MAKELAARSLAND BIEDGIDS
Vergoot je kennis over de regels en wetgeving én je kans van slagen op de woningmarkt. Het is je gegund!
De biedgids op je gemak lezen?
Vraag de biedgids aan en je ontvangt 'm direct in je mailbox.
Gelukt!
We hebben je een e-mail gestuurd met de biedgids.
1. Introductie: een voorbeeld uit de praktijk
De koper
Tring tring. De wekker gaat. Zoals iedere ochtend, grijp je direct naar je telefoon. Natuurlijk om je alarm uit te zetten, maar vooral om snel op funda te kijken. Tot je verbazing zie je een prachtige jaren 30-woning die aan al je woonwensen voldoet. En het valt óók nog eens binnen je budget. Met slaperige ogen vraag je meteen een bezichtiging aan. Niet veel later word je gebeld door de makelaar. Je hebt geluk; van de 30 beschikbare plekken is nog één plekje vrij. Vanmiddag om twee uur mag je langskomen!
Die middag lopen jij en je partner ietwat gehaast door de woning. Jullie hebben immers maar 20 minuten de tijd gekregen voor de bezichtiging. De volgende kijkers staan al te wachten. Ondanks de korte rondleiding, zijn jullie meteen enthousiast geworden. Al moet er nog wel het nodige gebeuren; het huis ‘voelt goed’. De verkopend makelaar heeft jullie nog wel terloops gemeld dat jullie – “mochten jullie serieus interesse hebben” – snel moeten handelen. Thuis bekijk je nog één keer de advertentie van de woning. Jullie besluiten er deze keer helemaal voor te gaan en doen een bod van 5% boven de vraagprijs. Zonder voorbehoud van financiering, want daar is het al te vaak op stukgelopen. ‘An offer they can’t refuse’, toch?
Zoals beloofd komt de volgende ochtend het verlossende woord. Of nee, toch niet… volgens de makelaar zijn er zoveel geïnteresseerden, dat de verkoper een inschrijving wil organiseren. Een flinke tegenvaller. Blijkbaar was jullie bod dus niet goed genoeg. Morgen, uiterlijk om vier uur wordt van jullie een eindbod verwacht. Jullie willen het huis dolgraag hebben, dus jullie doen een nieuw bod van maar liefst 10% boven de vraagprijs. Het wachten kan opnieuw beginnen. Nu wordt het pas écht spannend.
Nadat de inschrijving is gesloten, krijg je al vrij snel een mailtje; ”Helaas de woning is verkocht aan een andere partij”. Alwéér! Met lood in je schoenen bel je je partner: “Ehh schat…”.
De verkoper
Je staat op met een grote glimlach. Eindelijk; nu ben jij aan de beurt! Na maanden zoeken heb je dan eindelijk een huis weten te bemachtigen. Dat betekent dat je nu in het voordeel bent. Je hebt maximaal overboden, dus de opbrengst uit je eigen woning kun je goed gebruiken. Althans gebruiken, je hebt het gewoon heel hard nodig. Bijna al je spaargeld verdwijnt in het nieuwe huis en dan moet de verbouwing nog beginnen. Een aantal zaken kan echt niet wachten en je hebt ook nog wat wensen om je nieuwe woning helemaal naar je zin te maken. Het is nog even afwachten hoeveel daarvan kan worden waargemaakt…
Afgelopen week kwam je woning online en inmiddels zijn er tientallen bezichtigingen geweest. Gelukkig was er aan belangstelling geen gebrek en werden jullie overspoeld met complimenten over het huis. De kans dat er een goed bod komt is dus groot. Maar toch; het blijft afwachten. De verkopend makelaar belt en laat enthousiast weten dat er al meerdere biedingen zijn binnengekomen. Hij adviseert daarom voor een ‘verkoop bij inschrijving’ te gaan, zodat alle geïnteresseerden een eindbod kunnen doen. “Ongelofelijk; misschien nog een hogere opbrengst dan je gehoopt had”. Je fantaseert meteen weer verder over die prachtige keuken en misschien kan die uitbouw ook nog.
Een aantal dagen later belt de makelaar om alle biedingen te bespreken. Het hoogste bod is ruim 15% boven de vraagprijs én zonder voorbehouden! Jullie twijfelen nog wel even; het tweede bod was namelijk van dat leuke stel, wie jullie het wel zouden gunnen. Maar jullie kunnen de extra’s straks maar al te goed gebruiken, dus besluiten om tóch voor het hoogste bod te gaan.
Zomaar een praktijkvoorbeeld van een koper en een verkoper, maar heel herkenbaar voor jezelf, of misschien voor iemand uit je omgeving. We gunnen iedereen een eigen huis, die ‘plek onder de zon’. Alleen in de huidige woningmarkt is het voor een grote groep woningzoekers gewoon erg lastig om een koopwoning te bemachtigen.
Maar ook als je een huis verkoopt is het niet altijd hosanna. Vaak moet je de overwaarde direct weer in je nieuwe onderkomen steken. Natuurlijk kent de huidige verkopersmarkt ook spekkopers. Verkopers die bijvoorbeeld kleiner gaan wonen, of niets meer hoeven aan te kopen. Toch is de overspannen woningmarkt voor de meesten van ons verreweg van ideaal.
1.1 Woningtekort legt ander probleem bloot
De kern van de woningmarktcrisis is duidelijk; een schreeuwend tekort aan woningen. Dit tekort legt indirect een ander probleem bloot; namelijk het gebrek aan transparantie tijdens de onderhandelingen. Het gebrek aan woningen kunnen wij als makelaar natuurlijk niet oplossen. Wat wij wel kunnen doen, is onze dienstverlening zo transparant mogelijk maken en je helpen om je kennis over de woningmarkt te vergroten en daarmee je kans van slagen.
We zien helaas te veel teleurgestelde aspirant-kopers. Mede doordat ze niet goed genoeg op de hoogte zijn van regels in de makelaardij, missen ze maar al te vaak de boot. Wij leggen je daarom uit hoe het allemaal werkt, zodat jij weloverwogen keuzes kan maken én er je voordeel mee kan doen!
Alle ontwikkelingen, feiten, regels en uitzonderingen rondom het biedproces hebben we hieronder helder voor je op een rij gezet. Veel plezier met lezen en als je vragen hebt weet je ons te vinden!
Een sleutelrol voor de consument
“Goed informeren en adviseren, dat zijn belangrijke verantwoordelijkheden van de makelaar. Maar ook jij als consument speelt een sleutelrol en moet goed voorbereid de markt op gaan.”