Gasloos wonen;
waarom en hoe?

Door
Makelaarsland
op

In de media vulde het onderwerp enige tijd vele nieuwspagina’s: gasloos wonen. De overheid wil de gaskraan langzaam dichtdraaien, om in 2050 een energieneutraal Nederland te realiseren. Dit betekent dat er zo’n 7 miljoen huishoudens moeten overstappen van ook gas naar alleen stroom.

Een flink project dat heel veel voeten in de aarde zal hebben en behoorlijk wat kost. Waarom is dit gasloos wonen zo’n belangrijk streven, wat gaat dit kosten én hoe kun je zelf alvast een steentje bijdragen?

Waarom gasloos wonen?

Het roer moet rigoureus om, maar waarom? In 2015 is het klimaatakkoord van Parijs ontstaan, aan dat akkoord nemen 194 landen deel. Nederland heeft pas vorig jaar officieel ingestemd met dit akkoord, al steunden we het wel al. In het akkoord is vastgelegd dat de uitstoot van CO2 in 2050 met minimaal 80 tot 95 procent verminderd moet zijn ten opzichte van het verbruik in 1990. Om dat te realiseren, moet er in Nederland behoorlijk wat veranderen. Het eindresultaat van het verminderen van de uitstoot van CO2? De temperatuurstijging beperken tot onder de twee graden. Hiermee gaan we wereldwijde klimaatveranderingen tegen.

Het verkrijgen van gas gebeurt nog steeds nauwelijks op een duurzame wijze. Stroom daarentegen wordt steeds vaker uit duurzame bronnen verkregen. Ook is het opwekken van elektriciteit uit aardgas -want dat gebeurt ook- minder milieubelastend dan het verkrijgen van gas. Om deze reden is het belangrijk om gas te vervangen door stroom. Gasloos wonen zal dus zorgen voor vermindering van CO2-uitstoot. Vooral als de alternatieven uit duurzame productie zijn ontstaan.

Kosten van gas af

Het energieneutraal maken van één oudere woning met een slechte isolatie, kan tussen de 50.000 tot 80.000 euro kosten. Wie hiervoor moet betalen is op dit moment nog niet duidelijk. Hier zouden subsidies voor kunnen komen, eigenaren kunnen deels verantwoordelijk zijn of de overheid draait voor de kosten op. Om aan het geld voor deze verbouwingen te komen, kan de overheid de prijs voor gas verhogen. Die handelswijze kan huishoudens ook nog eens ‘extra’ motiveren om van het gas af te gaan, of het verbruik te verminderen.

Volgens een onderzoek van het internationale onderzoeks- en beleidsadviesbureau Ecorys, in opdracht van Milieudefensie, zullen huishoudens zelf € 18.500 moeten gaan investeren in een gasloze woning. Om gasloos wonen te realiseren, moet de woning ten eerste uiteraard van het gas af.

Kostenvermindering alleen stroom

Zo’n huishouden op enkel stroom, kan naast CO2-reductie ook nog eens een beste kostenbesparing betekenen. Gaskosten maken namelijk een groot onderdeel uit van de energierekening. Waar stroom voor minder kosten zorgt. Dat kun je zien op je energierekening en ook bij een energievergelijker. Op zo’n website kun je precies zien hoeveel je per kWh stroom en kuub gas betaalt.

Gas is ongeveer drie keer zo duur als stroom, maar je verbruikt doorgaans minder kuub gas dan kWh stroom op jaarbasis. Toch beslaat de gasrekening het grootste deel van de totale energierekening. Hoe de prijzen voor stroom zijn in de toekomst op het moment dat het niet meer mogelijk is om gas te ontvangen, is niet te zeggen. Wel is duidelijk dat het momenteel behoorlijk kan lonen om te kiezen voor allen stroom, aangezien de kosten daarvoor een stuk lager zijn.

Aansluiting gas nog verplicht

Momenteel zijn netbeheerders nog verplicht -volgens de stroomwet- woningen aan te sluiten op het gasnetwerk. In de politiek maken ze zich sterk voor het laten vervallen van deze verplichting. Zo moeten er NOM-woningen ontstaan; nul-op-de-meter-woningen. Huizen waarin helemaal geen energie van een netbeheerder hoeft te komen. De gasaansluitingsplicht voor kleinverbruikers komt per 1 juli te vervallen. Deze wetswijziging functioneert zelfs als verbod op aardgas bij nieuwbouw voor netbeheerders.

Zelf alvast minder gas verbruiken

Gasaansluiting of niet, je kunt er uiteraard voor zorgen dat je minder gas verbruikt. Wil je in jouw woning alvast minder gas verbruiken, maar heb je nog niet de mogelijkheid om volledig gasloos te wonen? Dan kun je ook gewoon rekening houden met hoeveel je gas verbruikt. Deze hoeveelheid kan waarschijnlijk namelijk wel een stuk omlaag. Om dat te realiseren zijn best veel opties uit te voeren, van simpel tot wat complexer (en duurder):

Complexere opties met kosten

Denk bij ingrijpendere opties aan het nemen van een inductiekookplaat in plaats van een gasfornuis, zonnepanelen op het dak, het isoleren van de woning, en het nemen van een zonneboiler en warmtepomp. Deze ingrepen kosten je wat, maar leveren uiteindelijk een besparing op aan gas- en totale energiekosten. Voor sommige initiatieven is er subsidie te krijgen; de overheid wil gasloze woningen en motiveert het energiezuiniger maken van huizen met subsidies. Door dergelijke ingrepen stijgt de woningwaarde ook.

Simpele en kosteloze manieren

Wil je het wat simpeler aanpakken en geen kosten kwijt zijn aan complexe ingrepen? Dan kun je ook gewoon rekening houden met de hoeveelheid gas (en stroom) die je verbruikt in huis – en op andere plaatsen. Hoe? Let op hoe hoog je de temperatuur in huis instelt. Het verwarmen van een woning vult het grootste deel van de gasrekening in. Elke graad lager scheelt zo’n zes tot zeven procent aan verbruik. Verwarm niet elke ruimte in de woning, stel de temperatuur lager in als je van huis gaat en zet de temperatuur iets minder hoog als je thuis bent. Een deken op de bank of warmere kleding wanneer je thuis bent kunnen ook volstaan.

Wil je controle hebben over het gasverbruik als je van huis bent? Dan kun je een slimme thermostaat aanschaffen, die kun je vanaf afstand bedienen. Op die manier kun je de temperatuur omlaag gooien als je op werk ontdekt dat je deze per ongeluk nog op 21 graden hebt laten staan.

Geschreven door: Pricewise

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.