Woonoppervlakte bij funda: Hoe wordt deze berekend?

Voor het berekenen van de woonoppervlakte gaat funda uit van binnenmaatse metingen (van muur tot muur) van vertrekken met een duidelijke woonfunctie. Dit wordt ook wel de netto woonoppervlakte genoemd

Makelaars horen zich bij het berekenen van de woonoppervlakte van een huis te beperken tot de netto woonoppervlakte. Volgens de NVM meetinstructie vallen bergruimten, vlieringen en balkons daar bijvoorbeeld niet onder.

Woonoppervlakte funda

1. De verschillende gebruiksoppervlakten

  • Wonen (= woonoppervlakte)
    Woonoppervlakten hebben een duidelijke woonfunctie. Denk aan woonkamer, hal, keuken, slaapkamers, badkamer. De woonoppervlakte wordt binnenmaats gemeten. Dit houdt in dat gemeten mag worden van binnenmuur tot binnenmuur (de buitenmuurdikte wordt buiten beschouwing gelaten). Bij schuine daken mag de oppervlakte als woonoppervlakte berekend worden vanaf 1,50 m. hoogte.
  • Overige inpandige ruimte
    Overige inpandige ruimte hebben geen woonfunctie. De ruimten zijn veelal niet gemakkelijk toegankelijk, hebben een maximale hoogte van twee meter of hebben geen daglicht. Met overige inpandige ruimte worden onder andere vliering en kelder (wanneer deze geen daglicht heeft) bedoeld.
  • Externe bergruimte
    Externe bergruimte heeft geen woonfunctie. De ruimte dient gescheiden te zijn van het hoofdgebouw. Met externe bergruimte worden onder andere de garage en schuur bedoeld.

2. Perceeloppervlakte
De perceeloppervlakte is het stuk grond, waar de woning op staat. Hier horen ook eventueel aangekochte percelen bij. De vierkante meters worden overgenomen van het Kadaster. Bij appartementen wordt de perceeloppervlakte niet genoemd op funda. De bewoner is namelijk geen eigenaar van de grond, maar van een appartementsrecht.

3. Inhoud
De inhoud van een woning is het aantal kubieke meters (m3 – lengte x breedte x hoogte) van een woning. De inhoud wordt buitenmaats gemeten. Dit houdt in dat gemeten mag worden van buitenmuur tot buitenmuur en van bovenkant dak tot onderkant begane grond vloer.

Je huis op Funda plaatsen

Funda is het woningplatform van Nederland. Op funda krijgt je woning een nog groter bereik en daardoor verkoop je je huis dus ook sneller.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden om je huis op funda te plaatsen of staat je woning al via Makelaarsland op funda en wil je een wijziging toepassen? Neem dan gerust contact op met Makelaarsland via 088 200 2000 of info@makelaarsland.nl, óf laat ons jou bellen.

Bel mij terug!

Netto woonoppervlakte conform de NVM meetinstructie

Sinds enkele jaren is het verplicht gesteld voor makelaars om het woonoppervlakte funda te berekenen conform de NVM meetinstructie. Voorheen hanteerden makelaars veelal de bruto woonoppervlakte. Hierbij werd de netto woonruimte plus overige inpandige ruimte (bv. vliering), gebouwgebonden buitenruimte (bv. balkon) en externe bergruimte (bv. garage) aangehouden. Het meetsysteem conform de NVM meetinstructie stelt het aangeven van de netto woonoppervlakte verplicht.

Helaas conformeren niet alle makelaars zich aan de NVM meetinstructie en wordt er een hoger aantal vierkante meters opgenomen om de concurrentiepositie van een woning te verbeteren. Lees hier meer over de verantwoordelijkheid van een makelaar om de juiste woonoppervlakte te publiceren.

Heb je vragen over de funda woonoppervlakte of kunnen wij je met iets anders helpen? Twijfel dan niet en vraag nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Veel gestelde vragen over funda

Hoe lang kan ik mijn huis op funda te koop zetten?

Huis op funda plaatsen – wat zijn de mogelijkheden?

Presentatie funda wijzigen – Moet ik hiervoor betalen?

Alle veelgestelde vragen

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.