Drie dagen bedenktijd: Wat is dat?

De drie dagen bedenktijd. Waarom bestaat dat en wat heb je eraan als verkoper of koper van een woning? Wij leggen het je haarfijn uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Nadat de koopovereenkomst is getekend, heb je als koper volgens de wet het recht om, binnen drie dagen na aankoop, nog van het huis af te zien. De wettelijke bedenktijd is een dwingend recht. Daar mag dus niet van afgeweken worden.

Waarom 3 dagen bedenktijd?

De bedenktijd is er vooral om de koper te beschermen. In een verkopersmarkt (met meer vraag dan aanbod) is dit extra belangrijk. Als koper moet je soms snel schakelen. Er zijn meer kapers op de kust. Door de drie dagen bedenktijd loop je dan minder risico. Je kunt binnen de bedenktijd namelijk verder onderzoek doen naar de bouwkundige staat van het huis (waarbij verborgen gebreken van het huis aan het licht kunnen komen) of naar de reële waarde van de aankoopsom.

Andersom geldt dit niet automatisch. De verkoper heeft geen drie dagen bedenktijd, tenzij anders wordt afgesproken in de koopovereenkomst. Het kan dus wel, maar het komt weinig voor.

Waarom 3 dagen bedenktijd?

Drie dagen bedenktijd: wanneer gaat het in?

Dit is even een doordenker. De bedenktijd gaat in om 0.00 uur na de dag waarop de koper een exemplaar van de door hem én de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Dus ook als de koper de eerste partij is die tekent, moet hij eerst de door beide partijen getekende koopovereenkomst hebben ontvangen. Pas dán gaat om 0.00 uur die dag de bedenktijd in.

Van de bedenktijd moeten er minimaal twee geen zaterdag, zondag of erkende feestdag zijn. Dit is vooral belangrijk rond de kerstdagen.

Om het makkelijk te maken, vind je hieronder een overzicht van de bedenktijd:

Koopoverkomst (door beide partijen getekend) door koper ontvangen op: Bedenktijd eindigt om 23.59 uur op:
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag

 

Waar zouden we zijn zonder uitzondering op de regel. Juist. Ook bij de wettelijke bedenktijd zijn er uitzonderingen. En wel rondom feestdagen. Wij hebben deze voor je in een apart artikel op een rijtje gezet.

Bedenktijd rondom feestdagen

Ontvangstbevestiging koopovereenkomst

Onder de koopovereenkomst wordt een verklaring van de koper opgenomen, dat hij een exemplaar van de koopovereenkomst heeft ontvangen. Dit wordt een ontvangstbevestiging genoemd en is vaak de laatste pagina van de koopovereenkomst. Een langere bedenktijd dan drie dagen mag ook worden vastgelegd.

Youtube placeholder

Veel gestelde vragen over de koopovereenkomst

Wat is een koopovereenkomst?

Is een mondelinge overeenkomst bindend?

Koopakte inschrijven in Kadaster – is dat nodig?

Wanneer ontvang ik de concept koopovereenkomst van de woning?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.