Ga je een woning bezichtigen? 7 onmisbare tips!

Door
Makelaarsland
op

Je bent gestart met de zoektocht naar je droomwoning en wil een woning gaan bezichtigen. Je hebt de beschrijving gelezen, de foto’s bekeken, je bent misschien al een keer langs de woning gereden en hebt gekeken op Google Maps. Dan is het tijd voor de eerste bezichtiging.

1. Neem de tijd

Neem de checklist mee tijdens de bezichtiging op je telefoon of pad of print hem uit. Zo kun je tijdens de bezichtiging alles nog eens doornemen en ook aantekeningen maken. Volg de tips en zorg dat je de tijd neemt. Volg vooral je eigen tempo en laat je niet opjagen. Ook niet door een verkoper of makelaar met haast. Neem de tijd om alles rustig te bekijken en aarzel niet om de vragen te stellen die je hebt. Natuurlijk wil je de privacy van anderen respecteren, maar wees niet te voorzichtig. Je bent hier niet op bezoek, je bent – potentieel – deze woning aan het kopen!

2. Van binnen én van buiten

Vergeet de buitenkant van het huis en de omgeving niet. Kijk ook hier goed naar. Zie je jezelf hier wonen?

3. Be positive!

Denk overigens niet te snel dat het nadelig is om tegen de verkoper of makelaar positief te zijn over de woning. Op zich is het prima om positief te zijn en te laten weten dat je interesse hebt. Je hoeft geen toneel te spelen en uitgesproken negatief te zijn of alles maar af te kraken. Maar probeer wel je enthousiasme een beetje te beteugelen. Je hoeft de verkoper of makelaar niet direct te laten weten dat dit hét huis is voor je/jullie. Dus zeg het gerust als je ergens positief over bent, maar blijf ook kritisch.

4. Jij stelt de vragen

Stel vooral vragen en laat je niet verleiden om van alles over je eigen situatie te vertellen. Makelaars en verkopers kunnen je van alles vragen, ook naar je financiële ruimte bijvoorbeeld. Een bezichtiging is daar niet het moment voor. De eerste bezichtiging draait om de woning en in hoeverre deze voldoet aan je woonwensen. Probeer je daarop te focussen. Denk goed na over wat je zelf aan info weggeeft. Laat je ook niet teveel afleiden door gezellige praatjes. Je bent hier voor jezelf.

5. Houd een uurtje vrij

Plan na de bezichtiging als het enigszins kan een vrij uur. Ga niet meteen door naar je dagelijkse activiteiten, maar neem een moment om even rustig ergens te zitten (drankje erbij misschien) en wat je hebt gezien te laten bezinken. Neem de checklist nogeens door. Voldoet de woning aan je woonwensen? Wat zegt je gevoel? Wat zegt je verstand?

6. Neem twijfels serieus

Twijfel je nog? Sta dan stil bij waar de twijfel vandaan komt. Denk goed na over wat voor jou belangrijk is. Voor sommige mensen kan emotie de overhand nemen bij de aankoop van een woning. Maar een goede aankoop is een combinatie van een goed gevoel en goed verstand. Gebruik dus beide.

7. Nog een keer?

In veel gevallen is een tweede bezichtiging verstandig. Zo kun je nog eens rustig kijken en je vragen stellen aan de verkoper of makelaar. Plan een tweede bezichtiging bij voorkeur altijd op een ander tijdstip.  Was de eerste bezichtiging overdag? Plan de tweede bezichtiging dan ‘s avonds. Zo krijg je een betere indruk van de woning en de omgeving.

Ja?

Ben je overtuigd van de woning? Dan kun je je gaan voorbereiden op de onderhandelingen. Schakel in elk geval een bouwtechnisch expert in en laat een bouwtechnische keuring uitvoeren. Je hebt tenslotte als koper onderzoeksplicht.

Wil je nu ook samen met ons jouw woning verkopen?

Ja, ik wil mijn huis aanmelden

Denk vervolgens goed na over de waarde van de woning en de onderhandelingen. Wat ben je bereid te betalen? Hoe ga je de onderhandeling inzetten? Ben je zelf goed in onderhandelen? Sta je stevig genoeg in je schoenen en kun je je verhaal helder overbrengen? Ga je het zelf doen of wil je liever hulp bij de onderhandelingen en begeleiding bij de aankoop?  Een aankoopmakelaar kan je verder helpen tijdens alle stappen van het koopproces. Hij wijst je op de aandachtspunten, zorgt voor een goede voorbereiding én zorgt ervoor dat je niet teveel betaalt.

Aankoop-expert

Jan van Bokhoven is eigenaar van Bokhoven Huisadvies en gespecialiseerd in aankoopmakelaardij, bouwtechnische keuring en bouw- & verbouwadvies. Met een jarenlange ervaring in makelaardij,  projectontwikkeling en bouw heeft hij een schat aan bouwtechnische kennis en kennis van de woningmarkt. Hij helpt je verder moet goed advies, of je nu een woning wilt kopen, bouwen of verbouwen.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.