Bezig met nieuwbouwproject? Informeer naar BIM!

Door
Makelaarsland
op

Ingeloot voor een nieuwbouwproject? Met BIM is de kans op faalkosten en tijdsverlies aanzienlijk kleiner. Wat is BIM en wat kan je er mee? We leggen het je hier uit.

Bij veel nieuwbouwprojecten of renovatieprojecten wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van BIM en de daarbij horende certificering. BIM staat voor ‘Building Information Modelling’ en is eigenlijk een wijze van beheer van de gehele levenscyclus van een gebouw of object. Dat houdt dus alle zaken rondom vastgoed in: van ontwerp tot uitvoering en van onderhoud tot sloop. De kern van BIM is de samenwerking tussen ingenieurs, opdrachtgevers, architecten en aannemers. Zij kunnen middels BIM informatie met elkaar uitwisselen binnen een 3D-virtuele bouwomgeving (ook wel ‘common data environment’ genoemd).

De toegevoegde waarde van BIM voor de huisbezitter of huizenkoper

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin het belang van zo’n bouwwerkinformatiemodel naar voren komt. Denk bijvoorbeeld eens aan het feit dat je een nieuwbouwwoning koopt dat nog uit de grond gestampt moet worden. Vaak zijn dit vrij grote bouwprojecten waarbij de samenwerking en planning tussen alle partijen allesbepalend is of het bouwproces soepel en volgens schema verloopt. Óf bijvoorbeeld de situatie dat je een prachtig oud pand hebt gekocht dat aan een flinke renovatie toe is? Grote kans dat je een partij met expertise moet inschakelen om bijvoorbeeld de fundering eens stevig aan te pakken. In deze beide situaties kan het verstandig zijn om na te gaan of de eerdergenoemde samenwerkende partijen al gebruik maken van de BIM methode. Waarom? Gedurende een project verkleint het de kans op faalkosten en tijdsverlies.

Inzage en transparantie in en over het proces

Steeds vaker zijn het de ingenieurs, architecten en aannemers die zich presenteren als partij die werkt volgens de BIM methode. Daarmee kunnen zij aantonen dat ze het belang van transparantie en inzage tijdens bouwprocessen voor iedereen, dus ook jou in de rol van klant, erkennen. Denk bijvoorbeeld aan technische tekeningen en berekeningen die gemaakt worden bij ieder project, het is belangrijk dat ook jij deze zaken begrijpt. Aannemers hebben eindeloze mogelijkheden met BIM, om jou zo goed mogelijk te betrekken bij het proces door bijvoorbeeld (perspectivisch juiste) 3D modellen te tonen. Daarnaast is de kans bij dergelijke partijen kleiner dat er bijvoorbeeld tijdens de bouw zelf fouten in de tekeningen ontdekt worden, waardoor het werk even stil komt te liggen of extra kosten met zich meebrengt.

Ben jij op zoek naar nieuwbouwprojecten om in mee te loten? Of ben je van plan een oud pand te renoveren? Vraag eens aan de betrokken partijen hoe zij de gegevensuitwisseling van het gebouw en project faciliteren. Werken zij al volgens de BIM methode? Dan verdienen zij daarmee een extra streepje achter hun naam.

Ben je met een nieuwbouwwoning bezig en moet je je oude huis nog verkopen? Ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? We bellen je gratis en vrijblijvend terug.

Ja, bel mij terug

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.