Drie dagen bedenktijd:
Wat is dat?

Na ondertekening van de koopovereenkomst heeft de koper, volgens de wet, drie dagen bedenktijd. De wettelijke bedenktijd is een dwingend recht (er mag niet van afgeweken worden). De koper heeft het recht om binnen deze drie dagen bedenktijd van aankoop van de woning af te zien.

Drie dagen bedenktijd: wanneer gaat het in?

De drie dagen bedenktijd begint te lopen om 0.00 uur na de dag waarop de koper een exemplaar van de door hem en de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Dus ook als de koper de eerste partij is die tekent, dient hij eerst de door beide partijen getekende koopovereenkomst te hebben ontvangen. Pas dán gaat om 0.00 uur die dag de bedenktijd in. Onderstaand overzicht geeft u een duidelijk inzicht in de drie dagen bedenktijd.

Let op!
Van de drie dagen bedenktijd moeten er minimaal 2 geen zaterdag, zondag of erkende feestdag zijn. Dit is vooral belangrijk rond de kerstdagen.

Koopoverkomst (door beide partijen getekend) door koper ontvangen op: Bedenktijd eindigt om 23.59 uur op:
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag

Uw huis verkopen met de Makelaarsland app

Wilt u uw huis verkopen en constant op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen rondom de verkoop van uw huis? Dan heeft Makelaarsland voor u de oplossing met de Makelaarsland app. Hierop ontvangt u 24/7 updates van bijvoorbeeld bezichtigingsaanvragen en biedingen op uw woning.

Meer lezen over de verkopersapp van Makelaarsland

Verkoop uw woning net als duizenden andere slimme verkopers en download de app!


Google play Store

App Store

Ontvangstbevestiging koopovereenkomst

Onder de koopovereenkomst wordt een verklaring van de koper opgenomen, dat hij een exemplaar van de koopovereenkomst heeft ontvangen. Dit wordt een ontvangstbevestiging genoemd en is vaak de laatste pagina van de koopovereenkomst. Een langere bedenktijd dan drie dagen mag ook worden overeengekomen. De gedachte achter deze bedenktijd na aankoop is dat de koper nog de gelegenheid heeft om deskundigen te raadplegen.

Waarom 3 dagen bedenktijd?

De drie dagen bedenktijd is vooral in een verkopersmarkt erg belangrijk. Als koper moet u soms snel schakelen, omdat meerdere gegadigden dezelfde woning willen kopen. Door de drie dagen bedenktijd wordt de koper beschermd en loopt hij minder risico. Zo kan de koper binnen de bedenktijd nader onderzoek uitvoeren naar bijvoorbeeld de bouwkundige staat van de woning (waarbij verborgen gebreken van het huis aan het licht kunnen komen) of naar de reële waarde van de aankoopsom. De verkoper heeft geen drie dagen bedenktijd, tenzij anders wordt afgesproken in de koopovereenkomst. Dit komt echter weinig voor.

Heeft u nog vragen over de drie dagen bedenktijd, of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Veel gestelde vragen over de koopovereenkomst

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Wat houdt de NVM No Risk clausule in?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.