Meten is weten, juist in de makelaardij!

Door

Makelaarsland

op

28 februari 2014

Als taxateur èn als makelaar weet ik hoe belangrijk het is dat een woning wordt gemeten op de juiste manier.

Wanneer makelaars verschillende meetmethodes hanteren wordt het een rommeltje op Funda. Kopers kunnen woningen niet eerlijk met elkaar vergelijken en verkopers zijn hier de dupe van.

Voorheen werden woningen geregeld met een groter woonoppervlakte verkocht dan de woning in werkelijk groot was. Bewoners kwamen er later achter dat de oppervlakte niet klopte en realiseerden zich dat zij eigenlijk veel te veel geld hadden betaald voor de woning. Zij voelden zich dan terecht bedrogen. Om dit te voorkomen worden makelaars verplicht gesteld te meten conform de NVM meetinstructie.

Wat is de NVM meetinstructie?

Deze norm maakt onderscheid tussen netto en bruto woonoppervlakte. De bruto oppervlakte is de netto woonruimte plus overige inpandige ruimte (bijv. vliering), gebouw gebonden buitenruimte (bijv. balkon) en externe bergruimte (bijv. berging). Het nieuwe meetsysteem stelt het aangeven van de netto woonoppervlakte verplicht. De netto woonoppervlakte vind je terug op Funda. Alleen bij de kenmerken van de woning worden de eventuele bruto oppervlakten genoemd.

Moeten makelaars zich aan de NVM meetinstructie houden?

Alle makelaars die bij een branchevereniging zijn aangesloten moeten zich verplicht aan de meetnorm houden. Door het hanteren van dezelfde meetnorm wordt het voor makelaars, maar vooral voor de koper makkelijker woningen te vergelijken.

Wil jij net als 16.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van gerelateerd nieuws en handige tips?

Foutje, bedankt!

Waarom het in praktijk zo belangrijk is om elke woning via dezelfde meetnorm op te meten heb ik onlangs aan den lijve ondervonden. Een opdrachtgever van Makelaarsland nodigt voorafgaand aan mijn komst ook een andere makelaar uit voor de verkoop van zijn woning. Deze makelaar gebruikt als basis voor zijn taxatie oude gegevens uit 2007, toen de woning verkocht werd aan de huidige eigenaar. Uit de oude gegevens blijkt een woonoppervlakte van 150 m2 en mede op basis van dit woonoppervlakte komt de makelaar tot een taxatiewaarde. Zelf kom ik na de woningopname uit op 138m2. Hierdoor valt mijn getaxeerde waarde en vraagprijsadvies een stuk lager, maar realistischer uit. De verkoper kiest ervoor mijn vraagprijsadvies over te nemen en binnen korte tijd wordt de woning verkocht voor de verwachte waarde. Als de verkoper op basis van de hogere waarde in de verkoop was gegaan weet ik zeker dat een lange looptijd en meerdere prijsverlagingen het gevolg waren geweest.

Geschreven door Marjolijn Stricker RMT

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.