Energie besparen met een slimme thermostaat

Door
Makelaarsland
op

Met een slimme thermostaat kunnen huizenbezitters flink op energie besparen. Deze thermostaat is op afstand te besturen, waardoor de temperatuur in de woning ook op afstand kan worden geregeld. Daarnaast is een slimme thermostaat vaak zelflerend, waardoor de thermostaat zich aanpast aan het energieverbruik in de woning.

Aanschaffen slimme thermostaat

Er zijn verschillende energieleveranciers die een slimme thermostaat aanbieden. Bij sommige leveranciers zit hier een abonnement aan vast, andere bieden klanten een korting aan bij een energiecontract of bieden de slimme thermostaat gratis een bij een langdurig contract. Het verschilt ook per leverancier of de slimme thermostaat alleen voor klanten beschikbaar is, of ook voor niet-klanten. Een slimme thermostaat helpt je niet alleen energie besparen, ook is het een goede investering wanneer je je huis te koop gaat zetten.

Ben je van plan je huis te verkopen? Wij geven jou een gratis verkoopanalyse. Zo krijg je direct een goed beeld van jouw verkoopkansen!

Lees meer over de gratis verkoopanalyse

Energie vergelijken is altijd verstandig om te controleren wat de voordeligste optie is. Het kan namelijk zo zijn dat het voordeliger is om een slimme thermostaat los aan te schaffen, in plaats van in combinatie met een energiecontract, om zo te kunnen profiteren van lagere energietarieven. Kijk daarom naar de tarieven, de netwerkkosten eventuele welkomstkortingen bij een contract met en zonder thermostaat. Bereken hoeveel de contracten samen met de producten op jaarbasis kosten.

Besturen op afstand

Slimme thermostaten kunnen bediend worden via een applicatie op een smartphone of tablet. Ook zijn er een aantal slimme thermostaten die via een website te bedienen zijn en dus vanaf de desktop of een laptop te besturen zijn. Het op afstand bedienen van een slimme thermostaat alleen al kan zorgen voor energie besparen; als iemand voor vertrek is vergeten de verwarming lager te zetten, kan dit gemakkelijk gedaan worden via de app of website. En ook hoeft niet heel de dag de kachel aan te blijven staan zodat een bewoner in een warm huis thuiskomt; de kachel kan ook vlak voor thuiskomst wat hoger worden gezet.

Zelflerend vermogen is energie besparen

Door het zelflerende vermogen van de slimme thermostaat, past de thermostaat zich aan aan het leefritme van de bewoners. De thermostaat moet dan eerst een bepaalde periode bediend worden, om vervolgens het dag- en nachtritme van de bewoners te herkennen. De temperatuur wordt vanaf dat moment op basis van dat ritme automatisch aangepast. Doordat de slimme thermostaat zich aanpast aan het leefritme kan er al 22 procent bespaard worden op het gasverbruik in de woning.

Bewegings- of lichtsensoren

Sommige slimme thermostaten hebben een bewegings- en/of lichtsensor. Hiermee kan de thermostaat controleren of er iemand thuis is of niet. Als blijkt dat er niemand aanwezig is in de woning, wordt de verwarming automatisch lager gezet. Zo wordt energie besparen mogelijk; als er niemand aanwezig is in de woning, hoeft de verwarming ook niet hoog te staan.

Temperatuur per kamer of zone regelen

Het is met een aantal slimme thermostaten mogelijk om de temperatuur per kamer of per zone te regelen. De temperatuurregeling per kamer werkt met behulp van thermostaatknoppen op radiatoren in de verschillende kamers. Deze worden door de slimme thermostaat draadloos aangestuurd. De regeling per zone gaat via de verwarmingsleiding; radiatoren die op dezelfde leiding zijn aangesloten, zitten in dezelfde zone. Voor de regeling per zone moet wel per zone een extra thermostaat aangeschaft worden. Daarnaast kan het nodig zijn om cv-leidingen te verlengen om de gewenste kamers via één zone te bedienen.

Combineren met slimme meter

Een slimme meter is niet vereist voor het gebruik van een slimme thermostaat. Wel kan een slimme meter een goede aanvulling zijn. Door deze twee apparaten in combinatie met elkaar te gebruiken kan namelijk meer inzicht worden gecreëerd in het energieverbruik. Een slimme thermostaat kan de meterstanden namelijk automatisch uitlezen via een slimme meter. Het is hierdoor mogelijk om direct het effect te zien van de energiebesparing door de slimme thermostaat, wat kan motiveren om nog zuiniger met energie om te gaan.

Slimme stekkers

Met bepaalde slimme thermostaten is het ook mogelijk om apparaten op afstand te bedienen. Dit gebeurt dan in combinatie met slimme stekkers. Deze slimme stekkers kunnen worden aangesloten op het stopcontact, en vervolgens kunnen hier de gewenste apparaten op aangesloten worden. Denk bijvoorbeeld aan lampen, de wasmachines of de televisie. Deze apparaten kunnen dan via de app van de slimme thermostaat aan- en uitgeschakeld worden. Ook is het mogelijk om tijdschema’s in te stellen en per apparaat te zien hoeveel energie er verbruikt wordt. Dit maakt het gemakkelijk om ‘stroomslurpers’ te herkennen en het energieverbruik hierop aan te passen.

Geschreven door: Pricewise

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.