Hoe nu verder?

We nemen je mee in de laatste stand van zaken omtrent de verbetervoorstellen rondom het (ver)koopproces en blikken vooruit op de toekomst van de woningmarkt.

Delen

De biedgids op je gemak lezen?

Vraag de biedgids aan en je ontvangt 'm direct in je mailbox.

Gelukt!

We hebben je een e-mail gestuurd met de biedgids.

Het overgrote deel van de huidige koopwoningbezitters ervaart de woningmarkt als onrechtvaardig en intransparant (onderzoek Makelaarsland 2021). Daar vertellen we je natuurlijk niks nieuws mee. Door de huidige krapte op de woningmarkt en de oververhitting die daardoor plaatsvindt, is er een groot gebrek aan vertrouwen bij consumenten. Maar hoe een rechtvaardige en transparante woningmarkt eruit zou moeten zien, is lastig te bepalen. Daarover zijn de meningen sterk verdeeld en de belangen tegenstrijdig. Dit maakt het des te lastiger om veranderingen aan te brengen op het gebied van wet- en regelgeving.

De woningmarkt zit flink op slot en de verwachtingen voor woningzoekers zijn niet rooskleurig. Er is nog steeds een oplopend woningtekort en de huizenprijzen blijven vooralsnog stijgen. Om je als koper of verkoper op deze markt te begeven moet je dus sterk in je schoenen staan. Een goede voorbereiding hierbij is essentieel. Daarom hebben wij geprobeerd zo feitelijk mogelijk voor je op een rij te zetten hoe het bieden en onderhandelen werkt en met verschillende voorbeelden duidelijk gemaakt wat wel of niet mag in een bepaalde situatie. Ook begrijp je door een goede voorbereiding je eigen makelaar beter of de makelaar waarmee je in onderhandeling bent en kun je hem of haar scherpe vragen stellen.

Gedane voorstellen kracht bijzetten

Het biedingsproces is natuurlijk maar een klein stukje van de puzzel. Al is het wel het stuk waar de krapte op de woningmarkt het meest tot uiting komt. Om de voorstellen van voormalig minister Ollongren kracht bij te zetten is op 16 februari 2022 een convenant ondertekend door minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge, de makelaarsbrancheverenigingen en Vereniging Eigen Huis. In dit convenant ‘Vertrouwen in het koopproces’ staan diverse afspraken voor meer transparantie en integriteit binnen het koopproces. Voor jou als consument is het goed dat dit verbeterplan er ligt en zal het voor meer transparantie in het koopproces gaan zorgen. Tegelijkertijd geldt dit verbeterplan niet voor alle marktpartijen; een gemiste kans wat ons betreft!

Meer transparantie gaat het woningtekort op de woningmarkt jammer genoeg niet oplossen. Gelukkig weten ze dit in Den Haag en krijgt de woningmarktcrisis prioriteit van het huidige kabinet. De voornaamste oplossing voor de woningnood is het versnellen van de bouw van nieuwe woningen tot 100.000 per jaar.

Of dit jou op korte termijn gaan helpen? Wij denken dat dit beperkt zal zijn, omdat het nu eenmaal tijd kost om de bouwproductie te verhogen. De plannen ter bevordering van het vertrouwen in het koopproces, kunnen het bied- en onderhandelingsproces wel transparanter maken. Een van deze afspraken is om de transparantie en de duidelijkheid omtrent regels in het koop- en biedproces te verbeteren. Dat is iets waar wij als Makelaarsland graag aan willen bijdragen middels deze biedgids.

Nu jij goed op de hoogte bent van alle regelgeving en het koopproces dankzij nieuwe voorstellen zal verbeteren, wordt het aan- of verkopen van een woning hopelijk plezieriger. Wij wensen je heel veel succes!

Hoe nu verder?

Disclaimer
Makelaarsland behoudt zich niet aansprakelijk voor schade, direct of indirect, die het gevolg is van het gebruik van informatie die door middel van deze biedgids verkregen is.

Geraadpleegde bronnen
NVM, funda, NOS, Rijksoverheid

Naar boven

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.