Een trapje hoger

Door
Conny Van Eylen
op

Is je huidige trap aan renovatie toe of ben je hem beu gezien? Een geheel nieuwe trap plaatsen is een kostelijke investering en niet altijd nodig. Met een grondige traprenovatie kan je je trap en meteen ook de ruimte waar hij instaat een hele nieuwe look geven.

Traplopen zorgt op termijn voor schade aan de trap. Wanneer je dus gaat voor traprenovatie is een likje verf niet altijd de beste oplossing met het oog op een langdurig resultaat. Hem bekleden met een stoffig tapijt is ook niet meer van deze tijd. Kiezen voor overzettreden op maat is dus de beste optie.

Voor elke trap wat wils

Je hebt open en dichte trappen. Je kan de gehele trap laten bekleden of een deel ervan. Een open trap dicht laten maken kan op verschillende manieren:

 • Stootborden: dit zijn planken tussen de treden en hebben een lagere kost
 • Kast aan de zijkant: dit kan als kledingkast of als voorraadkast maar ook met open vlakken om voorwerpen in te etaleren. Je kan vooraf met karton even testen om een beeld te krijgen van het mogelijke effect.
 • Vlakke zijkant: dit kan in de kleur van de muren, in een accentkleur of bedekt met lambrisering.
 • Een lattenwand waarbij de latten niet te dicht op mekaar staan die dient als trappenleuning en roomdivider in één.

Je kan kiezen voor een renovatie van je trap met overzettreden uit laminaat of PVC. Deze zijn gemaakt van geperst hout met een harde kunststoflaag over. Een toplaag van aluminium stofdeeltjes maakt de trap antislip en stofvrij.

Komaf maken met vooroordelen

Men zegt dat…

 • Traprenovaties erg duur zijn.
  Je hebt hier echter deels eigen inbreng. De prijs wordt namelijk bepaald door je keuze van materiaal en of je een gedeeltelijke of volledige renovatie kiest.
 • Je het even goed zelf kan doen.
  Wanneer je een ervaren doe-het-zelver bent, kan je uiteraard zelf overzettreden proberen te plaatsen. Een gesloten trap renoveren is sowieso moeilijker dan een open traprenovatie. Renovatiespecialisten halen ook alle gebreken zoals bv krakende trappen weg.
 • Traprenovaties niet essentieel zijn.
  Goed onderhoud is echter essentieel en dus zijn renovaties dit ook. Ze bevorderen de gezondheid van je trap.

Voordelen van een traprenovatie

 • Esthetisch: Een nieuwe, afgewerkte trap oogt zoveel beter dan een afgelopen en onverzorgd exemplaar. Je trap is nu eenmaal een blikvanger in je woning.
 • Upgrade: Er zijn tal van mogelijkheden om je trap te pimpen zoals verlichting, een nieuwe leuning, antislip stroken, … Je kan je trap door renovatie ook helemaal integreren in je huidige interieurstijl en volgens de laatste trends.
 • Budgettair: Een renovatie kost uiteraard geld maar je voorkomt hierdoor dat je op termijn mogelijk je hele trap dient te vervangen. Het doet vanzelfsprekend ook de waarde van je huis weer wat stijgen.
 • Vlotte werken: Er zijn geen grote sloopwerken nodig en doordat de overzettreden vooraf op maat worden gemaakt, kunnen de werken in enkele dagen afgerond worden.

Extraatjes

Ook de trapleuning, de muur langs de trap en de verlichting verdienen wat extra aandacht. Zij bepalen mee de look en feel van jouw ruimte waar de trap staat. Vermits dit in de meeste huizen de hal is, is het dan ook vaak de eerste indruk die mensen hebben als ze jouw huis betreden.

Veel succes met je huis weer een trapje hoger te brengen dankzij de renovatie van je trap!

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.