Drie dagen bedenktijd:
Wat is dat?

De drie dagen bedenktijd. Waarom bestaat dat en wat heb je eraan als verkoper of koper van een woning? Wij leggen het je haarfijn uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Na ondertekening van de koopovereenkomst heeft de koper, volgens de wet, drie dagen bedenktijd. De wettelijke bedenktijd is een dwingend recht (er mag niet van afgeweken worden). De koper heeft het recht om binnen deze drie dagen bedenktijd van aankoop van de woning af te zien.

Drie dagen bedenktijd: wanneer gaat het in?

De bedenktijd begint te lopen om 0.00 uur na de dag waarop de koper een exemplaar van de door hem en de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Dus ook als de koper de eerste partij is die tekent, dient hij eerst de door beide partijen getekende koopovereenkomst te hebben ontvangen. Pas dán gaat om 0.00 uur die dag de bedenktijd in. Onderstaand overzicht geeft je een duidelijk inzicht in de drie dagen bedenktijd.

Let op!
Van de bedenktijd moeten er minimaal 2 geen zaterdag, zondag of erkende feestdag zijn. Dit is vooral belangrijk rond de kerstdagen.

Koopoverkomst (door beide partijen getekend) door koper ontvangen op: Bedenktijd eindigt om 23.59 uur op:
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag

Ontvangstbevestiging koopovereenkomst

Onder de koopovereenkomst wordt een verklaring van de koper opgenomen, dat hij een exemplaar van de koopovereenkomst heeft ontvangen. Dit wordt een ontvangstbevestiging genoemd en is vaak de laatste pagina van de koopovereenkomst. Een langere bedenktijd dan drie dagen mag ook worden overeengekomen. De gedachte achter deze bedenktijd na aankoop is dat de koper nog de gelegenheid heeft om deskundigen te raadplegen.

Waarom 3 dagen bedenktijd?

De bedenktijd is vooral in een verkopersmarkt erg belangrijk. Als koper moet je soms snel schakelen, omdat meerdere gegadigden dezelfde woning willen kopen. Door de drie dagen bedenktijd wordt de koper beschermd en loopt hij minder risico. Zo kan de koper binnen de bedenktijd nader onderzoek uitvoeren naar bijvoorbeeld de bouwkundige staat van de woning (waarbij verborgen gebreken van het huis aan het licht kunnen komen) of naar de reële waarde van de aankoopsom. De verkoper heeft geen drie dagen bedenktijd, tenzij anders wordt afgesproken in de koopovereenkomst. Dit komt echter weinig voor.

Heb je nog vragen over de drie dagen bedenktijd, of kunnen wij je ergens anders mee helpen? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Verkopen of aankopen hoe werkt dat?

Koop of verkoop je een huis en ben je benieuwd hoe dat werkt? In onze brochure leggen we uit wat je allemaal te wachten staat bij de aan- of verkoop van een woning, en hoe onze heldere aanpak jou daarbij helpt.

Download de brochure

Verkoop jouw woning net als duizenden andere slimme verkopers en download onze app!


drie dagen bedenktijd - google play store

App Store

Veel gestelde vragen over de koopovereenkomst

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Wat houdt de NVM No Risk clausule in?

Alle veelgestelde vragen

Even sparren met een makelaar?

Vraag nu een gesprek aan

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.