Interieurfotografie tips

Interieurfotografie is het meest bekeken onderdeel van een woningpresentatie. Vooral op basis van de foto's beslissen woningzoekers of zij een woning willen gaan bekijken tijdens een bezichtiging. Met de juiste interieurfotografie maak je meteen een goede indruk.

Interieurfotografie is een belangrijk onderdeel van een woningpresentatie wanneer je jouw woning te koop zet. Om geen fotografiekosten te maken en toch een professioneel ogende fotoreportage van je woning te presenteren, kun jij zelf de foto’s maken. Hieronder vind je onze tips voor interieurfotografie om jouw woning optimaal te presenteren.

Interieurfotografie: praktische en technische tips

  • De lengte-breedte-verhouding van een foto moet 3:2 zijn. Wanneer foto’s niet de juiste verhouding hebben, worden ze automatisch bijgesneden en dit kan een minder fraai beeld geven. Maak daarom altijd liggende foto’s.
  • De minimale resolutie van een foto die je kunt plaatsen is 2500 x 1667, dit mag ook groter zijn. Wil je de foto op resolutie controleren? Klik dan met je rechter muisknop op de foto en klik op ‘Eigenschappen’. Wanneer je foto’s hebt waarvan de bestandsgrootte de 10 MB overschrijdt, dien je de afbeelding te verkleinen. Afbeeldingen verkleinen gaat het beste met fotobewerkingssoftware. Kies indien mogelijk een optie als ‘opslaan voor het web’.
  • Gebruik altijd liggende foto’s, dit zorgt voor de beste weergave op alle websites maar ook in de brochure van jouw woning.
  • Bestandstype .JPEG of .JPG gebruiken.
  • Je kunt minimaal 10 en maximaal 30 foto’s plaatsen.
  • Zorg voor een logische volgorde van de foto’s: hoe zou je zelf door een huis lopen?
  • Zorg ervoor dat de fotopresentatie direct bij plaatsing al goed is. De eerste weken dat jouw woning is aangeboden, krijgt deze tenslotte de meeste aandacht.

Interieurfotografie is natuurlijk belangrijk, maar niet het enige wat je kunt doen. Benieuwd wat je nog meer kunt doen om jouw woningpresentatie onvergetelijk te maken?

Lees ook onze tips voor een goede aanbiedingstekst

Fotografie tip 1: Less is more

Vóór het verzorgen van interieurfotografie, zorg ervoor dat alle ruimtes opgeruimd en schoon zijn en zeker niet te vol staan. Haal overbodige krukjes, planten of lampen weg om ruimte en overzicht te creëren. Woningzoekers vallen details op die jij niet meer ziet omdat ze er al zo lang zijn. Denk aan een vlek op een egale muur, of een kapot keukenkastje. Bekijk jouw woning zoals een woningzoeker dat zou doen en werk deze details weg voordat je begint met fotograferen.

Fotografie tip 2: Zorg voor voldoende licht

Maak foto’s op een heldere of zonnige dag. Doe jaloezieën en zonneschermen omhoog, laat gordijnen open en zet sfeerverlichting aan. Wanneer er tegen het licht in gefotografeerd wordt, is het raadzaam om de sluitertijd van de camera iets de verlengen of een flitser te gebruiken.

Fotografie tip 3: Creëer een prettige sfeer

Zorg voor accessoires zoals kussens, kaarsen en bloemen. Dek voor het creëren van een prettige, huislijke sfeer bijvoorbeeld de eettafel, of steek de open haard aan. Let op dat het niet te druk wordt! In een interieurfoto wordt een overmaat aan accessoires al snel ‘visuele rommel’. Dat leidt af van het interieur dat je wilt laten zien. Extra tip: Een detailfoto kan jouw woningpresentatie bijzonder maken.

Fotografie tip 4: Schiet rechte foto’s met diepte

Om te zorgen dat er diepte in je interieurfotografie ontstaat, is het goed om te zorgen dat er altijd drie wanden zichtbaar op de foto staan. Dit zorgt voor een realistisch beeld van de ruimte. Fotografeer daarom vanuit een hoek of precies recht van voren. Let er ook op dat de foto waterpas wordt genomen door bijvoorbeeld een statief te gebruiken. Zorg dat verticale lijnen recht op de foto staan.

Extra tip: De hoofdfoto als blikvanger

De hoofdfoto moet ervoor zorgen dat woningzoekers alle foto’s willen bekijken. Kies een foto waar de gehele buitenkant van de woning recht op staat, maar zorg ook voor voldoende omgeving, met name de lucht.

Interieurfotografie door een professionele fotograaf

Kies je liever voor het gemak en de uitstraling van een professionele fotoreportage, dan kun je gebruik maken van de fotografiediensten van Makelaarsland. Deze vind je in jouw persoonlijke omgeving op mijn.makelaarsland.nl. Je kunt er ook voor kiezen om één van onze andere presentatiediensten af te nemen.

Wil je nog meer tips voor jouw interieurfotografie, of heb je een andere vraag? Twijfel dan niet en vraag direct een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Veel gestelde vragen over woningfotografie

Interieurfotografietips – Hoe maak ik de beste foto’s van mijn huis?

Kan Makelaarsland mij helpen met de fotografie?

Kunnen de foto’s ook door Makelaarsland gemaakt worden?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.