Eerste half jaar van een ML Agent: Aankoop

Door
Makelaarsland
op

In november 2018 zijn de eerste vier ML Agents begonnen. Zij zijn het gezicht van ML Lokaal in hun woonplaats.

ML Lokaal geeft onze verkopers, die niet zelf de bezichtigingen willen doen, óók de kans om met Makelaarsland te verkopen. En kopers kunnen vanaf nu ook bij ons terecht. Een groot avontuur voor ons en voor de ML Agents. Wij volgen Remmie uit Utrecht, één van onze pioniers in zijn eerste half jaar.

Remmie en zijn collega’s zijn bijna een half jaar bezig en zoals je hebt kunnen lezen in de vorige blog lopen de agenda’s aardig vol. De nieuwe groep ML Agents voor de gebieden: Eindhoven, Groningen, Hoofddorp -Haarlemmermeer, Den Bosch en Rotterdam staat al klaar om op 1 april te beginnen met hun onboarding. Wil je je ook aansluiten bij het ML Agent netwerk? Bekijk hier voor welke gebieden we momenteel actief op zoek zijn.

Eén aspect van het werk van onze ML Agents dat nog niet belicht is, is de rol van aankoopmakelaar. Hoe gaat dat?

Dat gaat goed. In Utrecht, mijn regio, schakelt zo’n 36% van de kopers een aankoopmakelaar in. Ik moet er wel bij zeggen dat het in de grote steden ‘normaler’ is om een aankoopmakelaar in te schakelen dan in de dorpen of op het platteland. Ik denk dat de reden daarvan is dat de druk in de grote steden momenteel hoger ligt dan in de dorpen. Mensen denken meer kans te maken met een aankoopmakelaar.

Is dat ook zo?

Ja. Daar ben ik van overtuigd. Ik denk dat je met een aankoopmakelaar altijd meer kans maakt dan zonder aankoopmakelaar. Als mensen begeleid worden door een aankoopmakelaar dan geeft dat toch een extra gevoel van zekerheid voor de verkopers als opdrachtgever.  We weten dan dat deze koper goed gecheckt is, de woning kan betalen én serieuze intenties heeft. Daarnaast is het fijn om als deskundige met een andere deskundige te onderhandelen.

Wat doet een aankoopmakelaar precies?

Ik merk dat daar vaak nog wel onduidelijkheid over bestaat. Kopers denken dat de verkoopmakelaar ook hún belangen behartigt maar dat is niet het geval. De verkoopmakelaar is er alleen om het belang van de verkoper te dienen.

Wat een aankoopmakelaar precies doet? Ten eerste kunnen we helpen in de zoektocht naar een geschikte woning. We zitten vaak dichter op het vuur dan de consument zelf. Natuurlijk staat alles op funda, maar soms horen wij het toch nog net iets eerder. Het begint met goed voorwerk. Wat wil een koper écht? Wat kan een koper betalen? Wat wíl een koper betalen? Als het voorwerk grondig is gedaan, kun je veel sneller schakelen als er een geschikte woning voorbij komt. Dat is in deze overspannen markt écht geen overbodige luxe.

Als er een woning is gevonden waar de koper interesse in heeft, ga ik mee naar de bezichtigingen. Ik kijk naar de bouwkundige keuring, ik doe een waardebepaling, ik adviseer over het bod, ik doe de onderhandelingen en mocht het tot een overeenkomst komen dan check ik de koopakte op de belangen van de kopers. Daarna volg en begeleid ik het verdere traject en ben ik vraagbaak tot en met (en mocht het nodig zijn na) het daadwerkelijke transport.

Maar wat in het hele proces misschien nog wel belangrijker is. Ik ben een deskundige sparringpartner én luisterend oor. Wanneer je een huis gaat kopen, is dit zeer waarschijnlijk een van de grootste aankopen uit je leven. Dat is een heel spannend en vooral emotioneel proces. Het is dan heel fijn als je iemand hebt waarmee je kan overleggen. Ik geef advies en kan de emoties die er zijn kanaliseren zodat deze niet direct terecht komen bij de verkoper.

Ik krijg vaak terug van kopers dat ze de hulp van een aankoopmakelaar eigenlijk meer waard vinden dan de hulp van een verkoopmakelaar.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Bij Makelaarsland kost een aankoopmakelaar altijd € 1.860,- ongeacht de waarde van het huis dat je koopt. De eerste keer zal ik vrijblijvend mee gaan naar een bezichtiging. Het is namelijk heel belangrijk dat er een goede klik tussen de kopers en mij is. Mocht die er niet zijn dan hebben kopers nog alle mogelijkheid om een andere aankoopmakelaar te zoeken.

Mocht de klik er wel zijn, dan ga ik met alle bezichtigingen mee. Meestal vinden kopers na vier of vijf bezichtigingen een woning. Is dat niet het geval dan ga ik net zo lang mee tot kopers hun droomhuis gevonden hebben.

Mijn advies is dus: Schakel altijd een aankoopmakelaar in. Mocht het niet klikken, dan kan je er altijd nog mee stoppen. Ik ben ervan overtuigd dat een aankoopmakelaar zichzelf áltijd terugverdient.

Woon je in Utrecht en Nieuwegein-IJsselstein, dan staat Remmie voor je klaar, maar ook in de volgende regio’s zijn er ML Agents die graag bij je langskomen:  LelystadAlmereDen Haag-Delft of Enschede-Hengelo.

 

 

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.