Hypotheek vastzetten of wegdoen?

Door
Juul Dijkhuis
op

Bij het verlengen van de rentevaste periode kun je ervoor kiezen om de hypotheekrente voor 5 jaar vast te zetten tegen minder dan 3%, of je kiest voor zekerheid op de lange termijn tegen 4%.

Bij sommige hypotheken heb je een extra reden om bijvoorbeeld voor een rentevaste periode van 20 jaar te kiezen. Namelijk als je de hypotheek kunt doorgeven aan de koper van je huis.

Hoe lang moet je de hypotheekrente vastzetten?

Huiseigenaren die de rentevaste periode moeten verlengen, zullen een sterke daling van de hypotheeklasten krijgen. Veel hypotheken zitten nu nog op een hypotheekrente tussen 4% en 6%. Na de verlenging zal dit kunnen zakken naar 2% tot 2,75% bij een rentevaste periode van 5 jaar. Door de zeer lage rente is het aan te bevelen om te gaan voor zekerheid. Door minimaal te kiezen voor 10 jaar vast, kun je financiële zekerheid inkopen voor de komende tien jaren. Als de rente op termijn wel sterk gaat stijgen, zal het jou nog niet direct raken. Kiezen voor een nog langere periode is natuurlijk nog beter.

Rentevaste periode verlengen

Huiseigenaren die er over denken om binnen nu en enkele jaren te verhuizen, zullen eerder kiezen voor een korte rentevaste periode. Toch kan het ook in dat geval aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een lange rentevaste periode. In de voorwaarden van de hypotheek is soms de mogelijkheid opgenomen om bij verkoop van het huis de hypotheek door te geven aan de kopers van het huis.

Dit wordt de doorgeefregeling genoemd. Als de rente in de periode tussen nu en een paar jaar sterk gestegen is, kun je potentiële kopers een zeer goed voorstel neerleggen. Dit zal de verkoopkansen aanzienlijk verbeteren.

Doorgeefregeling – Hoe werkt het?

Stel, je kiest een nieuwe rentevaste periode van 20 jaar tegen 3,25%. Na vijf jaar besluit je om jouw huis in de verkoop te zetten. De doorgeefregeling is van kracht in deze hypotheek. De hypotheekrentes zijn inmiddels sterk gestegen. Dit geeft jou een voordeel, want jij kunt je huis verkopen met een hypotheek tegen een lage hypotheekrente. Dit verbetert jouw positie in de verkoop ten opzichte van de concurrentie. Je zou zelfs de optie van de doorgeefregeling in de advertentie kunnen vermelden. De koper krijgt natuurlijk niet jouw hypotheek, maar de condities zijn over te nemen. De kopers moeten uiteraard wel kiezen voor dezelfde bank.

Hypotheek meeverhuizen naar de nieuwe woning

Ga je een ander huis kopen binnen een paar jaar? Je kunt ook zelf het voordeel houden. Jouw hypotheek moet dan wel een zogenaamde meeneemhypotheek zijn. De optie om de hypotheek mee te nemen, moet opgenomen zijn in de voorwaarden. Het nieuwe huis kun je (deels) bij dezelfde bank financieren tegen de rente die was vastgelegd toen je de oude woning nog had.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.