Koopakte inschrijven in Kadaster: Is dat nodig?

De koopakte inschrijven in het Kadaster adviseren wij de koper te allen tijde. Het doel van registratie is dat de koper wettelijk beschermd wordt. De koopakte inschrijven beschermt je dan namelijk tegen meerdere risico's.

Het doel van registratie is dat de koper wettelijk beschermd wordt tegen een aantal risicovolle situaties, die kunnen plaatsvinden tussen het moment van het tekenen van de ‘voorlopige’ koopovereenkomst (het moment van ondertekenen van de schriftelijke overeenkomst tussen de verkoper en koper) en het moment waarop het eigendom overgaat van eigenaar (het moment van ondertekenen van de akte van levering bij de notaris). Het inschrijven van een koopakte is geen verplichting.

Koopakte inschrijven: hoe doe ik dat?

Inschrijving van de koopakte gebeurt door de notaris. Dit is in de meeste gevallen ook de notaris die de akte van levering passeert. De notaris maakt een registerverklaring op die bij het Kadaster wordt ingeschreven. De koopovereenkomst(koopakte) wordt als bijlage toegevoegd. Bij inschrijving van de koopakte ga je er mee akkoord dat al jouw gegevens en de details van de koop openbaar worden gemaakt. Het Kadaster is immers een openbaar register.

Welke risico’s kan ik lopen zonder inschrijving?

De koopakte inschrijven kan je behoeden voor verschillende risico’s. Voorbeelden van risico’s die je zoal kunt lopen zijn:

  • Een levering van de woning aan een andere koper
  • Onderbewindstelling
  • Verhuur van de woning
  • Kwalitatieve bedingen die na de inschrijving tot stand zijn gekomen
  • Beslagen die na de inschrijving worden gelegd
  • Faillissement/surséance van betaling of schuldsanering van verkoper

Wat komt er nog meer kijken bij de aan- of verkoop?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, of wil je weten uit welke stappen het aankopen of verkopen van een woning bestaat? We leggen het je graag uit!

In onze informatiebrochure kun je lezen welke stappen je zult doorlopen, en hoe wij jou daarbij kunnen helpen met onze moderne aanpak.

Download de brochure, en lees het even rustig door

Brochure downloaden

De koopakte inschrijven biedt alleen bescherming als de overdracht van de woning binnen 6 maanden na de inschrijving van de koopovereenkomst plaats vindt. Mocht er een langere termijn zitten tussen het tekenen van de koopovereenkomst, dan kan men er ook voor kiezen om de koopovereenkomst de eerste of de laatste 6 maanden van de tussenliggende periode in te schrijven. De koopakte inschrijven beschermt je dus maar voor beperkte tijd.

Wil je jouw koopakte inschrijven maar weet je niet hoe, of heb je een andere vraag? Twijfel dan niet en vraag direct een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Veel gestelde vragen over eigendom van woning

Koopakte inschrijven in Kadaster – is dat nodig?

De nota van afrekening: wat is dat?

Wat is een eigendomsbewijs woning?

Alle veelgestelde vragen

Binnen 1 minuut de waarde van jouw woning weten?

Waarde berekenen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.