Test je kennis over het (ver)koopproces

Een huis bemachtigen in deze oververhitte huizenmarkt is een flinke uitdaging. Om je kans van slagen te vergroten is het belangrijk op de hoogte te zijn van alle regels rondom het koopproces. Hoeveel weet jij al over het bieden en onderhandelen? Test je kennis!

Results

-

Gefeliciteerd, je hebt de kennisquiz gehaald! Je bent al goed op de hoogte van het (ver)koopproces. Wil je jouw kennis toch nog vergroten? Bekijk onze biedgids

Helaas, je hebt niet alle vragen goed. Wil je meer weten over de regels en wetgeving rondom het (ver)koopproces? Bekijk onze biedgids

#1. Je hebt als koper overeenstemming bereikt op een woning. Wat is dan het belangrijkste om snel te regelen?

Toelichting: Het tekenen van de koopovereenkomst is het belangrijkste om snel te regelen, omdat dit jou als koper de meeste zekerheid geeft dat de woning écht van jou wordt. Na het tekenen van de koopovereenkomst door beide partijen kan de verkoper niet zomaar meer van de koop afzien en dus de woning niet aan een ander meer verkopen. Als koper heb je nog 3 dagen wettelijke bedenktijd. Voor het regelen van je hypotheek en bouwtechnische keuring heb je meer tijd.

Volgende

#2. Een verkopend makelaar mag tijdens het biedingsproces aan een bieder doorgeven of zijn bod wel of niet het hoogste bod is.

Toelichting: Een makelaar mag nooit doorgeven dat er een hoger bod ligt, omdat de makelaar geen hogere biedingen mag uitlokken. Een makelaar mag wel aangeven dat er een beter bod ligt; dit kan te maken hebben met prijs, maar ook bijvoorbeeld aanvaardingsdatum of voorbehouden.

Volgende

#3. Je kunt een bod zonder voorbehouden uitbrengen als:

Toelichting: Een bod zonder voorbehouden zouden wij alleen adviseren als je zeker weet dat je ze niet nodig hebt. Bijvoorbeeld zonder voorbehoud financiering bieden, omdat je het bedrag van de koopsom op je rekening hebt staan of zonder voorbehoud bouwtechnische keuring bieden als de woning pas enkele jaren oud is. Wij zijn van mening dat het in de meeste gevallen verstandig is een bod met voorbehouden op te nemen.

Volgende

#4. Een woning staat onder bod. De verkopend makelaar mag dan

Toelichting: Een woning onder bod betekent dat de verkoper in onderhandeling is met een serieus geïnteresseerde koper. Soms is er zelfs al mondelinge overeenstemming over de prijs en voorwaarden. Pas als de koopovereenkomst door beide partijen is getekend ligt de koop vast. Tot die tijd mag verkoper nog met iedereen tegelijkertijd onderhandelen, biedingen accepteren en bezichtigingen laten doen.

Volgende

#5. Verkoop bij inschrijving zorgt altijd voor een hogere opbrengst dan online bieden

Toelichting: Verkoop bij inschrijving hoeft niet tot een hogere opbrengst dan bij online bieden te leiden, maar dit kan wel. Het biedsysteem wordt gekozen door de verkopende partij en die zal voor een systeem kiezen waarbij hij denkt de beste verkoopvoorwaarden te kunnen realiseren. De hoogte van de opbrengst hangt uiteindelijk af van meer factoren dan alleen het biedsysteem, zoals aantal bieders en mogelijkheden van de bieders.

Volgende

#6. Het is beter voor iedereen als alle huizen via online bieden verkocht worden.

Toelichting: Online bieden is een soort veiling, waarbij geïnteresseerden direct zien welke biedingen er gedaan zijn en overbieden totdat er niet langer geboden wordt. Door tegengestelde belangen bij een onderhandeling en verschillende wensen en voorkeuren van verkopers en kopers kan een biedsysteem nooit beter voor iedereen zijn. Als een online bieding zorgt voor een verkoopopbrengst ver boven de verkoopprijs is dit gunstig voor de verkopende partij, maar minder gunstig voor de koper of gegadigden die het nét niet redden.

Volgende

#7. Tijdens een bezichtiging is het belangrijk om te vragen of

Toelichting: Door de verkopende partij te vragen naar het aantal bezichtigingen, eventuele biedingen/onderhandelingen en mogelijkheden om rond de vraagprijs te bieden krijg je als potentiële koper een goed beeld van jouw kansen.

Volgende

#8. De verkoper krijgt plotseling spijt en wil niet meer verkopen, maar de koopovereenkomst is gisteren door beide partijen ondertekend. Wat kan hij doen?

Toelichting: Nadat de koopovereenkomst door beide partijen is getekend, kan de verkoper in principe niet meer van de verkoop afzien. De wettelijke bedenktijd geldt alleen voor de koper. Mocht de verkoper écht van de koop af willen zien, kan hij een boete betalen van 10% van de koopsom aan koper. In de praktijk komt dit scenario nauwelijks voor.

Volgende

#9. De gemiddelde huizenprijs eind 2021 was:

Toelichting: De gemiddelde koopsom van huizen in het vierde kwartaal van 2021 was € 438.000.

Volgende

#10. Stel je hebt 2 dagen geleden mondeling overeenstemming bereikt en prijst jezelf de gelukkige koper van een woning. Dan belt de verkopend makelaar jou en vertelt dat verkoper afziet van de verkoop in verband met een beter bod van een andere partij. Mag dit?

Toelichting: Zolang er nog niet aan de schriftelijkheidsvereiste is voldaan mogen beide partijen van de koop afzien. In dit voorbeeld is de koopovereenkomst nog niet ondertekend dus is de verkoper vrij zijn woning aan een ander te verkopen.

Bekijk jouw resultaat

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.