Praktische en technische tips voor interieurfotografie

Interieurfotografie is het meest bekeken onderdeel van je woningpresentatie. Vooral op basis van de foto's beslissen woningzoekers of zij een woning willen gaan bekijken tijdens een bezichtiging.

Om niet aan fotografiekosten vast te zitten en toch een professioneel ogende fotoreportage van jouw woning te presenteren, kun je zelf de foto’s maken. Hieronder vind je onze interieurfotografie tips om jouw woning optimaal te presenteren.

Praktische en technische tips voor interieurfotografie

  • De lengte-breedte-verhouding van een foto moet 3:2 zijn. Wanneer foto’s niet de juiste verhouding hebben, worden ze automatisch bijgesneden en dit kan een minder fraai beeld geven. Maak daarom (zoveel mogelijk) liggende foto’s.
  • De minimale resolutie van een foto die je wil plaatsen is 2500 x 1667, dit mag groter zijn. Wil je de foto op resolutie controleren? Klik dan met je rechter muisknop op de foto en klik op ‘Eigenschappen’. Wanneer je foto’s hebt waarvan de bestandsgrootte de 10 MB overschrijdt, dien je de afbeelding te verkleinen. Afbeeldingen verkleinen gaat het best met fotobewerkingssoftware. Kies indien mogelijk een optie als ‘opslaan voor het web’
  • Gebruik zoveel mogelijk liggende foto’s, in ieder geval de eerste 6 (i.v.m. weergave funda).
  • Bestandtype .JPEG of .JPG gebruiken.
  • Je kan minimaal 10 en maximaal 30 foto’s plaatsen.
  • Zorg voor een logische volgorde van jouw foto’s: hoe zou jij zelf door een huis lopen?
  • Zorg ervoor dat de fotopresentatie direct bij plaatsing al goed is. De eerste weken dat je woning is aangeboden, krijgt deze immers de meeste aandacht.

Fotografie tip 1: Less is more

Zorg ervoor dat alle ruimtes opgeruimd en schoon zijn en zeker niet te vol staan. Haal overbodige krukjes, planten, lampen weg om ruimte en overzicht te creëren. Woningzoekers vallen details op, die u niet meer ziet omdat ze er al zo lang zijn, zoals een dikke stekker op een egale muur, of een kapot keukenkastje. Bekijk uw woning zoals een woningzoeker dat zou doen en werk deze details weg voordat u begint met fotograferen.

Fotografie tip 2: Zorg voor voldoende licht

Maak foto’s op een heldere of zonnige dag. Doe jaloezieën en zonneschermen omhoog, laat gordijnen open en zet sfeerverlichting aan. Wanneer er tegen het licht in gefotografeerd wordt, is het raadzaam om de sluitertijd van de camera iets de verlengen of een flitser te gebruiken.

Fotografie tip 3: Creëer een prettige sfeer

Zorg voor accessoires zoals kussens, kaarsen en bloemen. Dek voor het creëren van een prettige, huislijke sfeer bijvoorbeeld uw eettafel op, of steek een haardvuur aan. Let op dat het niet te druk wordt! In een interieurfoto wordt een overmaat aan accessoires ‘visuele rommel’ die sterk afleidt van het interieur dat u wilt laten zien. Een detailfoto kan uw woningpresentatie bijzonder maken.

Fotografie tip 4: Schiet rechte foto’s met diepte

Om te zorgen dat er diepte in uw interieurfoto’s ontstaat, is een goede tip om te zorgen dat er altijd drie wanden zichtbaar op de foto staan. Dit zorgt voor een realistisch beeld van de ruimte. Fotografeer daarom vanuit een hoek of precies recht van voren. Let er ook op dat de foto waterpas wordt genomen door bijvoorbeeld een statief te gebruiken. Zorg dat verticale lijnen recht op de foto staan.

Extra tip: De hoofdfoto als blikvanger

De hoofdfoto moet ervoor zorgen dat woningzoekers alle foto’s willen bekijken. Kies een foto waar de gehele buitenzijde van de woning recht op staat, maar zorg ook voor voldoende omgeving, met name de lucht.

Interieurfotografie door een professionele fotograaf

Kies je liever voor het gemak en de uitstraling van een professionele fotoreportage, dan kun je gebruik maken van de fotografiediensten van Makelaarsland. Deze vind je in je persoonlijke omgeving mijn.makelaarsland.nl.

Lees ook onze tips voor een goede aanbiedingstekst!