Koopakte inschrijven in Kadaster: Is dat nodig?

Een huis kopen doe je niet elke dag. En er komt heel wat bij kijken. Om je als koper te beschermen, heeft jouw makelaar allerlei nuttige tips en adviezen. Een daarvan is het inschrijven van de koopakte in het Kadaster. Moet je altijd doen, vinden wij!

Door de koopakte in te schrijven ben je als koper namelijk wettelijk beschermd tegen een aantal risicovolle situaties, die kunnen plaatsvinden tussen het moment van het tekenen van de ‘voorlopige’ koopovereenkomst en het moment van ondertekenen van de akte van levering bij de notaris. De koopakte inschrijven is niet verplicht, maar dus wel handig. En veilig.

Voor welke risico’s dek je jezelf in?

Met het inschrijven van de koopakte dek je jezelf in tegen risico’s als:

  • Een levering van de woning aan een andere koper
  • Onderbewindstelling van de verkoper
  • Verhuur van de woning
  • Kwalitatieve bedingen die na de inschrijving tot stand zijn gekomen
  • Beslagen die na de inschrijving worden gelegd
  • Faillissement/surséance van betaling of schuldsanering van verkoper

 

Koopakte inschrijven: hoe werkt dat?

Inschrijving van de koopakte doet de notaris. Dit is in de meeste gevallen dezelfde notaris die de akte van levering passeert. De notaris maakt een registerverklaring op die bij het Kadaster wordt ingeschreven. De koopovereenkomst (koopakte) wordt als bijlage toegevoegd. Bij inschrijving van de koopakte ga je ermee akkoord dat al jouw gegevens en de details van de koop openbaar worden gemaakt. Het Kadaster is immers een openbaar register.

De koopakte inschrijven biedt alleen bescherming als de overdracht van de woning binnen 6 maanden na de inschrijving plaatsvindt. Zit er een langere termijn tussen het tekenen van de koopovereenkomst en de levering, dan kun je er ook voor kiezen om de koopovereenkomst de eerste of de laatste 6 maanden van de tussenliggende periode in te schrijven. De koopakte inschrijven beschermt je dus maar voor beperkte tijd.

Koopakte inschrijven: hoe werkt dat?

Advies van onze makelaars

Heb je hulp nodig bij het inschrijven van je koopakte, of heb je een andere vraag? Laat dan hier je gegevens achter, dan bellen wij je terug.

Gratis adviesgesprek

Advies van onze makelaars

Veel gestelde vragen over eigendom van woning

Koopakte inschrijven in Kadaster – is dat nodig?

De nota van afrekening: wat is dat?

Wat is een eigendomsbewijs woning?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.