Huis kopen of verkopen in 2017? Houd hier rekening mee!

Door
Makelaarsland
op

Zowel voor huiseigenaren als voor huizenkopers zijn er dit jaar veranderingen doorgevoerd. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op jouw vaste lasten. Vooral voor mensen die op het punt staan een huis te kopen hebben de veranderingen invloed.

Veranderingen voor huiseigenaren

Al jaren wordt de regeling van de hypotheekrenteaftrek versoberd. Dit gaat in kleine stapjes en heeft ook niet op alle huiseigenaren invloed. De belangrijkste veranderingen zullen wij toelichten. Eerst lichten wij veranderingen toe waar huiseigenaren rekening mee moeten houden. Het gaat om een beperking van de hypotheekrenteaftrek, mogelijkheden met aan hypotheek gekoppelde kapitaalverzekeringen en het ontvangen van schenkingen.

1. Hypotheekrente maximaal aftrekbaar tegen 50 procent tarief

Huiseigenaren met een inkomen in de hoogste belastingschijf betalen over het inkomen vanaf € 67.073 een belastingtarief van 52 procent. De betaalde hypotheekrente kan worden aftrokken van het inkomen. Tot een aantal jaren geleden was het belastingvoordeel dus 52 procent. Daar is verandering in gekomen. In stapjes wordt het belastingvoordeel over betaalde hypotheekrente teruggebracht naar 38 procent. Dat percentage wordt pas in 2041 bereikt. Voor 2017 kun je de betaalde hypotheekrente maximaal aftrekken tegen 50 procent.

2. Hypotheek aflossen met opgebouwde waarde in kapitaalverzekering

Tot 2013 zijn er veel hypotheken afgesloten met een aan de lening gekoppelde levensverzekering of bankspaarrekening. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de beleggingshypotheek en de spaarhypotheek. De bedoeling is om op de einddatum van de hypotheek de hypotheekschuld af te betalen met de waarde in de levensverzekeringen. Bij het tussentijds beëindigen en afkopen van deze verzekeringen kan er belasting verschuldigd zijn over de afkoopwaarde. Een versoepeling hierin was wenselijk en is ook doorgevoerd per 2017. Als je jouw huis verkocht hebt en al een ander huis gekocht hebt, mag je de verzekering afkopen zonder dat er belasting over de uitkering verschuldigd is. De uitkering moet wel gebruikt worden om jouw hypotheekschuld te verlagen.

3. Schenking tot € 100.000 belastingvrij

Schenkingen ten behoeve van de eigen woning zijn vanaf dit jaar tot maximaal € 100.000 belastingvrij. Het geld moet gebruikt worden voor het kopen van een huis, maar je mag met het geld ook verbouwen en de hypotheek (deels) aflossen. De ontvanger van het geld mag niet ouder zijn dan 39 jaar.

Veranderingen voor huizenkopers

Huis kopen dit jaar? Houd rekening met veranderingen die per 1 januari doorgevoerd zijn. Je kunt weer minder lenen, maar de mogelijkheden met NHG zijn wel ruimer.

1. Maximale leensom omlaag

In 2016 kon je bij het kopen van een huis maximaal een lening krijgen van 102 procent van de waarde van een aan te kopen huis. In 2017 gaat het nog maar om 101 procent. De bijkomende kosten betaal je dus grotendeels met je spaargeld. Alleen al de overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent over de koopsom, dus een groter deel moet je anders financieren dan in een hypotheek. Bij het kopen van een huis net boven de twee ton kun je al rekening houden met € 10.000  aan bijkomende kosten. Een bedrag van ongeveer € 8.000 moet jij je spaarrekening voor aanspreken.

2. Meer lenen met NHG

De afkorting NHG staat voor Nationale Hypotheekgarantie. Dit is een vangnet als je bijvoorbeeld door werkloosheid je hypotheek niet meer kunt betalen. Een hypotheek met NHG scheelt je ook nog geld. Banken geven namelijk een rentekorting omdat ze minder risico’s lopen. In 2016 kon je een NHG-hypotheek afsluiten tot een maximale koopprijs van € 231.132. In 2017 is de grens verhoogd naar € 245.000.

3. Huis kopen? Begin met sparen!

Ook als je in de toekomst een huis wilt kopen moet je nu al rekening houden met jouw wensen. Vanaf 2018 kun je de bijkomende kosten bij het kopen van een huis niet meer meefinancieren. Nu al een spaarkapitaal opbouwen is dus zeker aan te raden. Bijvoorbeeld in Duitsland kun je maar 80 procent van de koopsom van een huis lenen. Het resterende deel moet je met eigen middelen aanvullen. Op lange termijn is dit voor Nederland ook niet uit te sluiten.

Wil jij net als 16.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van nieuws in de huizenmarkt?

Ja, ik ontvang graag tips en nieuws

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.