het verstandig de hulp in te schakelen van een professionele makelaar. Deze makelaar neemt u alle zaken uit handen die lastig zijn om zelf te doen of waar u simpelweg de juridische kennis niet voor heeft. Makelaars bieden hulp bij het vaststellen van de juiste prijs van uw koopwoning en geven advies over de vraagprijs. Dat levert meestal het gewenste resultaat op. Een te hoge prijs schrikt huizenkopers af, met een te lage prijs bent u een dief van uw eigen portemonnee.

Een andere belangrijke taak van de makelaar is het onderhandelen over de prijs, datum van overdracht en eventuele ontbindende voorwaarden. Verder zal de makelaar voor de betaalde makelaarskosten over het algemeen ook de koopovereenkomst opstellen. Wilt u precies weten wat Makelaarsland doet voor het vaste tarief van € 1.286?
» Lees meer over het verkopen met Makelaarsland

Wat is een gemiddeld percentage voor makelaarscourtage?

Makelaars berekenen een provisie voor hun diensten. Dit ligt gemiddeld rond de 1,5% van de verkoopprijs, exclusief BTW. Inclusief BTW komt dit neer op 1,79% van de verkoopprijs. Veelal is de makelaarscourtage wel afhankelijk van de geschatte opbrengst van een woning. Bij woningen in het goedkopere segment zullen de meeste makelaars een hogere courtage vragen dan bij woningen in het hogere segment.

Makelaarsland maakt hier geen onderscheid in. Schakelt u onze NVM makelaar in, dan betaalt u altijd € 1.286 (incl. BTW).

In de grafiek ziet u de courtage van een gemiddelde makelaar en van Makelaarsland

Grafiek Gemiddelde kosten verkoopmakelaar

Wilt u meer weten over de kosten bij Makelaarsland?
» Vraag onze gratis verkoopbrochure aan
» Bereken zelf uw besparing

Hoe kan de courtage bij Makelaarsland zo laag zijn?

Makelaarsland vraagt een vast laag tarief van € 1.286. Dit is onder andere mogelijk omdat u als verkoper zelf actief bent bij de verkoop van uw huis. U neemt de makelaar werk en tijd uit handen door het zelf verzorgen van foto's, tekst en bezichtigingen. Dit zijn overigens precies die zaken die u beter kunt dan welke makelaar dan ook. U kent immers alle ins-en-outs van uw koophuis, de buren en de omgeving. Bovendien overtuigt uw enthousiasme een potentiële koper veel meer dan een verkooppraatje van een makelaar. Verder bent u veel flexibeler: bezichtigingen die u zelf begeleidt, kunnen immers ook 's avonds of in het weekend plaatsvinden, wat erg gewaardeerd wordt door geïnteresseerden!

Een andere reden waarom de kosten zo laag zijn, is het feit dat onze makelaars landelijk werken. Makelaarsland is het grootste makelaarskantoor van Nederland en profiteert hierdoor van schaalvoordelen.

Onze werkwijze is zeer efficiënt: er is veel persoonlijk contact tussen de makelaars en de verkopers, maar dit gaat voornamelijk via internet en telefoon. Hierdoor heeft Makelaarsland geen dure kantoorpanden verspreid over het hele land, waar u als verkoper uiteindelijk de kosten voor zou betalen; u betaalt alleen voor de daadwerkelijk geleverde diensten.

Wanneer u via Makelaarsland uw huis verkoopt, schakelt u één van de goedkoopste makelaars van Nederland in, maar krijgt u toch de kwaliteit die u van een NVM makelaar mag verwachten.


Gratis informatiegesprek

Maak kennis met Makelaarsland. Bel ons op 088 200 2000 of laat ons contact met u opnemen.

Gesprek aanvragen

Vrijblijvend uitproberen

Maak gratis een proef woningpresentatie en neem een kijkje achter de schermen bij Makelaarsland.

Meld u gratis aan