Interieurfotografie tips

Interieurfotografie is het meest bekeken onderdeel van uw woningpresentatie. Vooral op basis van de foto's beslissen woningzoekers of zij een woning willen gaan bekijken tijdens een bezichtiging.

Om niet aan fotografiekosten vast te zitten en toch een professioneel ogende fotoreportage van uw woning te presenteren, kunt u zelf de foto's maken. Hieronder vindt u onze interieurfotografie tips om uw woning optimaal te presenteren.

Interieurfotografie tip 1: Less is more

Zorg ervoor dat alle ruimtes opgeruimd en schoon zijn en zeker niet te vol staan. Haal overbodige krukjes, planten, lampen weg om ruimte en overzicht te creëren. Woningzoekers vallen details op, die u niet meer ziet omdat ze er al zo lang zijn, zoals een dikke stekker op een egale muur, of een kapot keukenkastje. Bekijk uw woning zoals een woningzoeker dat zou doen en werk deze details weg voordat u begint met fotograferen.

Less is more

Interieurfotografie tip 2: Zorg voor voldoende licht

Maak foto's op een heldere of zonnige dag. Doe jaloezieën en zonneschermen omhoog, laat gordijnen open en zet sfeerverlichting aan. Wanneer er tegen het licht in gefotografeerd wordt, is het raadzaam om de sluitertijd van de camera iets de verlengen of een flitser te gebruiken.

Zorg voor voldoende licht

Interieurfotografie tip 3: Creëer een prettige sfeer

Zorg voor accessoires zoals kussens, kaarsen en bloemen. Dek voor het creëren van een prettige, huislijke sfeer bijvoorbeeld uw eettafel op, of steek een haardvuur aan. Let op dat het niet te druk wordt! In een interieurfoto wordt een overmaat aan accessoires 'visuele rommel' die sterk afleidt van het interieur dat u wilt laten zien. Een detailfoto kan uw woningpresentatie bijzonder maken.

Creëer een prettige sfeer

Interieurfotografie tip 4: Schiet rechte foto's met diepte

Om te zorgen dat er diepte in uw interieurfoto's ontstaat, is een goede tip om te zorgen dat er altijd drie wanden zichtbaar op de foto staan. Dit zorgt voor een realistisch beeld van de ruimte. Fotografeer daarom vanuit een hoek of precies recht van voren. Let er ook op dat de foto waterpas wordt genomen door bijvoorbeeld een statief te gebruiken. Zorg dat verticale lijnen recht op de foto staan.

Schiet rechte foto's met diepte

Praktische en technische tips voor interieurfotografie

  • De lengte-breedte-verhouding van een foto moet 3:2 zijn. Wanneer foto's niet de juiste verhouding hebben, worden ze automatisch bijgesneden en dit kan een minder fraai beeld geven. Maak daarom (zoveel mogelijk) liggende foto’s.
  • De minimale resolutie van een foto die u wilt plaatsen is 2500 x 1667, dit mag groter zijn. Wilt u de foto op resolutie controleren? Klik dan met uw rechter muisknop op de foto en klik op Eigenschappen. Wanneer u foto's heeft waarvan de bestandsgrootte de 10 MB overschrijdt, dient u de afbeelding te verkleinen. Afbeeldingen verkleinen gaat het best met fotobewerkingssoftware. Kies indien mogelijk een optie als 'opslaan voor het web'
  • Gebruik zoveel mogelijk liggende foto's, in ieder geval de eerste 6 (i.v.m. weergave Funda).
  • Bestandtype .JPEG of .JPG gebruiken.
  • U kunt minimaal 10 en maximaal 30 foto's plaatsen.
  • Zorg voor een logische volgorde van uw foto's: hoe zou u door een huis lopen?
  • Zorg ervoor dat de fotopresentatie direct bij plaatsing al goed is. De eerste weken dat uw woning is aangeboden, krijgt deze immers de meeste aandacht.

Extra tip: De hoofdfoto als blikvanger

De hoofdfoto moet ervoor zorgen dat woningzoekers alle foto's willen bekijken. Kies een foto waar de gehele buitenzijde van de woning recht op staat, maar zorg ook voor voldoende omgeving, met name de lucht.

De hoofdfoto als blikvanger

Interieurfotografie door een professionele fotograaf

Kiest u liever voor het gemak en de uitstraling van een professionele fotoreportage, dan kunt u gebruik maken van de fotografiediensten van Makelaarsland. Deze vindt u in uw persoonlijke omgeving mijn.makelaarsland.nl.

Lees hier ook onze tips voor een goede aanbiedingstekst!


Gratis informatiegesprek

Maak kennis met Makelaarsland. Bel ons op 088 200 2000 of laat ons contact met u opnemen.

Gesprek aanvragen

Vrijblijvend uitproberen

Maak gratis een proef woningpresentatie en neem een kijkje achter de schermen bij Makelaarsland.

Meld u gratis aan